P1 Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali
Finalistit
Raine Leppinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Eetu Putkonen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Samuli Haavisto
Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Isabel Paju
Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Kiira Rajaharju
Ammattiopisto Live
Evelia Soturi
Ammattiopisto Live
Aino Leinonen
Kainuun ammattiopisto
Enni Saari
Kainuun ammattiopisto
Sanika Marjomaa
Ammattiopisto Luovi
Venla Vuokila
Ammattiopisto Luovi
Kilpailupaikka
Tapiolan urheilupuisto, Metro Areena
Aikataulu
9.5. klo 9-17
10.5. klo 8-16.30
11.5. klo 8-12
Materiaalit ja laitteet
Kilpailun järjestäjä hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten. Kilpailussa on käytössä suurkeittiön koneet ja laitteet.
Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää asukokonaisuutta.
Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia.
Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.
Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus
Kilpailu on parikilpailu. Kilpailutehtäviä on kolme, ne ovat: hampurilaisen valmistaminen, leivontaan liittyvä yllätyslaatikko sekä kirjallinen- ja toiminnallinen tehtävä. Ruokien kokoaminen ja koristelu on vapaata kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen. Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte. Arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta.
Lajin osaamisvaatimukset perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteiden hyvä (H3) tasoon.
Tuomarit
- Petra Wickman, Taitotalo, Päätuomari
- Jari Lehto, Antell, Tuomari
- Elina Hiltunen, S-ryhmä, Tuomari
- Kari Lindberg, Parilla Steak House, Tuomari
- Essi Mikkonen, Espoo Catering, Tuomari
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Ruoanvalmistus
Tehtävä
Hampurilaisen valmistus 6 tuntia. Tehtävänä on valmistaa hampurilainen annettuja raaka-aineita käyttäen. Valmistus tapahtuu kahtena päivänä siten, että esivalmisteluun on varattu 2 tuntia maanantaina ja lopullinen tuote valmistetaan tiistaina, johon aikaa on varattu 4 tuntia. Annoksia valmistetaan kahdeksan.
Käytettävissä olevat raaka-aineet:
LIHA
- naudan jauheliha 20 % rasvaa
- pekoni
MAITOTUOTTEET
- maito
- voi
- muna
- hiiva
- cheddar
- gorgonzola
VIHANNEKSET JA HEDELMÄT
- punasipuli
- tomaatti
- salaatti
- rucola
- sitruuna
- chili
- ananas
- valkosipuli
MAUSTEET
- suola
- pippuri
- etikka
- sinappi
- balsamico
- ketsuppi
- savupaprikajauhe
- worcerstershire-kastike
KUIVATUOTTEET
- öljy
- oliiviöljy
- korppujauho
- sokeri
- hillosokeri
- fariinisokeri
- vehnäjauho
- seesaminsiemen
- punaviini, alkoholiton
- coca-cola
- maapähkinävoi
- siirappi
Käytettävissä oleva aika: 6 h (esivalmistelu 2 h, valmistaminen 4 h)
Maksimipisteet: 50 p.
Moduuli 2/Leivonta
Tehtävä
Yllätyslaatikko, aikaa 4 tuntia. Toteutetaan keskiviikkona. Opiskelijat saavat ennakkoon listan leivontaan käytettävissä olevista raaka-aineista. Tämän lisäksi he saavat kilpailussa lisää raaka-aineita, jotka löytyvät yllätyslaatikosta. Yllätyslaatikon paljastamisen jälkeen kilpailijoilla on 45 minuuttia aikaa suunnitella, mitä he aikovat leipoa. Tarkoituksena on, että kaikkia annettuja raaka-aineita käytetään mahdollisimman laajasti ja kekseliäästi. Leivonnaisia valmistetaan 12 kappaletta tai 12 hengelle.
Käytettävissä olevat raaka-aineet:
- voi
- vehnäjauho
- sokeri
- kananmuna
- leivinjauhe
- yllätyslaatikon sisältö
Käytettävissä oleva aika: 4 h (suunnittelu 45 min, työskentely 3h 15 min)
Maksimipisteet: 32 p.
Moduuli 3/Kirjallinen- ja toiminnallinen tehtävä
Tehtävä
Opiskelijat saavat kilpaillussa erilliset ohjeet näiden tehtävien suorittamiseen.
Käytettävissä oleva aika: 1½ h
Maksimipisteet: 18 p.