501 Bagare-konditor / Final

Finalister

Amanda Halen

Omnia

Ronja Kaupinsalo

WinNova

Tessa Kuittinen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Suvi-Tuulia Porkka

OSAO

Tuuli Silvola

WinNova

Moa Ström

Optima

Erika Ukkonen

Etelä-Savon ammattiopisto

Neea Vainio

Ammattiopisto Tavastia

Tävlingsplats

Hagalund idrottspark, Metro Areena

Tidtabell

9.5. kl. 9-17

10.5. kl. 8-16.30

11.5. kl. 8-12

Material och maskiner

I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna: 

  • Stickugn 
  • Frys 
  • Kylskåp 
  • Snabbfrys 
  • Universalmaskin (spade, degkrok & visp) 
  • Stavmixer 
  • små arbetsredskap 

Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen: 

  • Arbetsskor 
  • Anteckningsmaterial, kalkylator  
  • Arbetsdräkten kommer från en sponsor (meddelas senare) 

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet 

De tävlande utför fem olika uppgifter under tävlingsdagarna. Tävlingsuppgifterna är planerade så att den tävlande ska utföra en uppgift noggrant enligt anvisningarna men också använda sin egen kreativitet. 

Planeringen av finaluppgifterna har genomförts av en grupp proffs inom bageribranschen. Finaluppgiften kan ändras med 30 %. 

Uppgifterna i grenen ger en bra genomskärning av vad som hör till arbetet för en bagare-konditor, även specialarbeten. 

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom livsmedelsbranschen, kompetensområdet för bageribranschen. 

Bedömningen utförs dagligen av två grupper (bagare och konditorer), och vardera gruppen har två domare. 

Bedömningen fördelas på kvalitativ bedömning 70 % och kvantitativ bedömning 30 %. 

Maxpoängen i grenen är 100 poäng och vid poängbedömningen används CIS-systemet. 

Domare

  • Huvuddomare Outi Suopanki, Koulutuskeskus Salpaus 
  • Sanni Kumpulainen, Leipomo Juuri
  • Jarkko Laitila, Leipomo Salonen
  • Älis Eber, Patisserie D’Eber
  • Hannele Laaksonen, WinNova
  • Tarja Sjöfelt, Leipurin Oyj
  • Arto Kaasinen, Stadin AO
  • Marko Paulus, Sakky

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Bagarens specialarbete 

Uppgift

Tillverkas av dekorationsdegar (råg-, vete- och saltdeg) samt av en jästdeg. 

Modellen och receptet ges på tävlingsplatsen. 

20 poäng 

Modul 2/Surdegsbröd 

Uppgift

I uppgiften tillverkas 5 st. bröd á 500 g.  

Receptet och modellen berättas på tävlingsplatsen. 

22 poäng 

Modul 3/Vegankaka 

Uppgift

En krämkaka för 10 pers. tillverkas av veganska råvaror. 

Receptet ges på tävlingsplatsen. 

22 poäng 

Modul 4/Efterrätt 

Uppgift

I glas tillverkas 15 st. utsökta efterrättsportioner av flera komponenter. 

Anvisningarna ges på tävlingsplatsen. 

15 poäng 

Modul 5/Fylld brödficka 

Uppgift

I uppgiften tillverkas 12 st. mellanmålsbröd, med kryddig växtproteinbaserad fyllning. 

Receptet ges på tävlingsplatsen. 

15 poäng 

Modul 6/Företagsamhet och Hållbar utveckling 

Uppgift

3 poäng 

Modul 7/Arbetshälsa och Arbetssäkerhet 

Uppgift

3 poäng 

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners