P1 Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali

Finalistit

Raine Leppinen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Eetu Putkonen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Samuli Haavisto

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Isabel Paju

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Kiira Rajaharju

Ammattiopisto Live

Evelia Soturi

Ammattiopisto Live

Aino Leinonen

Kainuun ammattiopisto

Enni Saari

Kainuun ammattiopisto

Sanika Marjomaa

Ammattiopisto Luovi

Venla Vuokila

Ammattiopisto Luovi

Kilpailupaikka

Tapiolan urheilupuisto, Metro Areena

Aikataulu

9.5. klo 9-17

10.5. klo 8-16.30

11.5. klo 8-12

Materiaalit ja laitteet

Kilpailun järjestäjä hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten. Kilpailussa on käytössä suurkeittiön koneet ja laitteet. 

Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää asukokonaisuutta.  

Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.  

Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia. 

Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty. 

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus 

Kilpailu on parikilpailu. Kilpailutehtäviä on kolme, ne ovat: hampurilaisen valmistaminen, leivontaan liittyvä yllätyslaatikko sekä kirjallinen- ja toiminnallinen tehtävä.  Ruokien kokoaminen ja koristelu on vapaata kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen. Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte. Arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta.

Lajin osaamisvaatimukset perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteiden hyvä (H3) tasoon. 

Tuomarit

  • Petra Wickman, Taitotalo, Päätuomari 
  • Jari Lehto, Antell, Tuomari 
  • Elina Hiltunen, S-ryhmä, Tuomari 
  • Kari Lindberg, Parilla Steak House, Tuomari 
  • Essi Mikkonen, Espoo Catering, Tuomari

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Ruoanvalmistus 

Tehtävä

Hampurilaisen valmistus 6 tuntia. Tehtävänä on valmistaa hampurilainen annettuja raaka-aineita käyttäen. Valmistus tapahtuu kahtena päivänä siten, että esivalmisteluun on varattu 2 tuntia maanantaina ja lopullinen tuote valmistetaan tiistaina, johon aikaa on varattu 4 tuntia. Annoksia valmistetaan kahdeksan. 

Käytettävissä olevat raaka-aineet: 

LIHA 

  • naudan jauheliha 20 % rasvaa 
  • pekoni 

MAITOTUOTTEET 

  • maito  
  • voi 
  • muna 
  • hiiva 
  • cheddar 
  • gorgonzola 

VIHANNEKSET JA HEDELMÄT 

  • punasipuli 
  • tomaatti 
  • salaatti 
  • rucola 
  • sitruuna 
  • chili 
  • ananas 
  • valkosipuli 

MAUSTEET 

  • suola 
  • pippuri 
  • etikka 
  • sinappi 
  • balsamico 
  • ketsuppi 
  • savupaprikajauhe 
  • worcerstershire-kastike 

KUIVATUOTTEET 

  • öljy 
  • oliiviöljy 
  • korppujauho 
  • sokeri 
  • hillosokeri 
  • fariinisokeri 
  • vehnäjauho 
  • seesaminsiemen 
  • punaviini, alkoholiton 
  • coca-cola 
  • maapähkinävoi 
  • siirappi 

Käytettävissä oleva aika: 6 h (esivalmistelu 2 h, valmistaminen 4 h) 

Maksimipisteet: 50 p.

Moduuli 2/Leivonta 

Tehtävä

Yllätyslaatikko, aikaa 4 tuntia. Toteutetaan keskiviikkona. Opiskelijat saavat ennakkoon listan leivontaan käytettävissä olevista raaka-aineista. Tämän lisäksi he saavat kilpailussa lisää raaka-aineita, jotka löytyvät yllätyslaatikosta. Yllätyslaatikon paljastamisen jälkeen kilpailijoilla on 45 minuuttia aikaa suunnitella, mitä he aikovat leipoa. Tarkoituksena on, että kaikkia annettuja raaka-aineita käytetään mahdollisimman laajasti ja kekseliäästi. Leivonnaisia valmistetaan 12 kappaletta tai 12 hengelle. 

Käytettävissä olevat raaka-aineet: 

  • voi 
  • vehnäjauho 
  • sokeri 
  • kananmuna 
  • leivinjauhe 
  • yllätyslaatikon sisältö 

Käytettävissä oleva aika: 4 h (suunnittelu 45 min, työskentely 3h 15 min) 

Maksimipisteet: 32 p.

Moduuli 3/Kirjallinen- ja toiminnallinen tehtävä 

Tehtävä

Opiskelijat saavat kilpaillussa erilliset ohjeet näiden tehtävien suorittamiseen. 

Käytettävissä oleva aika: 1½ h 

Maksimipisteet: 18 p.

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit