502 Kokki / Finaali

Finalistit

Adrian Andersson

Turun ammatti-instituutti

Niilo Suominen

Turun ammatti-instituutti

Jasper Juutinen

Turun ammatti-instituutti

Niki Sipilä

Turun ammatti-instituutti

Niko Kesonen

Lapin koulutuskeskus REDU

Sanni Oinas

Lapin koulutuskeskus REDU

Topi Lintunen

Savon ammattiopisto

Juuso Tenhunen

Savon ammattiopisto

Nicole Müller

Gradia

Isla Rossi

Gradia

Oona Larila

Perho Liiketalousopisto

Daniel Romi

Perho Liiketalousopisto

Lucas Kytösaari

Salon seudun ammattiopisto

Danel Pärtelson

Salon seudun ammattiopisto

Denis Aliaksiuk

Omnia

Jenni Poola

Omnia

Kilpailupaikka

Tapiolan urheilupuisto, Metro Areena

Aikataulu

9.5. klo 9-17

10.5. klo 8-16.30

11.5. klo 8-12

Materiaalit ja laitteet 

Kilpailun järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten. Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät pientyövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiöissä käytettäviä malleja. Kilpailukeittiöiden varustus koneiden, laitteiden ja välineiden osalta on erillisessä liitteessä. Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat. 

Kilpailupaikkojen arvonta suoritetaan ennen kilpailun alkua ja paikka on sama koko kilpailun ajan. Savustaminen ei ole mahdollista kilpailuissa. 

Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä: 

Työvälineet / kilpailijapari

  • GN muovi GN 1/9-65  1 kpl
  • GN uunipelti 1/1, teräs 2
  • GN uunipelti 1/1, alumiini 4
  • GN pelti 1/2, teräs 1
  • GN 1/2-65, reikä, teräs 1
  • GN 1/1- 65, teräs 1
  • GN 1/1-100, muovi (raaka-ainekoreiksi) 1
  • GN 1/2-100, teräs 1
  • GN 1/1 uuniritilä 1
  • Sekoituskulhot, teräs 6
  • Teräsmitta 1 dl, 5 dl, 1 ltr 1 + 1 + 1
  • Kasari, 1,5 ltr 2
  • Kattila, 3 ltr 2
  • Kattila, 5 ltr 1
  • Paistinpannu, pinnoitettu 26 cm 2
  • Paistinpannu, pinnoitettu 32 cm 1
  • Paistinlastat, teräs 1
  • Keittokauhat 1,5 dl 1
  • Terässiivilä, halk. n. 20 cm 1
  • Kastikesiivilä, tiheä n. 20 cm 1
  • Pallovatkain 2
  • Kierrevatkain 1
  • Kaavin, silikoni/kumi 3
  • Reikäkauha 1
  • Kastikekannu n. 2 dl kokoinen (erillinen kannu kastikkeelle)

Leikkuulaudat:

  • SININEN = kala 1
  • VALKOINEN = yleis 2
  • VIHREÄ = kasvis 1

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet: 

Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet. Omien sähköisten laitteiden tuominen on kielletty (vaaka ja ajastimet sallitaan). 

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus 

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki, kiitettävän tason vaatimuksiin (K5). Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa. Kilpailu on parikilpailu.  

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja valmistaa erillisen ohjeistuksen mukaan kylmiä sekä lämpimiä ruokia erilaisille asiakasryhmille. Kilpailutehtävässä mitataan myös kilpailijoiden kestävän kehityksen osaamista käytännössä ja teoriassa.  

Arvioinnissa käytetään laadullista ja määrällistä arviointia. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajinmaksimipisteet ovat 100 pistettä. 

Arviointimenetelmät ovat määrällinen ja laadullinen arviointi, ja kumpaakin arviointimenetelmää käytetään. 

Tuomarit

  • Päätuomari Esa Koppelo, Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Linnea Vihonen, Linnea & Lobsters OY
  • Teemu Sirainen, Laurea Ammattikorkeakoulu
  • Jukka Mäkinen, Suomen Keittiömestarit ry
  • Teemu Suomalainen, Ravintola Olkihattu
  • Ilari Kesti, Lisäpalvelu Pohjois- Suomi Oy
  • Miika Lilja, Ferm Foods Oy 
  • Anssi Nurminen, Kespro
  • Henna Antila, Metos
  • Mikael Kyyhkynen, Metos
  • Teemu Rönkkö, Metos
  • Markku Luola, Chef Luola- Ruokaluola Oy
  • Mikael Eskman, YIT Prakticum
  • Matti Hurttia, Berner Oy
  • Arto Johansson
  • Linnea Vihonen
  • Pertti Ulvi

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1

Tehtävä

Moduuli A kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja valmistaa 3 ruokalajin ateriakokonaisuus yhteistyökumppanien edustustilaisuuteen. Tehtävään sisältyy annoskorttitehtävä. Suunnittelu tehtävää varten tapahtuu erillisen ohjeistuksen mukaan, joka saadaan kilpailupäivän aamuna. Suunnittelussa saa käyttää Ekampusta. 

Käytettävissä oleva aika: 5 h sisältää tehtävän suunnittelun ja ruokien valmistuksen ja esille laiton. 
Pisteet: 40 p. 

Moduuli 2

Tehtävä

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja valmistaa yrityksen cocktail-tilaisuuteen sormisyötäviä tuotteita. Suunnittelu tehtävää varten tapahtuu erillisen ohjeistuksen mukaan, joka saadaan kilpailupäivän aamuna. Suunnittelussa saa käyttää Ekampusta.  

Käytettävissä oleva aika: 4 h sisältää tehtävän suunnittelun ja ruokien valmistuksen ja esille laiton. 
Pisteet: 35 p. 

Moduuli 3

Tehtävä

Kilpailijoiden osaamista mitataan teoria, raaka-ainetunnistus ja yllätystehtävällä. Tehtävä jakaantuu kaikille kilpailupäiville. 

Käytettävissä oleva aika: 3 h 
Pisteet: 25 p. 

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit