307 Klädsömnad

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom textil- och modebranschen. Yrkesbenämningarna är tillverkare av designtextilier, måttbeställningssömmerska, modist, modeassistent, sömmerska, tillverkare av inredningstextilier, skomakare, tillverkare av textilier, textilvårdare och skräddare.

Arbetsplatsen kan vara till exempel ett småföretag som tillverkar textilier, kläder eller skor eller inom industrin, en butik, ett tvätteri, ett uthyrningsföretag eller en kostymateljé.

#mästare2023 #klädsömnad #VarPro

Resultat

Resultaten kommer att publiceras efter finalen.

Allmän beskrivning av grenen

Inom klädsömnad behövs ett praktiskt handlag, god gestaltningsförmåga, initiativrikedom, förmåga till logiskt tänkande och interaktionsfärdigheter. Vid en helhetsmässig tillverkning av kläder är det också viktigt att eftersträva användbara och högklassiga produkter och att ha ett gott öga för färger, former, stilar och trender. Dessutom behövs kännedom om färger, former, stilar och trender. I tävlingsuppgifterna betonas hela tillverkningsprocessen för ett klädesplagg.

Tävlingen är en individuell tävling.

Krav på kunnande

Den tävlande kan tillverka mönster, skära till och tillverka produkter enligt arbetsbeskrivningar. Den tävlande kan planera, forma och passa in produkter eller delar av produkter enligt uppgiften. Den tävlande kan agera på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt och finslipa produkterna så de är färdiga för användning. Den tävlande kan betjäna kunder på ett sakkunnigt sätt. Den tävlande känner till branschens grundläggande material och tillbehör samt de krav som dessa ställer i olika skeden av produktionsprocessen. Hon eller han kan utarbeta skötselråd för produkten.

Den tävlande kan använda de vanligaste maskinerna och apparaterna på ett säkert och effektivt sätt. Den tävlande beaktar ergonomin och arbetssäkerheten i sitt arbete. Den tävlande beaktar principerna för företagsamhet, ansvarsfullhet och arbetshälsa i sitt arbete.

Tävlingsuppgifternas kravnivå baserar sig på nivån berömliga i examensgrunderna för grundexamen inom textil- och modebranschen.

Styrgrupp

  • Nanna, Tuomikoski, Satakunnan koulutuskuntayhtymä
  • Janne, Renvall, Garantiföreningen för Svenska Teatern rf
  • Katja, Anttila, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Noora, Ihalainen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Minna, Tammi, Koulutuskeskus Salpaus
  • Inna, Ahlqvist, Suomen Tekstiili ja Muoti ry
  • Henna, Holmberg, Suomen kansallisooppera ja -baletti
  • Anne, Rasa, Manna & Co Oy
  • Minna, Taivassalo, Opetushallitus

”Måttbeställningssömmerskan ville fördjupa sitt kunnande genom skräddarstudier”

Läs om karriärberättelser i branschen (ammattiosaaja.fi/sv).

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners