Mikä on Taitaja?

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat pääsevät näyttämään osaamistaan. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Osa lajeista on ikärajattomia.

Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle. Voit tutustua Taitaja-tapahtuman historiaan (skillsfinland.fi)

Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

Vuonna 2023 kilpaillaan Espoossa

Taitaja2023-tapahtuma kerää yhteen maan huippuosaajat kisaamaan Suomen mestaruuksista. Taitaja2023-tapahtuma järjestetään Espoossa 8.–11.5.2023. Taitaja2023 Espoo -tapahtuman päävastuullinen toimija on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Taitaja2023 on ammatillisen huippuosaamisen näyttämö

Taitaja2023-tapahtumassa nähdään yhteensä 47 kilpailulajia. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Teemat läpileikkaavat tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus.

Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimii Ammattiopisto Live. Päätapahtumapaikkana toimii Tapiolan urheilupuisto (espoo.fi). Muita tapahtumapaikkoja ovat lisäksi muun muassa Omnian Suomenojan toimipiste (omnia.fi) sekä yrityselämän toimipisteet, esimerkiksi kauppakeskukset.

Espoon kilpailuihin lähdetään ammattiosaamisella ja ammattiylpeydellä – tapahtuman virallisena sloganina ja hastagina toimii #OlePro.

Tapahtumaan on vapaa pääsy

Tapahtuma on kaikille maksuton ja avoin. Kävijätavoitteemme on 75 000 – olethan yksi heistä!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

#Taitaja2023 | #Mästare2023 | #OlePro | #BePro | #VarPro

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit