P1 Ravintola- ja cateringpalvelut / Semifinaali
Aika
Tiistai 31.1.2023
Keskiviikko 1.2.2023
Kilpailupaikka
Ammattiopisto Luovi
Yliopistonkatu 56, 2. krs.
Ravintola Manseri
Tampere
Semifinaali-koordinaattori
Aikataulu
Semifinaalipäivän alustava aikataulu. Muutokset mahdollisia.
klo 9.00 Ilmoittautuminen
klo 9.15 Päivän aikataulu ja ohjeistus aamupäivään
klo 9.30 Tunnistus ja kirjallinen tehtävä
Klo 11.00 Työasun vaihtaminen ja työskentelypisteisiin tutustuminen
klo 11.30 Ruokatauko
klo 12.15 Iltapäivän ohjeistus ja työpisteiden jako
klo 12.30 Työskentely keittiössä
klo 14.45 Tuotteet esille ja esittely, arviointi
klo 15.30 Tuomaripalaute kilpailijoille kisasuorituksen ja arvioinnin jälkeen
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka semifinaalijärjestäjä varaa valmiiksi kilpailupaikalle:
- työpiste
- työvälineet- ja laitteet
- kertakäyttökäsineet
- astiat jätteiden lajittelua varten
- ruuanvalmistukseen käytettävät raaka-aineet
- ravintolan peruskuiva-aineet
- tuoreita yrttejä.
Käytettävät työvälineet, koneet ja laitteet ovat suurtalouskeittiöissä käytettäviä malleja.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- kuvallinen henkilöllisyystodistus
- elintarvikelain edellyttämä ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymä asukokonaisuus.
Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.
Kilpailuavustaja
Avustaja auttaa kilpailussa tarvittavien raaka-aineiden ja pientyövälineiden löytämisessä keittiöstä.
Hän tarkistaa ennen kilpailujen alkua, että kaikki kilpailijoiden raaka-aineet ovat valmiina, ja työvälineet ovat kunnossa. Jos jotain puuttuu, puutteet tulee ilmoittaa, kun raaka-aineita kerätään keittiöihin.
Jos kilpailutilanteessa huomataan puutteita, niistä tulee heti kertoa kilpailujen järjestäjälle ja päätuomarille.
Kilpailuavustaja tarkistaa keittiön kunnon ennen kilpailujen alkua ja laittaa valmiiksi roskapussit, kertakäyttökäsineet sekä noutaa raaka-ainekorit esille. Kilpailuavustaja huolehtii kilpailuparin roskien pois viemisestä kilpailuajan päättyessä. Lisäksi kilpailuavustaja huolehtii tuomariston tai lajivastaavien hänelle erikseen määräämistä tehtävistä.
Kilpailuavustaja on avustava henkilö, jonka työn osuus ei saa näkyä varsinaisessa kilpailusuorituksessa. Kilpailuavustaja ei saa auttaa kilpailuparia työvaihepuhtaanapidossa.
Kilpailuavustaja ei saa neuvoa tai muuten opastaa kilpailuparia työsuorituksen aikana.
Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus
Kilpailutehtävät koostuvat ruuanvalmistustehtävästä ja kirjallisesta tehtävästä.
Ruuanvalmistustehtävässä kilpailupari valmistaa, viimeistelee ja laittaa tarjolle pää- ja jälkiruoka-annokset neljälle ruokailijalle.
Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Kirjallinen tehtävä
Tehtävä
Kilpailijapari saa kirjallisen tehtävän ja ohjeet toiminnallisen tehtävän suorittamiseen. Kirjallinen tehtävä ja toiminnallinen tehtävä, joka perustuu kestävän kehityksen arvoihin.
Moduuli 2/Ruuan valmistus
Tehtävä
Kilpailuparin tehtävänä on valmistaa kiusausruoka opetusravintola Manserin lounaalle.
Ruoanvalmistus tapahtuu Opetusravintola Manserissa, johon määritetään kilpailijaparien työpisteet.
Ruoka-annokset on oltava annosteltuna neljälle tuomarille klo 14.45 mennessä.
Annokset kootaan ja viimeistellään vapaasti.
Kiusausruoka valmistetaan GN 1/1–65 vuokaan. Kiusausruoan valmistukseen varataan raaka-aineet:
- Perunaa suikaleena, pakasteena
- Perunaa suikaleena, (kypsä, vakumoitu)
- Sipulia kokonaisena
- Kasvissuikalesekoitus, pakasteena
- Kinkkua suikaleena
- Broileria suikaleena (raaka, maustamaton)
- Tonnikalaa (säilykkeenä)
- Ruokakermaa
- Yleiset mausteet ja kuivattuja yrttejä.
Kilpailijapari suunnittelee valmistettavan kiusauksen raaka-aineineen ja määrineen sekä valmistusohjeen, jonka kilpailijapari toteuttaa kisapäivänä. Uuni on valmiiksi asetettu 175 asteeseen paistotoiminnolle.
Moduuli 3/Jälkiruuan valmistus
Tehtävä
Kilpailuparin tehtävänä on valmistaa marjakiisseli opetusravintola Manserin lounaalle.
Kiisseliä valmistetaan nestemäärältään 2 litraa, johon lisätään nimeä antava raaka-aine sekä muut ainesosat. Kiisseliannokset voidaan koristella. Kilpailijapari suunnittelee valmistettavan marjakiisselin määrineen sekä valmistusohjeen. Kirjaa ruokaohjeen alkuun ruoan nimi.
Kiisselin valmistukseen varataan raaka-aineet:
- Mustikkaa
- Puolukkaa
- Mansikkaa
- Perunajauhoja
- Maissitärkkelystä
- Liivatelehtiä
- Sokeria
- Vaniljasokeria
- Sekamehua
- Vispikermaa
- Maitorahkaa
- Vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- Pähkinärouhetta.
Käytettävissä on myös muita kuivattuja mausteita.
Kiisseli valmistetaan kilpailijaparin ruokaohjeiden mukaisesti kilpailupäivänä.
Jäljelle jäänyt kiusaus merkitään tarralapulla / teipillä, johon kirjataan ruoan nimi sekä allergeenit ja siirretään jäähdytyskaappiin. Jäljelle jäänyt kiisseli merkitään tarralapulla / teipillä, johon kirjataan ruoan nimi sekä allergeenit ja siirretään ohjeistuksen mukaiseen paikkaan.