P1 Restaurang- och cateringservice / Semifinal

Tävlingstid

Tisdag 31.1.2023

Onsdag 1.2.2023

Tävlingsplats

Ammattiopisto Luovi
Yliopistonkatu 56, 2. vån.
Ravintola Manseri
Tammerfors

Semifinalkoordinator

Tidtabell

Semifinaldagens preliminära tidtabell. Ändringar kan komma.

kl. 9.00 Anmälan

kl. 9.15 Dagens tidtabell och anvisningar för förmiddagen

kl. 9.30 Identifiering och skriftlig uppgift

Kl. 11.00 Byte till arbetsdräkt och man får bekanta sig med arbetspunkterna

kl. 11.30 Matpaus

kl. 12.15 Anvisningar för eftermiddagen och arbetspunkterna fördelas

kl. 12.30 Arbete i kök

kl. 14.45 Produkterna framsatta och presenteras, bedömning

kl. 15.30 Domarrespons åt de tävlande efter tävlingsprestationen och bedömningen.

Material och utrustning

I tävlingen används följande material och apparater, som semifinalarrangören reserverar färdigt till tävlingsplatsen:

  • arbetspunkt
  • arbetsredskap och apparater
  • engångshandskar
  • sopkärl för sortering av avfall
  • råvaror som används vid tillredningen av mat
  • restaurangens grunduppsättning av torrsubstanser
  • färska örter.

De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i storhushållskök. 

Praktiska råd

Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:

  • fotoförsett identitetsbevis
  • en dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren

Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.

Tävlingsassistenten

Under tävlingen hjälper en assistent till så att råvaror och små arbetsredskap som behövs hittas i köket.

Assistenten kontrollerar före tävlingens början att de tävlandes alla råvaror är färdiga och att arbetsredskapen är i skick. Om något fattas bör detta meddelas när man samlar ihop råvaror i köken.

Om man i tävlingssituationen upptäcker brister, ska man genast berätta om det till tävlingsarrangören och huvuddomaren.

Tävlingsassistenten kontrollerar kökets skick innan tävlingarna börjar, sätter påsar i sopkärlen, tar fram engångshandskar samt hämtar råvarukorgarna. Tävlingsassistenten sköter om att tävlingsparets sopor förs bort när tävlingstiden tar slut. Dessutom sköter tävlingsassistenten om uppgifter som domarna eller den grenansvariga särskilt anvisar.

Tävlingsassistenten är en assisterande person, vars arbetsinsats inte får synas i den egentliga tävlingsprestationen. Tävlingsassistenten får inte hjälpa tävlingsparet i rengöringen under arbetet.

Tävlingsassistenten får inte ge råd eller på annat sätt vägleda tävlingsparet under arbetsprestationen.

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Tävlingsuppgifterna består av en uppgift i att tillreda mat och av en skriftlig uppgift.

I tillredningsuppgiften ska tävlingsparet tillreda, färdigställa och lägga upp huvud- och efterrättsportioner för fyra maträtter.

Egenkontrollprov ska tas av alla maträtter.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Skriftlig uppgifti

Upgift

Tävlingsparet får en skriftlig uppgift och anvisningar för att utföra en funktionell uppgift. En skriftlig och en funktionell uppgift som baserar sig på värden för hållbar utveckling.

Modul 2/Tillredning av mat

Upgift

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en frestelsematrätt till undervisningsrestaurang Manseris lunch.

Tillredningen sker i Opetusravintola Manseri, där tävlingsparen tilldelas arbetsstationer.  

Matportionerna ska vara upplagda för 4 domare senast kl. 14.45.

Portionerna sätts samman och färdigställs fritt.

Frestelsematrätten tillreds i en  GN 1/1–65 form. För tillredning av frestelsen reserveras följande råvaror:

  • Potatisstrimlor, djupfryst
  • Potatisstrimlor, (färdig, vakuumförpackad)
  • Lök hel
  • Blandning grönsaksstrimlor, djupfryst
  • Skinkstrimlor
  • Broilerstrimlor (rå, naturell)
  • Tonfisk (konserv)
  • Matgrädde
  • Allmänna kryddor och torkade örter.

Tävlingsparet planerar råvaror och mängder samt recept för den frestelse som de ska tillreda på tävlingsdagen. Ugnen är färdigt inställd på 175 graders stekning.

Modul 3/Tillredning av efterrätt

Upgift

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en bärkräm till undervisningsrestaurang Manseris lunch.

Krämen tillreds på 2 liters vätska, i vilken en råvara som ger krämens namn och andra ingredienser tillsätts. Krämportionerna får dekoreras. Tävlingsparet planerar mängder samt recept för den bärkräm som de ska tillreda. Anteckna rättens namn i början av receptet.

För tillredning av krämen reserveras följande råvaror:

  • Blåbär
  • Lingon
  • Jordgubbar
  • Potatismjöl
  • Majsstärkelse
  • Gelatinblad
  • Socker
  • Vaniljsocker
  • Blandsaft
  • Vispgrädde
  • Kvarg
  • Vaniljsås som vispas
  • Hackade nötter.

Även andra torkade kryddor finns och får användas.

Bärkrämen tillreds enligt tävlingsparets recept på tävlingsdagen.

Frestelse som blir över märks med etikett / tejp, och på den antecknas rättens namn samt allergener och frestelsen flyttas över i ett nedkylningsskåp. Bärkräm som blir över märks med etikett / tejp, och på den antecknas rättens namn samt allergener och krämen flyttas över i ett nedkylningsskåp.

Evenemangets huvudsamarbetspartners