501 Leipuri-kondiittori / Finaali
Finalistit
Amanda Halen
Omnia
Ronja Kaupinsalo
WinNova
Tessa Kuittinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Suvi-Tuulia Porkka
OSAO
Tuuli Silvola
WinNova
Moa Ström
Optima
Erika Ukkonen
Etelä-Savon ammattiopisto
Neea Vainio
Ammattiopisto Tavastia
Kilpailupaikka
Tapiolan urheilupuisto, Metro Areena
Aikataulu
9.5. klo 9-17
10.5. klo 8-16.30
11.5. klo 8-12
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä:
- Arinauunit
- Pakastin
- Jääkaappi
- Pikapakastin
- Yleiskone (lapa, koukku & vispilä)
- Sauvasekoitin
- sekä pientyövälineet
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- Työkengät
- Muistinpanovälineet, laskimen
- Työasu tulee sponsorilta (ilmoitetaan myöhemmin)
Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus
Kilpailijat suorittavat kilpailupäivien aikana viisi erilaista tehtävää. Kilpailutehtävät on suunniteltu siten, että kilpailija suorittaa tehtävän tarkasti ohjeen mukaisesti mutta myös käyttäen omaa luovuuttaan.
Finaalitehtävien suunnittelun on toteuttanut leipomoalan ammattilaisista koostuva ryhmä. Finaalitehtävää voidaan muuttaa 30 %.
Lajin tehtävät antavat läpileikkauksen leipuri-kondiittorin työstä erikoistyöt mukaan lukien.
Kilpailutehtävät perustuvat elintarvikealan perustutkinnon, leipomoalan osaamisalan kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin.
Arvioinnin suorittaa päivittäin kaksi ryhmää (leipurit ja kondiittorit), joihin kumpaankin kuuluu kolme tuomaria.
Arviointi jakautuu laadulliseen 70 % ja määrälliseen 30 %.
Lajin maksimipisteet ovat 100 ja pisteytyksessä käytetään CIS-järjestelmää.
Tuomarit
- Päätuomari Outi Suopanki , Koulutuskeskus Salpaus
- Sanni Kumpulainen, Leipomo Juuri
- Jarkko Laitila, Leipomo Salonen
- Älis Eber, Patisserie D’Eber
- Hannele Laaksonen, WinNova
- Tarja Sjöfelt, Leipurin Oyj
- Arto Kaasinen, Stadin AO
- Marko Paulus, Sakky
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/
Leipurin taitotyö
Tehtävä
Valmistetaan koristetaikinoista (ruis-, vehnä- ja suolataikina) sekä hiivallisesta taikinasta.
Malli ja valmistusohjeet annetaan kisapaikalla.
20 pistettä
Moduuli 2/Hapanjuurileipä
Tehtävä
Valmistetaan 5 kpl à 500 g leipiä.
Valmistusohje ja malli kerrotaan kisapaikalla.
22 pistettä
Moduuli 3/Vegaaninen kakku
Tehtävä
Valmistetaan 10 h kreemikakku vegaanisia raaka-aineita käyttäen.
Valmistusohje annetaan kisapaikalla.
22 pistettä
Moduuli 4/Jälkiruoka
Tehtävä
Valmistetaan laseihin 15 kpl näyttäviä jälkiruoka-annoksia useammasta komponentista.
Ohjeistus annetaan kisapaikalla.
15 pistettä
Moduuli 5/Täytetty leipätasku
Tehtävä
Valmistetaan 12 kpl välipalaleipiä, mausteisella kasviproteiinipohjaisella täytteellä
Valmistusohje annetaan kisapaikalla
15 pistettä
Moduuli 6/Yrittäjyys ja Kestävä kehitys
Tehtävä
3 pistettä
Moduuli 7/Työhyvinvointi ja Työturvallisuus
Tehtävä
3 pistettä