309 Hevostenhoito / Semifinaali
Aika
Keskiviikko 1.2.2023
Kilpailupaikka
Harjun Oppimiskeskus
Semifinaali-koordinaattori
Aikataulu
Semifinaalipäivän alustava aikataulu on klo 9–15.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailu järjestetään Harjun Oppimiskeskuksen tiloissa ja talliympäristössä. Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle hevosen esittämiseen ja karsinan puhdistamiseen tarvittavat varusteet, välineet ja tarvikkeet.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- kuvallinen henkilöllisyystodistus
- henkilökohtaiset varusteet, jotka soveltuvat hevosten käsittelyyn ja hoitoon. Myös kypärä ja turvakengät kuuluvat kilpailijan varusteisiin.
Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus
Semifinaalissa suoritetaan pareittain osa hevosen esittäminen. Muut tehtävät suoritetaan yksilötehtävänä.
Arvioinnin pohjana käytetään hevostalouden perustutkinnon kaikille pakollisia tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.
Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p.
Laadullista arviointia 3,6 %
Määrällistä arviointia 96,4 %
Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Hevosen esittäminen
Tehtävä
Kilpailijan tehtävänä on esittää hevonen Hippoksen suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyissä esittämisohjeistuksen mukaan. Hevosta ei tarvitse letittää. Hevonen laitetaan esittelykuntoon pareittain.
- Hevosen valmistelu esittämistä varten 5 p.
- Yhteistyötaidot parityöskentelyssä 5 p.
- Hevosen käsittely 8,5 p.
- Liikkeiden esittäminen 6 p.
- Rakenteen esittäminen 5,5 p.
- Oma esiintyminen 6 p.
- Työturvallisuus 6 p.
- Yhteensä max. 42 p.
Moduuli 2/Karsinan puhdistus
Tehtävä
Kilpailijan tehtävänä on puhdistaa hänelle osoitetun hevosen karsina.
- Hevosen poisto karsinasta, 4 p.
- Lannan poisto, 5 p.
- Virtsan poisto, 5 p.
- Ruoka- ja juomakuppien puhdistus, 4 p.
- Kuivikkeen määrä, 4 p.
- Ripeys, 4 p.
- Työn lopputulos, 4 p.
- Ergonomia 4 p.
- Työturvallisuus 4 p.
- Hevosen terveydentilan arviointi 4 p.
- Yhteensä max. 42 p.
Moduuli 3/Rehujen tunnistaminen ja laadun arviointi
Tehtävä
Kilpailijan tehtävänä on tunnistaa annetut rehut ja arvioida rehujen laatua.
- Rehujen tunnistus, 6 p.
- Rehun laatu, käyttökelpoisuuden ja painon arviointi, 10 p.
- Yhteensä max. 16 p.