Tiesitkö, että poliisi kouluttaa myös lentäjiä? Miehittämättömät ilma-alukset ovat poliisille arjen työväline. Useimmiten ilmassa olevilla silmillä etsitään ihmistä, dokumentoidaan rikospaikkaa tai tuotetaan tilannekuvaa tapahtumasta. Polamk kouluttaa kauko-ohjaajat ja kehittää poliisin ilmailutoimintaa. Taitaja-tapahtumassa esittelemme niin kalustoa, kuin poliisin koulutustakin. Lentonäytöksiä järjestämme sään salliessa.
Lajin yhteistyökumppanit: Poliisi ja Polamk
#taitaja2023 #dronelennätys #OlePro
Mistä drone-lennätyksessä on kyse?
Suomen poliisissa on käytetty miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä (UAS) operatiivisen toiminnan tukena vuodesta 2016 saakka. Olemme nousseet nopeasti yhdeksi maailman johtavista poliisiorganisaatioista miehittämättömässä ilmailussa.
Lentotoiminnalla lisätään poliisityön tuottavuutta, parannetaan työn laatua, edistetään työturvallisuutta ja tuotetaan poliisille muuta lisäarvoa, kuten esimerkiksi parannetaan operatiivisten johtajien tilannetietoisuutta.
Missä drone-lennätystä voi oppia? Kuka sitä opettaa?
Poliisilla on oma miehittämättömän ilmailun koulutusjärjestelmä, josta vastaa Poliisiammattikorkeakoulu. Kauko-ohjaajien koulutus on osa poliisin täydennyskoulutusta ja siihen voi hakeutua pian poliisiksi valmistumisen jälkeen.
Mihin droneja käytetään?
Miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää kaikissa poliisin tehtävissä. Vuonna 2022 poliisi lensi yli 4000 operatiivista lentotehtävää. Tilastojen perusteella kolme yleisintä käyttötapausta ovat etsinnät (kadonneet tai poliisia pakenevat henkilöt), dokumentointi (mm. rikospaikkojen ilmakuvaus esitutkintaa varten) ja tilannekuva (johtamisen ja muun toiminnan tukemiseksi).
Kuka droneja käyttää ja missä työtehtävissä?
Ainoastaan kauko-ohjaajakoulutuksen hyväksytysti suorittanut, Poliisihallituksen määräyksen mukaisen pätevyyden omaava poliisi voi käyttää miehittämätöntä ilma-alusta.
Pitääkö dronen käytössä huomioida jotain erityistä?
Ilmailunormien mukaan poliisin ilmailutoiminta on valtion ilmailua. Se tuo mukanaan erivapauksia, mutta samalla myös erityisen huolellisuusvelvoitteen. Poliisi joutuu toimimaan vaihtelevissa olosuhteissa ja tehtäviin sisältyy erilaisia riskejä. Ilmailussa turvallisuus on korostetun tärkeää ja siksi poliisi tekee aina huolellisen riskien arvioinnin osana lennonvalmistelua.