504 Tarjoilija / Finaali

Finalistit

Lucas Hollming

Perho Liiketalousopisto

Saana Keränen

Gradia

Tuomo Laurila

Perho Liiketalousopisto

Helli Leppikangas

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Katri Ollikainen

Hyria

Katarina Tyllin

Riveria

Kilpailupaikka

Tapiolan urheilupuisto, Metro Areena

Aikataulu

9.5. klo 9-17

10.5. klo 8-16.30

11.5. klo 8-12

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä:  

  • Asiakaspöydät ja -tuolit    
  • Pöytäliinat ja servietit   
  • Apupöydät  
  • Lautaset, ruokailuvälineet ja lasisto sekä kahvi- ja teekupit  
  • Tarjoiluastiat ja -välineet  
  • Pöytäsomisteet  
  • Baarivälineistö  
  • Kahvin ja teen valmistuksessa tarvittavat koneet ja välineet  
  • Kaikki kilpailuissa tarvittavat työasut ovat noudettavissa lähimmästä Image Wearin myymälästä.   

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:  

  • Kuvallinen henkilöllisyystodistus  
  • Viinipullonavaaja  
  • Muistiinpanovälineet  
  • Tarjoilukäsineet ja -liina sekä tulitikut  
  • Lämpömittari, transeerausvälineet  

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus 

Tarjoilija toimii kilpailupäivien aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa ja baarissa. Hän osaa kunnostaa sekä asiakas- että työskentelytiloja. Tarjoilija esittelee, myy ja tarjoilee asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan ja muiden tarjoilijoiden kanssa.  

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään ammattialaa koskevia omavalvontaohjeita ja määräyksiä. Tarjoilija ottaa työskentelyssään huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.    

Lajin 504 tarjoilija kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja catering-alan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan, kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin.  Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.  

Finaalikuvauksen tehtävää voidaan muuttaa noin 30 %.    

Tuomarit

  • Häiväläinen Markku, Cafè Adjutant Päätuomari
  • Allikivi Egle Noho
  • Fäldt Olli Primulator
  • Heino Joonas CC-kilta
  • Heinonen Taina Keuda
  • Hyvönen Veikko Stadin ammattiopisto
  • Ilves Mikko FBSK
  • Jalava Veera Practicum
  • Kairenius Topi  Fat Lizzard
  • Karhunen Leila Ravintola Mami
  • Kilpinen Kai HDCO
  • Kuusisto Olli Ravintola BASE
  • Lehtinen Anikò Olutliitto
  • Nyrhilä Noora Chihuahua Julep
  • Sildt Andre, Espoon kahvipaahto
  • Tarvonen Jyrki, Hotel Arthur
  • Töyrylä Mervi, Stadin AO
  • Vainonen Timo, BPF
  • Vataja Pasi, Noho Oyj
  • Välimäki Nico, VipBartenders
  • Maija Valta, Savon ammattiopisto
  • Pukarinen Jyrki, Omnia

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1 ja 2/Gastro Pub

Tehtävä

Tasokas, Gastro Pub ”Asiakaskohtelun aatelia sydämellä” sijaitsee kaupungin keskustassa, asiakaspaikkoja ravintolassa on 70. Tarjolla laaja valikoima laadukasta paikallista juotavaa sekä espressopohjaisia kahvijuomia. Ravintolassa on huomioitu myös esteettömyys.

Kilpailija työskentelee tasokkaassa Espoolaisessa Gastropubissa. Pubia kuvaillaan sanoin: ”Asiakaskohtelun aatelia sydämellä”. Tarjolla valikoima laadukkaita paikallisia oluita ja alkoholittomia juomia sekä espressopohjaisia kahvijuomia. Palvelutoiminnassa huomioidaan erilaiset asiakasryhmät.   

Kilpailija toimii Gastropubin asiakaspalvelutehtävissä. Hän kunnostaa ja kattaa asiakaspöydät liikeidean mukaisesti. Kilpailija valmistelee ja tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii tilojen siisteydestä. Hän palvelee kaikkia eri aikoihin Gastropubin saapuvia asiakkaita huomioiden heidän erilaiset tarpeensa.   

Kahvi- juoma- ja ruokalista julkaistaan kilpailupäivän aamuna. 

Moduuli 3/ Oluttyypit

Tehtävä

Kilpailijan tulee tunnistaa aistinvaraisesti oluttyypit, – tuoksu ja väri – neljä (4) kpl. Yhdeksän (9) oluen listalta. Tunnistettavat olut-tyypit:  savu, lager, tumma lager, vehnäolut, Pils, Ale, Ipa, Stout ja erikoisolut.  

Moduuli 4/Fine Dining

Tehtävä

Korkeatasoinen klassinen jo 1970-luvulla toiminut ruokaravintola. Neljän hengen seurue saapuu illalliselle. Menu kokonaisuus ruokajuomineen on sovittu ja tilattu etukäteen. Huomioidaan englanninkielinen vieras. Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät tilausmääräyksestä kilpailupäivän aamuna. Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti laadukasta illallista varten, valmistelee apupöydän ja käyttää yhtä kankaista lautasliinataitosta ennakkoon ilmoitetuista kuudesta taitoksesta. Kilpailija ottaa vastaan asiakkaat. Ruokalajit kilpailija tarjoilee sovittujen tarjoilutapojen mukaisesti. Tehtävä sisältää lihan transeerausta ja erilaisia tarjoilutapoja. Käytetään henkilökohtaista buffet-liinoitettua apupöytää.   

Ruokajuomat (linkki viinien tuotetiedoista).  

Viini 1. (bfb.finland.fi) 

Viini 2. (bfb.finland.fi)   

Viini 3. (bfb.finland.fi)  

Viini 4. (bfb.finland.fi)   

Menu, tehtävänannon yhteydessä kilpailupäivän aamuna  

Taitokset  

1. Crown Fold (youtube.com) 

2. Elegant (youtube.com 

3. Drama Fan (youtube.com) 

4. Dinner Jacket (youtube.com) 

5. Feather (youtube.com) 

6. Harmony (youtube.com) 

Moduuli 5/Baari

Tehtävä

Kilpailija työskentelee hotellin yhteydessä olevassa kansainvälisessä cocktailbaarissa. Baarissa on tarjolla klassisia cocktailjuomia sekä mocktaileja. Asiakkaat viettävät iltaa istuen aulabaarissa. Kilpailija valmistelee työpisteensä. Asiakkaat tilaavat häneltä erilaisia juomasekoituksia. Valmistettavat juomasekoitukset tehtävänannon yhteydessä kilpailupäivän aamuna. Kilpailussa noudatetaan alla olevia reseptiikkoja.  

WHISKY SOUR  

4 cl Bourbon whiskey   
3 cl sitruunamehu   
1 cl sokerisiirappi   
1 cl valkuainen/kikherneliemi   

Lasi: Old Fashioned   
Koriste: sitruunaviipale ja kirsikka  
Tekotapa: ravistus   
  

SWEET MANHATTAN  

3 cl bourbon   
2 cl punainen vermutti   
2 dash Angostura Aromatic Bitters   

Lasi: cocktaillasi   
Koriste: kirsikka   
Tekotapa: hämmennys   

OLD FASHIONED  

4 cl bourbon  
1 sokeripala   
dash soodaa  
2 dash Angostura Aromatic Bitters  

Lasi: Old Fashioned  
Koriste: appelsiiniviipale + kirsikka  
Tekotapa: hämmennys   
   

ESPRESSO MARTINI  

3 cl vodka  
1 cl kahvilikööri  
1 cl sokerisiirappi  
3 cl espresso  

Koriste: kahvipapuja (3 kpl)   
Lasi: cocktaillasi  
Tekotapa: ravistus   
  

COSMOPOLITAN  

3 cl sitruunavodka (Absolut Citron)  
1 cl Cointreau   
3 cl karpalomehu   
1 cl limemehu    

Koriste: limekuoripala  
Lasi: cocktaillasi  
Tekotapa: ravistus   
  

DAIQUIRI  

4 cl vaalea rommi   
3 cl limemehu   
1 cl sokerisiirappi    

Koriste: limesiivu   
Lasi: cocktaillasi  
Tekotapa: ravistus   

BLOODY MARY  

4 cl vodka   
8 cl tomaattimehu    
1 cl tuorepuristettu sitruunamehu   
1 cl Worcestershire Sauce   
3 tippaa Tabascoa   
mustapippuria     
suolaa     

Lasi: Old Fashioned  
Koriste: varsiselleri /sitruunalohko   
Tekotapa: hämmennys    
  

ALKOHOLITTOMAT  

SHIRLEY TEMPLE  

10 cl ginger ale  
2 cl grenadiini  

Lasi: Highball  
Koriste: cocktailkirsikka  
Tekotapa: rakennus   

VIRGIN MARY  

12 cl tomaattimehu  
2 cl sitruunamehu  
2 tippaa tabascoa  
5 tippaa Worcestershire sauce  
(suola ja pippuri)  

Lasi: Old Fashioned  
Koriste: sellerinvarsi tai sitruunalohko  
Valmistustapa: hämmennys  

Kansainvälisen hotellin cocktailravintolaan, missä on tarjolla cocktaileja ja mocktaileja, saapuu kolme asiakasta. Asiakkaat viettävät iltaa istuen aulabaarissa. Tarjoilija ottaa tilauksen vastaan, valmistaa ja tarjoilee tilatut juomat pöytään.   

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit