604 Laborantti

Lajin tehtävät perustuvat laboratorioalan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on laborantti

Laboranttina voit toimia laboratorioalan erilaisissa tehtävissä kuten teollisuuden tuotteiden laadunvarmistuksessa, luonnontieteellisen tutkimuksen parissa, tuotteiden ja tuotantomenetelmien kehittämisessä tai ympäristön tilan ja elintarvikkeiden laadun seurannassa.

#taitaja2023 #laborantti #OlePro

Semifinaali

Sivu julkaistaan myöhemmin.

Finaali

Sivu julkaistaan maaliskuussa 2023.

Tulokset

Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Laborantti tutkii arkipäivän asioita, kuten elintarvikkeita, ympäristöä, lääkkeitä ja kosmetiikkaa. Hän varmistaa tuotteiden laadun ja turvallisuuden. Laborantti osallistuu myös uusien tuotteiden kehittämiseen, tautien tutkimiseen ja rikosten ratkomiseen. Laborantin työhön kuuluu teollisuuden raaka-aineiden ja tuotteiden, kuten maalit ja polttoaineet, analysointi. Käytännön työssä laborantti valmistaa liuoksia, ottaa ja käsittelee näytteitä, tekee mittauksia sekä laskee tuloksia. Laborantin työ on tarkkaa, huolellista, vastuullista, pitkäjänteistä ja edellyttää kykyä toimia sekä itsenäisesti että tiimissä.

Taitaja-kilpailussa laborantti tekee laboratoriomäärityksiä. Hän käsittelee näytteet ja suorittaa tarvittavat kemialliset, fysikaaliset ja biotekniset määritykset. Laborantti laskee tulokset, arvioi tulosten oikeellisuutta ja tekee niiden perusteella johtopäätöksiä näytteiden laadusta. Laborantti noudattaa työskennellessään työturvallisuusmääräyksiä sekä kestävän kehityksen periaatteita. Lajin kilpailutehtävät perustuvat laboratorioalan perustutkinnon ammattitaitovaatimusten kiitettävän tason kriteereihin ja työelämän vaatimuksiin.

Laborantti on ikärajaton laji. Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamis­vaatimukset

Osaamisvaatimukset julkaistaan myöhemmin.

Lajiohjausryhmä

Lajiohjausryhmän jäsenet julkaistaan myöhemmin.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.