307 Vaatteenvalmistus

Tämän lajin tehtävät perustuvat tekstiili- ja muotialan perustutkintoon. Ammattinimikkeet ovat designtekstiilien valmistaja, mittatilausompelija, modisti, muotiassistentti, ompelija, sisustustekstiilien valmistaja, suutari, tekstiilien valmistaja, tekstiilihuoltaja ja vaatturi.

Työpaikka voi olla esimerkiksi tekstiilejä, vaatteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, pesulassa, vuokraamossa tai puvustamossa.

#taitaja2023 #vaatteenvalmistus #OlePro

Yleiskuvaus kilpailulajista

Vaatteen valmistuksessa tarvitaan kädentaitoja, hahmottamiskykyä, oma-aloitteisuutta, loogista ajattelukykyä ja vuorovaikutustaitoja. Vaatteiden kokonaisvaltaisessa valmistamisessa on tärkeää vastuullisuus ja tuotteiden korkea laatu. Lisäksi tarvitaan herkkää värien, muotojen, tyylien ja trendien tuntemusta. Lajin kilpailutehtävissä painottuu vaatteen koko valmistusprosessi.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailija osaa kaavoittaa, leikata ja valmistaa tuotteita työohjeiden mukaisesti digitaalisuutta hyödyntäen. Hän osaa suunnitella, muotoilla ja sovittaa tehtävänmukaisia tuotteita tai tuotteiden osia.

Hän osaa myös toimia taloudellisesti ja viimeistellä tuotteet luovutuskuntoon sekä palvella asiakasta asiantuntevasti. Kilpailija tuntee alan perusmateriaalit ja tarvikkeet sekä niiden asettamat vaatimukset tuotantoprosessin eri vaiheissa. Hän osaa laatia hoito-ohjeet tuotteelle.

Kilpailija osaa käyttää alan yleisimpiä koneita ja laitteita turvallisesti ja tehokkaasti. Hän noudattaa ergonomian ja työturvallisuuden vaatimuksia huomioiden työskentelyssään yrittäjyyden, vastuullisuuden ja työhyvinvoinnin periaatteet.

Kilpailutehtävien vaativuustaso perustuu tekstiili- ja muotialan perustutkinnon kiitettävään osaamistasoon.

Lajiohjausryhmä

  • Nanna, Tuomikoski, Satakunnan koulutuskuntayhtymä
  • Janne, Renvall, Garantiföreningen för Svenska Teatern rf
  • Katja, Anttila, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Noora, Ihalainen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Minna, Tammi, Koulutuskeskus Salpaus
  • Inna, Ahlqvist, Suomen Tekstiili ja Muoti ry
  • Henna, Holmberg, Suomen kansallisooppera ja -baletti
  • Anne, Rasa, Manna & Co Oy
  • Minna, Taivassalo, Opetushallitus

”Mittatilausompelija halusi syventää osaamistaan vaatturin opinnoilla”

Tutustu vaatturien uratarinoihin (ammattiosaaja.fi).

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit