502 Kokki / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 1.2.2023

Kilpailupaikat

  • Hyria
  • Redu
  • Sakky
  • Varia

Semifinaali-koordinaattori

Aikataulu

Kilpailu suoritetaan klo 9–16 välisenä aikana. Kilpailijan on todistettava henkilöllisyytensä ilmoittautumisen yhteydessä.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailun järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten. Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät pientyövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiöissä käytettäviä malleja. Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat.

Kilpailukeittiöiden laiteluettelo

Yhteiset laitteet:

  • Monitoimiuuni
  • Liesi / Induktioliesi
  • Kylmiö
  • Jäähdytyskaappi (pika)
  • Pakastin
  • Pieni yleiskone
  • Kutteri
  • Blenderi
  • Pressopannu
  • Sähkövatkaimia
  • Sauvasekoittimia
  • Rasvakeitin
  • Astianpesukone

Yhteiset välineet:

  • Pääruokalautanen: valkoinen ilman logoja 20–24 cm halkaisija
  • Lasi, vetoisuus 200–250 ml
  • Pursotinpusseja
  • Leivinpaperia
  • Uunikintaita
  • Patalappuja
  • Työlautoja
  • GN – vuoat ja pellit

Työpistekohtaiset välineet ja astiat:

  • Kasari
  • Kattila
  • Paistinpannu
  • Teräskulho
  • Matala teräsastia
  • Mittoja
  • Vaaka
  • Siivilä
  • Leipurinlasta
  • Nuolija
  • Sakset
  • Lasta pieni
  • Lasta, iso
  • Vispilä
  • Kastikekauha
  • Reikäkauha
  • Puulasta
  • GN astioita ja peltejä
  • Siivousvälineet

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • kokin täydellinen asukokonaisuus. Kilpailijapari käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta. Kilpailijan nimi ja oppilaitos ei saa näkyä työasussa.
  • henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
  • lämpömittarin, paristokäyttöisen vaa’an ja sauvasekoittimen sekä sähkövatkaimen. Ei muita patteri- tai sähkökäyttöisiä työvälineitä.
  • Kynät ja ruutuvihko.

Muut ohjeet

  • kilpailijat käyttävät kokinhattua, jonka kilpailun järjestäjä hankkii.
  • kilpailijat voivat halutessaan ottaa mukaan omia henkilökohtaisia eväitä.
  • puhelimet ja muut omat mobiililaitteet ovat kiellettyjä kilpailun aikana. Kilpailuhuoltajan tulee huolehtia siitä, että laitteet ovat hänen hallussaan kilpailun alusta kilpailun loppuun saakka.
  • kilpailijapari saa käyttää omassa oppilaitoksessaan käytettävää oppikirjaa (esim. eKampusta) suunnittelun aikana. Suunnittelu tehdään tietokonetta käyttäen.

Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus

Semifinaali on yksipäiväinen ja on kaikissa kilpailupaikoissa samanaikaisesti. Kilpailutehtävänä on suunnitella ja valmistaa pääruoka ja jälkiruoka kuudelle (6) henkilölle. Suunnittelussa saa käyttää apuna eKampusta tai oppilaitoksessa käytettyä oppikirjaa. Suunnittelu tapahtuu semifinaalipäivänä.

Arvioinnin pohjana käytetään Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Katu- ja pikaruokapalveluiden sekä Kahvilapalveluiden tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.

Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p.

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Suunnittelu

Arviointi

15 pistettä.

Moduuli 2/Tuotteiden valmistus ja esille laitto

Arviointi

30 pistettä.

Moduuli 3/Annoksien ulkonäkö, rakenne ja maku

Arviointi

40 pistettä.

Moduuli 4/Toiminnan vastuullisuus

Arviointi

15 pistettä.

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit