Tämän lajin tehtävät perustuvat sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat automaatioasentaja ja sähköasentaja.
Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi sähkön tuottamisen, jakelun ja siirron, sähköistyksen sekä sähköasennusten, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon ammattitehtävissä.
Sähköasentaja työskentelee asennus-, käyttö- ja kunnossapitotehtävissä teollisuuslaitoksissa, sähköverkostoasennusyrityksissä ja sähköalan urakointiliikkeissä. Toimenkuvasta riippuen työtehtävät voivat olla jakeluverkkoasennuksia, kiinteistöjen valaistus- ja laiteasennuksia sekä erilaisten heikkovirtajärjestelmien asennusta, ohjelmointia, korjausta ja asiakaspalvelutehtäviä.
Kilpailulajin tehtävien sisältö kohdistuu sähköasentajan laaja-alaisen työnkuvan sisältämiin ammattitaitoa mittaaviin työtehtäviin. Tehtävät on pyritty laatimaan siten, että ne mahdollisimman paljon muistuttaisivat todellisia sähköasentajan työtehtäviä.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon valtakunnallisiin tutkinnon perusteiden kiitettävän tason vaatimuksiin sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle. Tutkinnon suorittaneet työskentelevät sähköasentajina ja automaatioasentajina.
Sähköasennustöissä erityinen paino on turvallisessa työskentelyssä, alaa koskevien säädösten noudattamisessa ja laadullisesti korkeatasoisessa lopputuloksessa. Huomiota kiinnitetään myös työmenetelmiin, piirustusten lukutaitoon, materiaali- ja kustannustietoisuuteen, sekä yhteistyökykyyn ja dokumentointiin.