504 Tarjoilija / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 1.2.2023

Kilpailupaikat

  • Perho Liiketalousopisto, Helsinki
  • Gradia, Jyväskylä

Semifinaali-koordinaattori

Aikataulu

Kilpailutehtäviin käytettävä aika on yhteensä 5 h. Kilpailu suoritetaan klo 9–16 välisenä aikana.

Materiaalit ja laitteet

  • asiakaspöydät ja -tuolit
  • kaikille yhteinen apupöytäpiste
  • kankaiset pöytäliinat ja kankaiset servetit
  • ruokailuvälineet
  • lautaset
  • lasisto
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
  • pöytäsomiste: kynttilä
  • baarivälineistö, alkoholimitat, ravistimet
  • kahvi- ja teekupit.

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
  • tarjoilukäsineet
  • viinipullonavaaja
  • kynä
  • pieni lehtiö
  • tulitikut.

Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Henkilökohtaiset puhelimet ja älylaitteet jätetään kilpailun ajaksi erillissäilytykseen/huoltajille.

Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus

Arvioinnin pohjana käytetään Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Asiakaspalvelu ja myynti sekä Annosruokien ja juomien tarjoilu -tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon ja on jaettu tehtävämoduuleihin.

Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.

Laadullista arviointia 65 %

Määrällistä arviointia 35 %

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Liikeidea

Tehtävä

Ravintola on klassinen AC ravintola, jossa raaka-aineet ovat tuoreita ja annokset perinteisiä. Palvelu on asiakkaat huomioivaa, kohteliasta, ystävällistä. Vastuullisuus on huomioitu kaikissa valinnoissa.

Ravintolan asiakaspöydät ovat kooltaan neljän hengen pöytiä. Pöydissä on kankaiset liinat. Servetit ovat kankaisia, koko joko 50*50 tai 60*60.

Liikeidean mukaisesti pöydissä on ennakkoon katettuna tuplakate sisältäen jälkiruokakatteen, leipälautasen ja voiveitsen, vesilasin ja viinilasin sekä sopivasti taiteltu servetin.  Somisteena on kynttilä. Pöydissä on suola ja pippuri.

Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet. 

Kilpailija toimii ravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija huolehtii, että kate on asiakkaan tilauksen mukainen. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä.  Kilpailijalla on 4 asiakasta, jotka tilaavat listalta paikan päällä. Asiakkaat ruokailevat alku-, pää-, ja jälkiruoan. Kaikki ruoat ja juomat tilataan ravintolan listalta. Tarjoilutavat ovat lautastarjoilu ja keiton annostelu keittokulhosta. Keitolle on perinteinen keittolautanen aluslautasineen. Ruokien kanssa tarjoillaan leipää ja voita. 

Ravintolan ruokalista

ALKUUN

Juuresmureketta ja pikkelöityjä kasviksia
Hernesosekeittoa ja vuolukermaa

PÄÄRUOAKSI

Voissa paistettuja muikkuja
Pankopaneroitua kananrintaa
Kantarellirisottoa

KASTIKKEEKSI

Yrttistä kermaviilikastiketta
Voi-valkoviinikastiketta
Bearnaisekastiketta

LISÄKKEEKSI

Vihreää salaattia, grillattua tomaattia ja vinegrette
Paistettua lehtikaalia ja Västerbotten juustoa
Paahdettua perunaa, yrttimajoneesia

JÄLKEEN

Talon leivos
Vadelmaparfait

JUOMAKSI

Jäävesi
Kivennäisvesi
Alkoholiton valko- ja punaviini
Talon valko- ja punaviini
Suodatinkahvi/Haudutettu tee

Moduuli 2/Viinitietous / Etikettitietous

Tehtävä

Kilpailija saa tutustuttavakseen uuden maailman punaviinipullon (Argentiina/Chile) ja etiketin sisältämän tiedon perusteella ”myy” viinin tuomareille. Tutustumisessa apuna on perustietolomake, jonka avulla kilpailija löytää tarvittavia tietoja.

Moduuli 3/Juomasekoitusten valmistaminen

Tehtävä

Kilpailija valmistaa tuomareiden ilmoittaman määrän juomasekoituksia seuraavasta listasta:

  • Negroni
  • Omena Collins
  • White Lady

Alkoholittomat:

  • Mojito
  • Omena Collins
  • Cosmopolitan

Reseptiikka

NEGRONI

2 cl gin
2 cl campari
2 cl punainen vermouth

koriste: appelsiinin kuori tai appelsiinin siivu
lasi: cocktaillasi (tarjoilu ilman jäitä) tai old fashioned lasi (tarjoilu jäillä)
valmistustapa: hämmennys sekoituslasissa

OMENA COLLINS

4 cl calvados
2-3 cl sitruunamehua
1-2 cl sokerisiirappia
6-8 cl soodaa

koriste: sitruunasiivu
lasi: collinslasi/highball-lasi
valmistustapa: ravistus, toppaus ja kevyt hämmennys

WHITE LADY

3 cl gin
2 cl cointreau/triple sec
2 cl sitruunamehua

koriste: lasissa puolikas sokerireunus + sitruunasiivu
lasi: cocktaillasi
valmistustapa: ravistus

Alkoholittomat juomat

MOJITO

puolikas lime (3 lohkoa)
2,5 baarilusikallista ruokosokeria
8 kpl mintunlehtiä
sooda

koriste: mintuntupsu
lasi: collinslasi
valmistustapa: kevyt murskaus, rakentaminen ja hämmennys

OMENA COLLINS

4 cl omenatäysmehua
2-3 cl sitruunamehua
1-2 cl sokerisiirappia
6-8 cl sooda

koriste: sitruunansiivu
lasi: collinslasi/highball-lasi
valmistustapa: ravistus

COSMOPOLITAN

6 cl karpalomehua
2 cl limemehua
2 cl appelsiinisiirappia

koriste: lime (kuori, lohko tai siivu) tai appelsiini (kuoripala + öljy kuoripalasta/ kuoripala)
lasi: martini-lasi/isompi cocktaillasi
valmistustapa: ravistus

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit