606 Kappaletavara-automaatio

Tämän lajin tehtävät perustuvat kone- ja tuotantotekniikan ja sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on automaatioasentaja tai koneautomaatioasentaja.

#taitaja2023 #kappaletavaraautomaatio #OlePro

Semifinaali

Sivu julkaistaan myöhemmin.

Finaali

Sivu julkaistaan maaliskuussa 2023.

Tulokset

Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Kappaletavara-automaatiossa yhdistyvät mekaaniset laitteet, esim. hydrauliikka ja pneumatiikka sekä sähkötekniikka/automaatio. Alan ammateissa tarvitaan kone- ja tuotantotekniikan osaamista sekä sähkö- ja automaatioalan osaamista.

Automaatioasentaja työskentelee kappaletavara-, prosessi- tai kiinteistöautomaation sekä uuden sukupolven automaatiosovelluksien mm. IoT (esineiden internet) parissa. Työssään asentaja tekee asennus-, valvonta-, kunnossapito- ja käyttöönottotehtäviä.

Automaatioasentajan on tunnettava useiden eri laite-, komponentti- ja ohjausjärjestelmä-valmistajien tuotteita ja osattava asentaa, kytkeä, käyttää ja ohjelmoida niitä. Tällaisia laitteita ovat mm. ohjelmoitavat logiikat, aseteltavat- ja parametroitavat anturit, konenäköanturit, kosketusnäytöt, teollisuusrobotit, taajuusmuuttajat, pneumatiikan komponentit, koneturvallisuuteen liittyvät laitteet sekä erilaiset asennustarvikkeet.

Kilpailu on parikilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailutehtävät pohjautuvat sähkö- ja automaatioalan sekä kone- ja tuotantotekniikan asennuksen ja automaation osaamisalan ammatillisten perustutkintojen kiitettävän tason (K5) vaatimuksiin sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle.

Lajiohjausryhmä

Lajiohjausryhmän jäsenet julkaistaan myöhemmin.

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.