AN1 Tulevaisuuden ruokateknologia

Tiesitkö, että kasveja voidaan kasvattaa ilman multaa ja että kasvit voivat kasvihuoneessa kasvaa ’päällekkäin’?

#taitaja2023 #tulevaisuudenruokateknologia #OlePro

Mistä lajissa on kyse?

Vertikaaliviljely eli monikerrosviljely on viljelymuoto, jossa yrtit, salaatit, marjat ja tulevaisuudessa myös proteiinipitoiset peltokasvit kasvavat päällekkäin useissa kerroksissa. Vertikaaliviljely on kasvava alkutuotantomenetelmänä, joka tarjoaa ratkaisun moniin perinteisen viljelyn haasteisiin.

Vertikaaliviljely mahdollistaa ruoan tuotannon kontrolloiduissa olosuhteissa sijainnista, vuodenajasta tai vallitsevista sääolosuhteista huolimatta. Suljetussa järjestelmässä valon, ravinteiden ja veden käyttömääriä voidaan säädellä kasvatettavien kasvien lajikkeen, taimikoon ja kasvuvaatimusten mukaan.

Monet vertikaaliviljelmät kasvattavat kasvit vesiviljelyllä, eli kasvit kasvavat ilman multaa ja ne saavat tarvitsemansa ravinteet ravinneliuoksesta, joka syötetään suoraan kasvien juuristoon.

Missä aiheesta voi oppia? Kuka sitä opettaa?

Vertikaaliviljelyyn voi tutustua useammassakin ammatillisessa oppilaitoksessa, ainakin erilaisissa kehittämishankkeissa.

Mihin ja milloin ruokateknologiaa käytetään?

Kaupallisia vertikaaliviljelmiä Suomessa on useammilla tuottajilla käytössä ja pienimuotoisia vertikaaliviljely-yksiköitä on käytössä ravintoloissa.

Paikan päällä viljellyt kasvit ovat lähellä tuotettuja ja todellista lähiruokaa. Teknologiaa voidaan käyttää hyödyksi myös paikoissa, joissa tilasta tai vedestä on pulaa, esimerkiksi arktisilla alueilla, aavikoilla tai suurkaupungeissa.

Kuka ja missä työtehtävissä käyttää menetelmää?

Esimerkiksi puutarhatyöntekijät, kokit, keittiömestarit, päivittäistavarakauppojen omistajat ja työntekijät, hotellien työntekijät.

Ammattinäytöslaji AN1 Tulevaisuuden ruokateknologia Tapiolan urheilupuistossa

Ammattinäytösalueella Metro Areenalla pääsee tutustumaan aeroponiseen vertikaaliviljelykaappiin, jossa kasvatetaan yrttejä ravintolakäyttöön.

Ravitsemuspalvelulajien SM-kilpailualueella yksi yrttikaappi on käytössä kokeilla ja tarjoilijoilla.

Yleisö pääsee maistelemaan vertikaaliviljelykaapeissa kasvatettuja yrttejä ja kokeilemaan yrttien lisäämistä pistokkaista.

Vertikaaliviljelyä Taitaja-tapahtumassa esittelevät Arctic Farming -yrityksen edustajat yhteistyössä Omnian puutarha-alan opiskelijoiden kanssa.

Yhteistyössä

  • Musta Omnian logo.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit