P3 Liiketoiminta / Finaali
Finalistit
Jari Kankaanniemi
Kiipulan ammattiopisto
Peppi Kari
Ammattiopisto Spesia
Katri Knuuttila
Ammattiopisto Live
Miika Korpela
Ammattiopisto Spesia
Valtteri Kosonen
Ammattiopisto Spesia
Sheri Latvala
Kiipulan ammattiopisto
Virpi Mara
Ammattiopisto Luovi
Mea Vartiainen
Kiipulan ammattiopisto
Kilpailupaikka
Tapiolan urheilupuisto, Honkahalli
Kauppakeskus Iso Omena
Aikataulu
9.5. klo 9-17
10.5. klo 8-16.30
11.5. klo 8-12
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä:
- puhelin/kännykkä + laturi
- tabletti + laturi
- esillepanoon liittyvät tuotteet ja kalusteet
- tuotteet liittyvät pääasiallisesti kattaukseen ja puhtaanapitoon
- muut kaupan alan työvälineet (paperi, kynä,yms.)
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- oma puhelin + laturi
- mahdolliset omat apuvälineet, joista on ilmoitettu etukäteen
- kuvallinen henkilöllisyystodistus
- kilpailuvaatteet omat/oman oppilaitoksen
- seisomatyöhön sopivat kengät, tehtävät suoritetaan suurilta osin seisten
- mahdolliset eväät, kilpailijoille tarjotaan lounas mutta kilpailupäivät ovat pitkät
Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus
Kilpailu käydään kolmena päivänä. Kilpailijan tehtävänä on suoriutua erilaisista asiakaspalveluun ja myyntiin liittyvistä tehtävistä. Tämän lisäksi kilpailija huolehtii omalla toiminnallaan myymälän yleisilmeestä ja työturvallisuudesta. Hän huomioi työskentelyssään kestävää kehitystä ja omaa sekä asiakkaiden hyvinvointia. Kilpailija toimii luontevasti eri kulttuuritaustaisten henkilöiden kanssa. Hän edistää asiakaspalvelua ja myyntiä omalla yrittäjämäisellä otteellaan. Lajin osaamisvaatimukset perustuvat liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden (1.8.2018 ja 1.8.2022) tyydyttävään (T1) tasoon. Työsuoritus arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja laaja-alaisesti. Arvioinnissa huomioidaan Taitaja2023 yhteiset painopistealueet: yrittäjyys, kestävä kehitys, työturvallisuus ja työhyvinvointi.
Tuomarit
- Päätuomari Päivi Palviainen, Ammattiopisto Luovi
- Tiina Hellström, Ammattiopisto Live
- Birgitta Lautaoja, Sataedu
- Jouni Orkoneva, Kiipulan ammattiopisto
- Heidi Viertola, Ammattiopisto Luovi
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Asiakaspalvelu ja turvallinen myymälätyöskentely
Tehtävä
Kilpailija työskentelee asiakaspalvelutehtävissä kilpailualueen työpisteessä, johon liittyy tuotteiden käsittely sekä eri asiakastilanteiden hoitaminen palvelukonseptin ja annettujen ohjeiden mukaan. Moduuli suoritetaan yhteistyössä turvallisuusalan kilpailijoiden kanssa. Moduuli suoritetaan Honka-hallin kilpailualueella. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon asiakaspalvelun ja työyhteisössä toimimisen kokonaisuuksiin.
Käytettävissä oleva aika: 30 min
Pisteet: 25 p.
Moduuli 2/Oma hyvinvointi ja jaksaminen
Tehtävä
Kilpailija vastaa sähköisesti oman hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviin kysymyksiin. Moduuli suoritetaan Honka-hallissa välittömästi ensimmäisen moduulin suorittamisen jälkeen. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon työyhteisössä toimimisen kokonaisuuteen.
Käytettävissä oleva aika: 10 min
Pisteet: 5 p.
Moduuli 3/Työhyvinvointi ja työturvallisuus
Tehtävä
Kyseessä on ryhmätyömoduuli Honka-hallin kilpailualueella, jossa useampi kilpailija käsittelee ensimmäisen moduulin asiakaspalvelutilanteen ja kehittävät yhdessä sitä. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon työyhteisössä toimimisen kokonaisuuteen.
Käytettävissä oleva aika: 20 min
Pisteet: 10 p.
Moduuli 4/Myymälätyöskentely ja asiakaspalvelu
Tehtävä
Kilpailija työskentelee Ison Omenan Citymarketin kodinosastolla. Hän ylläpitää annettua rajattua aluetta, tutustuu tuotteisiin ja huolehtii niistä sekä alueen yleisilmeestä ja asiakaspalvelusta. Hän työskentelee huolellisesti ja tehokkaasti huomioiden työturvallisuutta ja asiakkaiden viihtyvyyttä. Samaan aikaan kilpailee kaksi kilpailijaa, mutta jokainen tekee omaa suoritustaan. Moduuli suoritetaan määrätyllä alueella Ison Omenan Citymarketin tiloissa Matinkylässä. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon asiakaspalvelun ja työyhteisössä toimimisen kokonaisuuksiin.
Käytettävissä oleva aika: 45 min
Pisteet: 35 p.
Moduuli 5/Oman osaamisen kehittäminen
Tehtävä
Kilpailija vastaa sähköisesti oman osaamisen kehittämiseen liittyviin kysymyksiin. Moduuli suoritetaan Isossa Omenassa välittömästi neljännen moduulin suorittamisen jälkeen. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon työyhteisössä toimimisen kokonaisuuteen.
Käytettävissä oleva aika: 10 min
Pisteet: 5 p.
Moduuli 6/Kommunikointi sidosryhmien kanssa
Tehtävä
Kilpailija tekee videon, jossa hän mainostaa annettua tuotetta vertaisilleen. Valmiin videon kesto on enintään yksi minuutti. Teknistä toteutusta ei arvioida. Kilpailija saa pyytää apua tehtävän yhteyshenkilöltä teknisissä asioissa. Huoltaja voi toimia kuvaajana, mutta ei saa auttaa kilpailijaa sisällön tuottamisessa, joka arvioidaan. Kuvaukseen käytetään tehtävää varten annettu ipad, joka palautetaan arviointia varten. Varalaitteena toimii kilpailijan oma puhelin. Aikaa videon tekemiseen on yksi tunti. Moduuli suoritetaan Isossa Omenassa. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon asiakaspalvelun ja työyhteisössä toimimisen kokonaisuuksiin.
Käytettävissä oleva aika: 1 h
Pisteet: 10 p.
Moduuli 7/Tuloksellisuus, asiakaspalvelu ja yhteistyö
Tehtävä
Kilpailija vastaa tulokselliseen toimintaan, asiakaspalveluun ja työyhteisössä toimimiseen liittyviin kysymyksiin sekä suorittaa esillepanoon liittyvän tehtävän. Samaan aikaan kilpailee useampi kilpailija, mutta jokainen tekee omaa suoritustaan. Moduuli suoritetaan Honka-hallin kilpailualueella. Arviointi perustuu liiketoiminnan perustutkinnon asiakaspalvelun, tuloksellisen toiminnan ja työyhteisössä toimimisen kokonaisuuksiin.
Käytettävissä oleva aika: 20 min
Pisteet: 10 p.