205 Tietokoneet ja -verkot / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 8.2.2023 

Kilpailupaikka

Etätoteutus

Semifinaali-koordinaattori

Aikataulu

Kilpailu suoritetaan klo 9-16 välisenä aikana.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailupäivänä käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita

Azure Labs pilvi, jossa esiasennettuna tarvittavat alustakoneet, käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot.

Windows tehtävässä: 

  • Windows Server, jossa on Hyper-V alusta asennettuna
  • Alustalla sysprepattu Windows Server ja Windows työasema

Verkkotehtävässä:

  • Windows, jossa on asennettuna Packet Tracer ohjelmisto
  • Kilpailijalla pitää olla luotuna Cisco Netacademy tunnus

Linux tehtävässä:

  • Windows Server, jossa Hyper-V alusta 
  • alustalla asennettuna Linux Debian
  • alustalla asennettuna Windows työasema testausta varten

Kilpailijalla on oppilaitoksen työasema ja kuulokemikrofoni sekä suosituksena kaksi näyttöä. Lisäksi Internet-yhteys, josta on mahdollista muodostaa RDP-yhteys ja/etätietokoneisiin pilvessä. Kilpailijoilla ja huoltajalla Google Meet ja/tai Teams yhteys tuomareihin.

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • luonnosteluvälineet, kynät ja paperia 
  • halutessaan omia eväitä.

Huoltaja kerää osallistujilta puhelimet pois kilpailusuorituksen ajaksi. Kilpailijoilla oma alue, jossa on erillinen tietokone (esim. kannettava tietokone), jossa on HD videokamera, jolla kuvataan kilpailijoiden suoritusta.

Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus

Kilpailutehtävänä on Windows Server ja Linux Debian -järjestelmien asennus sekä ylläpito, Packet Tracer ohjelmistolla verkon suunnittelu ja verkkolaitteiden konfigurointi.

Arvioinnin pohjana käytetään tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.

Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Windows Server

Tehtävä

Tehtävä suoritetaan WinNovan Azure Labs ympäristössä. Azuressa on valmiiksi asennettuna isäntäkone, jossa on asennettuna Hyper-V virtualisointialusta. Virtualisointialustalla on sysprepattu Windows Server ja Windows-työasema. Windows Serverin käyttöönotto, konfigurointi ja testaus. Windows-työaseman käyttö ja konfigurointi. Azure virtuaalikoneiden ja verkkojen asennus, hallinta ja käyttö.

Arviointi suoritetaan kisaajan laatiman dokumentaation pohjalta. Mikäli tehtävässä suoritetut asennukset ja määritykset tehty isäntäkoneelle (alustakoneelle), tehtävän suorituksesta saa 0 pistettä.

Dokumentaatio tallennetaan isäntäkoneen työpöydälle. Koneella on valmiina mallipohja tehtävästä dokumentaatiosta. Dokumentaation täytyy sisältää kuvaruutukaappauksia tehdyistä asennuksista, määrityksissä ja tehdyistä toimenpiteistä. Dokumentaatio tehdään toimisto-ohjelmistolla.

Maksimi pisteet: 40 pistettä

Moduuli 2/Verkkotehtävä, verkon rakentaminen ja IP-osoitteiden hallinta

Tehtävä

Tehtävä suoritetaan Packet Tracer ohjelmistolla. Tehtävä sisältää tietokoneiden ja tulostimien verkkoasetusten konfigurointi, kytkinten konfigurointi ja kytkentä, reitittimien konfigurointi ja kytkentä, langattomien tukiasemien konfigurointi ja kytkentä, tietoliikenneverkkojen kytkeminen ja testaaminen, IP-osoitteiden hallinta. Toteutetaan käyttämällä Packet Tracer ohjelmistoa. Ohjelmistossa on itsensä arvioiva ominaisuus. Azure-pilvessä valmiina Windows työasema, jossa on asennettuna Packet Tracer ohjelmisto.

Maksimipisteet: 30 pistettä.

Moduuli 3/Debian Linux

Tehtävä

Linux tehtävä koostuu Linuxin ongelmaratkaisutaidoista, konfiguroinnista ja Linuxin käyttämisestä. Käytännön työnäyte, joka tehdään Azure Labissa oleville Windows Server Hyper-V alustalle asennetulla Linux Debian koneella. Tehtävänä on suorittaa virtualisoidun Linux Debian palvelimen vianselvitys, testata koneen toimivuus ja käyttäminen. Suoritetut ongelmanratkaisut kirjataan Google Formsissa olevaan tehtävään. Ongelmia ei tarvitse korjata palvelimeen, vaan Google Formsiin kirjatut ratkaisut riittävät ja sitä käytetään tehtävän arvioinnissa. Alustakoneessa on asennettu virtualisoitu Windows työasema, jota voi hyödyntää testauksessa.

Maksimipisteet: 30 pistettä

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit