Taitajavuosi 2023 avattiin livelähetyksessä 7.9.2022

Omnian Taitajavuosi 2023 polkaistiin käyntiin avauslähetyksessä 7.9.2022. Lähetyksessä virittäydyttiin kisatunnelmaan ja kohti Espoon Taitaja-kisoja, jotka kisataan 8.-11.5.2023.

Lähetyksessä kuultiin Omnian sekä muiden ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden näkemyksiä, kokemuksia ja odotuksia Taitaja-kisoista sekä eri yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien terveisiä kisajärjestäjälle Omnialle.

Livelähetyksen juontajana toimi kuntayhtymän johtaja Tuula Antola. Antolan ensimmäisenä vieraana lähetyksessä vieraili Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Mäkelä korosti kannustavissa terveisissään sitä, että tulevien Taitaja-kisojen näkyminen Espoossa on kaupungille tärkeää ja merkityksellistä. Espoo on suurena kasvavana kaupunkina hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon osaavaa, kyvykästä ja ammattitaitoista tekijää tarvitaan eri ammattialoille, Mäkelä totesi lähetyksessä.

Mäkelä kertoi myös uskovansa, että Taitaja-kilpailujen huikeiden kilpailusuoritusten näkeminen ja kokeminen lisää niin nuorten, kuin aikuisten mielenkiintoa hakeutua ammatillisen koulutukseen.  Antola ja Mäkelä totesivat myös Taitajan olevan hyvä keino tehdä näkyväksi suurelle yleisölle ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia ja polkuja.

Taitaja2023 Espoo -tapahtuman teemoja ovat vastuullisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Antola ja Mäkelä totesivat lähetyksessä sekä Omnian ja Espoon kaupungin sitoutuneet olemaan taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestäviä. Näillä ohjenuorilla on myös hyvä rakentaa tulevia Taitaja-kisoja.

Lähetyksessä kuultiin myös opetusministeri Li Anderssonin terveiset Omnialle ja muille Taitaja2023 kisajärjestelyissä mukana oleville. Ministeri Andersson korosti puheessaan, että Suomen hyvinvoinnin perusta on aina rakentunut osaamiselle ja ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli tämän vaalimisessa. Tarvitsemme osaajia, jotta tulevaisuus olisi valoisa, Andersson totesi puheessaan. Hän korosti myös Espoon Taitaja-kisojen teemojen monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden olevan erityisen tärkeitä, sillä tulevaisuudessa Suomi tulee tarvitsemaan osaajia myös ulkomailta. Ministeri muistutti puheessaan myös Taitaja-kilpailujen yhteydessä kisattavan Taitaja9-kilpailun tärkeydestä nuorten innostamiseksi hakeutua ammatilliseen koulutukseen.

Lähetyksessä puheen pitänyt Skills Finlandin Taitaja-päällikkö Petri Hörkkö toi esille, että Taitajan vaikuttavuus on vuosittain hyvin suuri, sillä rakentamisessa on mukana satoja henkilöitä työelämästä ja oppilaitoksista. Puheensa lopussa Hörkkö kannustikin kaikkia Taitaja-toiminnassa mukana olevia innostamaan uusia toimijoita mukaan ja kertomaan Taitajan monipuolisista mahdollisuuksista.

Lähetyksessä vieraili myös Taitajien Taitaja Inka Myyryläinen Koulutuskeskus Salpauksesta. Myyryläinen voitti kultaa lähihoitajalajissa Porissa keväällä 2022 ja valittiin Taitajien Taitajaksi. Myyryläinen kertoi Antolan haastattelussa haluavansa kannustaa ja rohkaista nuoria löytämään oman juttunsa ja tavoittelemaan rohkeasti omia unelmiaan.

Lähetyksen lopulla paneelikeskustelussa mukana olivat Myyryläisen lisäksi Omnian lähihoitajaopiskelija Anna Drozdova sekä Omnian opettaja ja Taitaja-valmentaja Minna Järvinen. Drozdova kannusti kaikkia opiskelijoita äidinkielestä riippumatta osallistumaan Taitajiin. Drozdovan oma äidinkieli on venäjä ja hän voitti kilpailuparinsa kanssa kultaa hyvinvointiteknologian lajissa Porissa. Hyvinvointiteknologia oli mukana kilpailulajina ensimmäistä kertaa vuonna 2022.

Drozdova kertoi voiton merkinneen hänelle hyvin paljon. Voiton avulla hän on päässyt kielimuurin yli ja kertoi olevansa tästä erityisen ylpeä. Järvinen rohkaisi valmentajan roolista kaikkia kilpailuista kiinnostuneita osallistumaan Taitajiin. Hän muistutti lisäksi Taitajan olevan mieletön kokemus myös valmentajille ja taustajoukoille. Hän kertoi Taitajan tuovan erilaisia näkökulmia omaan opettamiseen ja antavan paljon opiskelijan lisäksi myös valmentajille ja opettajille.

Lähetyksessä kuultiin myös Omnian ja muiden oppilaitosten upeiden opiskelijoiden esityksiä ja terveisiä. Omnian opiskelija Aava Raita lausui itse kirjoittamansa runon rohkeudesta, ja Ammattiopisto Liven opiskelija Beata Wallin esiintyi musiikkitervehdyksessä. Lisäksi Ammattiopisto Liven opiskelija Sarita Nyman kertoi kokemuksiaan Taitaja-kilpailusta. Nyman voitti kultaa Taitaja2022 Porin kisoissa TaitajaPLUS kokki -lajissa ja kertoi videotervehdyksessään Taitajan olleen suuri kohokohta hänen opinnoissaan.

Tästä on upea jatkaa kohti kevättä ja tulevia kisoja, Taitaja2023 Espoon kilpailujohtaja Thomas Vasenius totesi lähetyksessä. Taitaja2023 Espoo -tiimi kiittää kaikkia lähetykseen osallistuneita vieraita niin paikan päällä, kun videotervehdyksissä.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleeksi mukaan Taitaja2023-matkalle!

Lähetyksen tallenne on katsottavissa Taitajan YouTube-kanavalla.

Lisätietoja antaa

Carita Tähtinen

Markkinointi- ja viestintäasiantuntija

carita.tahtinen@omnia.fi

040 126 7451

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja2023 Aftermovie on julkaistu – kiitämme upeasta vuodesta ja käännämme katseet seuraaviin kisoihin

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Tapiolan urheilupuistossa. Tapahtuman […]

Taitaja2023-kilpailun tulokset

Täydelliset Taitaja SM-lajien tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa. Taitaja9-kilpailun tulokset […]

Viljami Turve kädessään kultamitali ja kukkakimppu.

Taitajien Taitajaksi valittu Viljami Turve: En ole koskaan voittanut mitään, joten tuntuu hienolta – ja oudolta

Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen lähettilääksi valittiin putkiasennuksen kultamitalisti, Tampereen seudun […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit