504 Tarjoilija / Semifinaali
Aika
Keskiviikko 1.2.2023
Kilpailupaikat
- Perho Liiketalousopisto, Helsinki
- Gradia, Jyväskylä
Semifinaali-koordinaattori
Aikataulu
Kilpailutehtäviin käytettävä aika on yhteensä 5 h. Kilpailu suoritetaan klo 9–16 välisenä aikana.
Materiaalit ja laitteet
- asiakaspöydät ja -tuolit
- kaikille yhteinen apupöytäpiste
- kankaiset pöytäliinat ja kankaiset servetit
- ruokailuvälineet
- lautaset
- lasisto
- tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- pöytäsomiste: kynttilä
- baarivälineistö, alkoholimitat, ravistimet
- kahvi- ja teekupit.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- kuvallinen henkilöllisyystodistus
- tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
- tarjoilukäsineet
- viinipullonavaaja
- kynä
- pieni lehtiö
- tulitikut.
Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Henkilökohtaiset puhelimet ja älylaitteet jätetään kilpailun ajaksi erillissäilytykseen/huoltajille.
Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus
Arvioinnin pohjana käytetään Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Asiakaspalvelu ja myynti sekä Annosruokien ja juomien tarjoilu -tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon ja on jaettu tehtävämoduuleihin.
Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.
Laadullista arviointia 65 %
Määrällistä arviointia 35 %
Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Liikeidea
Tehtävä
Ravintola on klassinen AC ravintola, jossa raaka-aineet ovat tuoreita ja annokset perinteisiä. Palvelu on asiakkaat huomioivaa, kohteliasta, ystävällistä. Vastuullisuus on huomioitu kaikissa valinnoissa.
Ravintolan asiakaspöydät ovat kooltaan neljän hengen pöytiä. Pöydissä on kankaiset liinat. Servetit ovat kankaisia, koko joko 50*50 tai 60*60.
Liikeidean mukaisesti pöydissä on ennakkoon katettuna tuplakate sisältäen jälkiruokakatteen, leipälautasen ja voiveitsen, vesilasin ja viinilasin sekä sopivasti taiteltu servetin. Somisteena on kynttilä. Pöydissä on suola ja pippuri.
Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.
Kilpailija toimii ravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija huolehtii, että kate on asiakkaan tilauksen mukainen. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä. Kilpailijalla on 4 asiakasta, jotka tilaavat listalta paikan päällä. Asiakkaat ruokailevat alku-, pää-, ja jälkiruoan. Kaikki ruoat ja juomat tilataan ravintolan listalta. Tarjoilutavat ovat lautastarjoilu ja keiton annostelu keittokulhosta. Keitolle on perinteinen keittolautanen aluslautasineen. Ruokien kanssa tarjoillaan leipää ja voita.
Ravintolan ruokalista
ALKUUN
Juuresmureketta ja pikkelöityjä kasviksia
Hernesosekeittoa ja vuolukermaa
PÄÄRUOAKSI
Voissa paistettuja muikkuja
Pankopaneroitua kananrintaa
Kantarellirisottoa
KASTIKKEEKSI
Yrttistä kermaviilikastiketta
Voi-valkoviinikastiketta
Bearnaisekastiketta
LISÄKKEEKSI
Vihreää salaattia, grillattua tomaattia ja vinegrette
Paistettua lehtikaalia ja Västerbotten juustoa
Paahdettua perunaa, yrttimajoneesia
JÄLKEEN
Talon leivos
Vadelmaparfait
JUOMAKSI
Jäävesi
Kivennäisvesi
Alkoholiton valko- ja punaviini
Talon valko- ja punaviini
Suodatinkahvi/Haudutettu tee
Moduuli 2/Viinitietous / Etikettitietous
Tehtävä
Kilpailija saa tutustuttavakseen uuden maailman punaviinipullon (Argentiina/Chile) ja etiketin sisältämän tiedon perusteella ”myy” viinin tuomareille. Tutustumisessa apuna on perustietolomake, jonka avulla kilpailija löytää tarvittavia tietoja.
Moduuli 3/Juomasekoitusten valmistaminen
Tehtävä
Kilpailija valmistaa tuomareiden ilmoittaman määrän juomasekoituksia seuraavasta listasta:
- Negroni
- Omena Collins
- White Lady
Alkoholittomat:
- Mojito
- Omena Collins
- Cosmopolitan
Reseptiikka
NEGRONI
2 cl gin
2 cl campari
2 cl punainen vermouth
koriste: appelsiinin kuori tai appelsiinin siivu
lasi: cocktaillasi (tarjoilu ilman jäitä) tai old fashioned lasi (tarjoilu jäillä)
valmistustapa: hämmennys sekoituslasissa
OMENA COLLINS
4 cl calvados
2-3 cl sitruunamehua
1-2 cl sokerisiirappia
6-8 cl soodaa
koriste: sitruunasiivu
lasi: collinslasi/highball-lasi
valmistustapa: ravistus, toppaus ja kevyt hämmennys
WHITE LADY
3 cl gin
2 cl cointreau/triple sec
2 cl sitruunamehua
koriste: lasissa puolikas sokerireunus + sitruunasiivu
lasi: cocktaillasi
valmistustapa: ravistus
Alkoholittomat juomat
MOJITO
puolikas lime (3 lohkoa)
2,5 baarilusikallista ruokosokeria
8 kpl mintunlehtiä
sooda
koriste: mintuntupsu
lasi: collinslasi
valmistustapa: kevyt murskaus, rakentaminen ja hämmennys
OMENA COLLINS
4 cl omenatäysmehua
2-3 cl sitruunamehua
1-2 cl sokerisiirappia
6-8 cl sooda
koriste: sitruunansiivu
lasi: collinslasi/highball-lasi
valmistustapa: ravistus
COSMOPOLITAN
6 cl karpalomehua
2 cl limemehua
2 cl appelsiinisiirappia
koriste: lime (kuori, lohko tai siivu) tai appelsiini (kuoripala + öljy kuoripalasta/ kuoripala)
lasi: martini-lasi/isompi cocktaillasi
valmistustapa: ravistus