603 CNC-koneistus / Finaali

Finalistit

Jarkko Karvonen

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Elias Mikkilä

Turun ammatti-instituutti

Joni Rajaniemi

Koulutuskeskus JEDU

Rasmus Saarinen

Turun ammatti-instituutti

Aleksi Valjakka

Savon ammattiopisto

Konsta Ylikoski

Sataedu

Kilpailupaikka

Stadin Ammattiopisto, Stadin AO, Abraham Wetterin tien toimipaikka, Abraham Wetterin tie 4, Helsinki.

Aikataulu

9.5. klo 9-17

10.5. klo 8-16.30

11.5. klo 8-12

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytetään seuraavia materiaaleja ja laitteita, jotka ovat saatavilla lajialueella kilpailupäivinä: 

  • Tehtävissä tarvittavat materiaali annetaan kilpailutehtävän ohjeistuksen yhteydessä. Kilpailupaikat arvotaan ensimmäisenä päivänä koko kilpailun ajaksi. 
  • Kappaleen CNC-sorvaus teräksestä, saumaton teräsputki. Laatu: S355JS2H, EN 10210-1. 
  • HAAS ST10Y CNC-sorvi, jossa on HAAS-ohjaus. Koneessa on lastuamisnesteet. 
  • Kappaleen CNC-jyrsintä lattateräksestä, laatu: S355J0.  
  • HAAS DT-1 CNC-jyrsinkone, jossa on HAAS-ohjaus. Koneessa on lastuamisnesteet. 

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet: 

  • Henkilökohtaiset suojavälineet, suojalasit, kuulosuojaimet, turvakengät ja työasu. Muistivihko, kyniä, taskulaskimen, joita mahdollisesti tarvitsee tehtävien luonnostelussa. 

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus

Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tuotantotekniikan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu CNC-sorvaus, CNC-jyrsintä, CAD/CAM-ohjelmointi ja konepajamittaus-tutkinnon osan kiitettävään (K5) tason vaatimuksiin. 

Kilpailijoiden tehtävänä on CNC-sorvata ja CNC-jyrsiä annettu kilpailukappale piirustuksen mukaisesti. Mittaustehtävänä on mitata konepajamittavälineillä annettu mittauskappale. Yrittäjyys ja kestävä kehitys moduulissa tehdään annettu kirjallinen tehtävä. Kilpailijan toimintaa, työturvallisuutta ja työhyvinvointia arvioidaan koko kilpailuviikon aikana. 

Tehtävät on tehty yhteistyössä Valmet Flow Control Oy:n kanssa. Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailuissa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle kaikista kilpailun osa-alueista. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää. 

Arvioinnissa käytetään määrällistä ja laadullista arviointia. Kilpailukappaleet mitataan Valmet Flow Control Oy:n 3D-mittakoneella (Zeiss). Tuomaristo käyttää määrällisten arviointien toteamisessa kolmannen osapuolen mittausraportteja ja muita tarvittavia mittalaitteita ja välineitä. Laadullisessa arvioinnissa on kolme (3) tuomaria arvioimassa kutakin arvioitavaa kohdetta.  

Tuomarit

  • Päätuomari Mikko Vepsäläinen, Camcut Oy 
  • Jukka Marttinen, Savon ammattiopisto, Sakky 
  • Niko Mähönen, Savon ammattiopisto, Sakky 
  • Said Bilal, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä, Omnia 

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Finaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/CNC-sorvaus

Tehtävä

Kilpailutehtävä on suunniteltu yhteistyössä Valmet Flow Control Oy:n kanssa. Kappaleen CNC-sorvaus teräksestä, saumaton teräsputki. Laatu: S355JS2H, EN 10210-1.HAAS ST10Y CNC-sorvilla, jossa on HAAS-ohjaus. Koneessa on lastuamisnesteet. Tehtävässä valmistetaan yksi kappale, joka koneistetaan molemmilta puolilta pehmeissä leuoissa. Leuat ovat valmiiksi sorvattu. Kilpailija suorittaa kappaleen sorvauksen hyödyntämällä Mastercam2023 CAM-ohjelmistoa. Ohjelmointi käsin G-koodilla on myös mahdollista tehdä. Terät ovat valmiiksi esiasennettu koneeseen ja mitattu, mutta kilpailija vastaa itse terätietojen oikeellisuudesta. 

Tehtävään käytettävä kilpailuaika: 3,5 tuntia  

Maksimipisteet: 40 pistettä 

Moduuli 2/CNC-jyrsintä

Tehtävä

Kilpailutehtävä on suunniteltu yhteistyössä Valmet Flow Control Oy:n kanssa. Kappaleen CNC-jyrsintä lattateräksestä, laatu: S355J0. HAAS DT-1 CNC-jyrsinkoneella, jossa on HAAS-ohjaus. Koneessa on lastuamisnesteet. Tehtävässä valmistetaan yksi kappale, joka koneistetaan molemmilta puolilta koneruuvipuristimessa. Kilpailija suorittaa kappaleen jyrsinnän hyödyntämällä Mastercam2023 CAM-ohjelmistoa.  Suurnopeustyöstöratojen valmistuksen osaamisesta on huomattavaa hyötyä, mutta kappaleen voi ohjelmoida käsin 2D-ratoja käyttäen. Terät ovat valmiiksi esiasennettu koneeseen ja mitattu, mutta kilpailija vastaa itse terätietojen oikeellisuudesta. 

Tehtävään käytettävä kilpailuaika: 3,5 tuntia  

Maksimipisteet: 40 pistettä 

Moduuli 3/Konepajamittaus ja teknisen piirustuksen lukutaito

Tehtävä

Kilpailutehtävä on suunniteltu yhteistyössä Valmet Flow Control Oy:n kanssa. Kilpailija mittaa annetun kappaleen erilaisilla konepajamittalaitteilla. Mitattavina kohteina on esimerkiksi ulko- ja sisähalkaisijat, geometristen toleranssien toteutuminen ja kierteen kylkihalkaisijat. Mittavälinelista ilmoitetaan kilpailijoille ennen kilpailua. 

Tehtävään käytettävä kilpailuaika: 1 tunti  

Maksimipisteet: 10 pistettä 

Moduuli 4/Yrittäjyys ja kestävä kehitys

Tehtävä

Kilpailija tekee annetun kirjallisen työtehtävän. 

Tehtävään käytettävä kilpailuaika on 1 tunti 

Maksimipisteet: 5 pistettä 

Moduuli 5/Kilpailijan toiminta ja työturvallisuus sekä työhyvinvointi

Tehtävä

Kilpailija tekee annetun kirjallisen työtehtävän. Kilpailija työskentely on turvallista ja hän ei riko teriä, koneita, mittavälineitä tai työkaluja kilpailun aikana. Hän siivoaa työpisteen ja kierrättää lastut työstökoneesta ennalta määriteltyyn paikkaan kilpailuajan sisällä. Hän käyttää suojavarusteita työskennellessään koneilla ja toimii tehokkaasti ja ergonomisesti.  

Tehtävään käytettävä kilpailuaika on 9 tuntia 

Maksimipisteet: 5 pistettä 

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Tutustu lajin aiempien vuosien tehtäviin Skillsin tehtäväpankissa.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit