602 Elektroniikka ja robotiikka

Tämän lajin tehtävät perustuvat tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon. Ammattinimike on elektroniikka-asentaja.

Elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikka-asennuksiin liittyviä asennus, testaus ja huoltotöitä. Hän osaa käsitellä oikein elektroniikka-asennuksissa tarvittavia komponentteja ja materiaaleja sekä käyttää tarvittavia työ- ja mittavälineitä.

#taitaja2023 #elektroniikkajarobotiikka #OlePro

Yleiskuvaus kilpailulajista

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa elektroniikkaa on kaikkialla. Ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Robotteja, autoja, lentokoneita, maatalous- ja metsäkoneita, kannettavia viestintävälineitä ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan elektroniikan ydintekniikka olevien mikroprosessorien ja niiden ohjelmistojen avulla. Tätä mikrosiruihin perustuvaa kokonaisuutta kutsutaan sulautetuiksi järjestelmiksi. Myös teollisuuden tuotantoprosessit ovat usein elektroniikkaohjattuja.

Elektroniikan suuntaavat opinnot tai osaamisalan suorittanut elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikkatuotantoon ja siihen erityisesti kuuluvaan protovalmistusvaiheeseen liittyviä elektroniikkalaitteen rakennesuunnittelu-, kokoonpano-, ohjelmointi-, ja testaustöitä.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Taitaja-kilpailun tarkemmat osaamisvaatimukset löytyvät elektroniikka-asentajien tutkinnon osista ”elektroniikka-asennukset” sekä ”sulautetun järjestelmän toteuttaminen”.

Näitä käytännön osaamisalueita ovat pienimuotoisen elektroniikkapiirin mitoitus ja mittaaminen, ohjelmointiympäristön käyttöönotto ja sulautetun järjestelmän ohjelmointi jollain yleisesti käytössä olevalla ohjelmointikielellä, sekä elektronisen laitteen rakentaminen IPC-standardien mukaisesti käyttäen protorakentamisessa yleisesti käytössä olevia työmetodeja muistaen työturvallisuuden kaikilla osa-alueilla.

Lajiohjausryhmä

  • Jyrki Louhi, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
  • Matti Kukkola, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
  • Petri Koskinen, Kouvolan ammattiopisto EduKo 
  • Jari Koskinen, Kouvolan ammattiopisto EduKo 
  • Keijo Salonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia 
  • Jussi Ahonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia 
  • Tommi Siren, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

”Elektroniikka-asentaja Joonatanin opiskelu koostui mielenkiintoisista projekteista”

Tutustu elektroniikka-asentajien uratarinoihin (ammattiosaaja.fi).

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit