208 Pelituotanto / Finaali

Finalistit

Anna Gorbunova

Sataedu

Hannu Pajunen

Sataedu

Eemeli Pärnänen

Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi

Katri Tempakka

Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi

Jere Punnonen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Markus Linnanen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Aleksi Koivuporras

Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi

Jooa Järviluoma

Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi

Kimi Jokelainen

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Matias Jääskö

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Ohto Arponen

SASKY

Tiitus Savonen

SASKY

Niko Ahonen

Sataedu

Samuel Hietalahti

Sataedu

Aleksi Pirttinen

Business College Helsinki

Okko Ahonen

Business College Helsinki

Kilpailupaikka

Tapiolan urheilupuisto, Honkahalli

Aikataulu

9.5. klo 9-17

10.5. klo 8-16.30

11.5. klo 8-12

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä: 

  • Tietokone 
  • Hiiri 
  • Näppäimistö 
  • Kaksi näyttöä 
  • Unity / Unreal Engine 
  • Visual Studio / VSCode 
  • Blender 
  • Audacity 
  • Adobe Creative Cloud 
  • Microsoft Office 
  • Ilmaiset ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot 

Jos kilpailija haluaa käyttää jotain laitteita tai ohjelmistoja, joita ei ole mainittu yllä olevassa listassa, kilpailijan/kilpailuhuoltajan tulee olla yhteydessä lajivastaaviin etukäteen. Lisäksi voidaan asentaa myös ilmaisia ja lisenssivapaita ohjelmistoja tarvittaessa. Myös näistä toiveista tulee olla yhteydessä lajivastaaviin etukäteen.  

Kilpailija voi halutessaan tuoda itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet: 

  • Muistiinpanovälineet (kynä, kumi, vihko, paperi) 
  • Hiiren 
  • Näppäimistön 
  • Piirtopöydän / -näytön 
  • Kuulokkeet 

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus

Kilpailijoiden tulee suunnitella ja toteuttaa digitaalinen Windows PC -peli noudattaen hyviä projektinhallintakäytänteitä ja esitellä se tuomaristolle Powerpoint-esityksellä. Kilpailussa on salainen teema, joka paljastetaan vasta kisan alkaessa. Kilpailijoita kannustetaan käyttämään teemaa luovasti ja innovatiivisesti. Tarkoituksena on saada aikaan viihdyttävä ja omaperäinen peli.  

Teeman käyttö perustellaan ja esitetään omassa esitelmässä. Kilpailutyöt arvioidaan monipuolisesti eri kriteerien perusteella. Matkapuhelimien käyttö kilpailun aikana ei ole sallittua. Internetin käyttö sallitaan, mutta kommunikointi muun kuin oman kilpailuparin kanssa on kiellettyä. Tämä tarkoittaa myös tekoälyn ja erilaisten foorumien kautta avun kyselyä. Olemassa olevien ratkaisujen etsiminen on sallittua.  

Asset Store -paketteja, koodia, grafiikkaa, musiikkia ja ääniä voi ladata netistä, kunhan tekijänoikeuslakeja noudatetaan. Kilpailupari ilmoittaa, kumpi kilpailijoista vastaa palautuksista. Tiedostot jaotellaan kolmeen eri kansioon arviointimoduulien mukaisesti. Nämä moduulit ovat nimeltään ”Game Project”, ”Game Build” ja ”Presentation and Game Design”. Koko kilpailutyön sisältävä kansio nimetään muotoon ”208_Pelituotanto_FI_EtunimiSukunimi_ja_EtunimiSukunimi”. 

Kilpailun tavoitteena on luoda mahdollisimman laadukas peli ja esitys tiukan aikarajan ja teeman puitteissa. Kilpailu on parikilpailu ja tehtävät pohjautuvat aiempien vuosien Taitaja-tehtäviin.  

Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu Media-alan perustutkinnon Audiovisuaalisen viestinnän osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu Pelituotteen tekeminen–tutkinnon osan kiitettävän tason vaatimuksiin. 

Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin; jokainen moduuli edustaa päivittäistä väliarviointia. Moduuli 1 arvioidaan ensimmäisen kilpailupäivän lopuksi, moduuli 2 toisen päivän lopuksi ja moduuli 3 viimeisen kilpailupäivän päätteeksi, jonka jälkeen julistetaan lopulliset tulokset. Moduuleja voi työstää ennakkoon, mutta niitä ei voi jälkikäteen täydentää.   

Esimerkki 1: moduuli 2:n tekemisen voi aloittaa jo ensimmäisenä päivän aikana, mutta arviointi suoritetaan vasta toisen päivän päätteeksi. 

Esimerkki 2: moduuli 1:n arviointi on lyöty lukkoon jo ensimmäisen päivän jälkeen ja sen jälkeen muutokset projektin rakenteeseen eivät enää vaikuta arviointiin eikä pisteytykseen. Kilpailijaparin kannattaa käyttää harkintakykyään ja priorisoida ajankäyttönsä tehtävien aikana. 

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Peliprojekti

Tehtävä

Tässä moduulissa arvioidaan projektin rakennetta, kuten tiedostojen ja kansioiden nimiä ja järjestelyä. Tämän lisäksi arvioidaan myös koodin rakennetta. Esimerkiksi kommentteja, luokkien nimiä, metodeja ja muuttujien nimeämiskäytänteitä. 

Pisteet: 9 p. 

Moduuli 2/Pelirakennus

Tehtävä

Tähän moduuliin kuuluu varsinainen peli. Arviointiin kuuluu pelattavuus, grafiikat, musiikki ja ääni, sekä käytettävyys ja saavutettavuus. 

Pisteet: 58 p

Moduuli 3/Esitys ja pelisuunnittelu

Tehtävä

Tässä moduulissa arvioidaan esitystä, sekä pelisuunnittelua ja teemaa. 

Pisteet: 33 p. 

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit