Taitajien Taitajaksi valittu Viljami Turve: En ole koskaan voittanut mitään, joten tuntuu hienolta – ja oudolta

Viljami Turve kädessään kultamitali ja kukkakimppu.

Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen lähettilääksi valittiin putkiasennuksen kultamitalisti, Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskeleva Viljami Turve.

Taitajien Taitajaksi valitaan vuosittain kultamitalisti, joka on kilpailun aikana osoittanut olevansa ylpeä omasta osaamisestaan ja ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta.

Heti valinnasta kuultuaan Viljami Turve oli ennen kaikkea hämmentynyt. – Ei siinä auttanut muu kuin lähteä lavalle käppäilemään ja katsomaan, mitä siellä tapahtuu. En ole koskaan elämäni aikana voittanut mitään, en edes arpajaisissa, joten fiilikset ovat oudot ja hienot, hän kuvailee.

Taitajien Taitaja edustaa vuoden ajan

Taitaja-kilpailun jury on valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan vuosittain vuodesta 2002 lähtien. Valittu henkilö toimii Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen edustajana aina seuraavan vuoden Taitaja-kilpailuihin saakka. Viljami Turve edustaa siis Taitaja-kilpailuja ja ammatillista koulutusta Taitaja2024 Kuopio -tapahtumaan saakka.

– Tuntuu hurjalta olla esikuva, mutta se on myös tosi hieno juttu, voittaja kertoo. Hänestä on hienoa, että saa kannustaa muita nuoria ammatilliseen koulutukseen.

Tuoretta Taitajien Taitajaa pääsee seuraamaan myös TV:n välityksellä, sillä Turve on mukana Nelosen kanavilla touko–heinäkuussa näytettävässä Amispäiväkirjat-sarjassa (nelonen.fi), jossa seurataan seitsemän ammatillisessa koulutuksessa opiskelevan nuoren elämää.

Lukiosta ammatillisiin opintoihin

Turve ehti opiskella kaksi vuotta lukiossa ennen kuin päätti suunnata ammatilliseen koulutukseen. – Olen tykännyt amiksessa siitä, että opinnoissa saa keskittyä kunnolla yhteen asiaan. Siinä mielessä opetus on tosi erilaista kuin lukiossa, missä opiskellaan useampia aineita. Amiksessa saa paljon oppia juuri siitä mitä tykkää tehdä, hän kertoo.

Putkiasennuksesta hän kiinnostui, koska työ vaikutti mukavan teknilliseltä, ja koska putkiasennusta saa tehdä käsillään ilman että välissä on esimerkiksi tietokonetta. Turve arvostaa ammatissa myös sitä, että oman työn tulokset ovat heti nähtävillä. – Voi katsoa työnsä jälkeä ja todeta, että tämä on minun tekemä, hän kuvailee.

Rankka, mutta palkitseva finaaliviikko

Turve kuvailee Taitaja-finaaliviikkoa mukavaksi kokemukseksi, mutta myös rankaksi. – Työpäivät olivat pitkiä, mutta samalla piti pysyä koko ajan tarkkana, tehdä hommat ihan viimeisen päälle. Omanlaisensa paine tuli myös siitä, että paikalla oli niin paljon porukkaa ja hälinää, hän kertoo. – Mutta kyllä se oli sen arvoista!

Hän suosittelee paitsi kilpailemista myös Taitaja-tapahtumassa vierailemista kaikille, koska Taitajassa saa hyvin konkreettisen käsityksen kymmenistä ammateista. – Oli hienoa kulkea siellä ja katsoa, mitä kaikkea eri alojen opiskelijat olivat tehneet omilla käsillään.

Palkintona täyssähköinen Volvo

On jo perinne, että Taitajien Taitaja palkitaan autolla. Tänä vuonna Volvo-verkosto on ollut vahvasti mukana Taitajassa, ja Turve saakin vuodeksi käyttöönsä täyssähköisen C40-mallin Volvon.

Tapahtuman päättäjäisissä Volvo Car Finlandin teknisen palvelun johtaja Jaana Kuivalainen toivotti voittajan tervetulleeksi Volvo-perheeseen. Voittajan hymy oli herkässä kun hän kuuli, että täyssähköisellä Volvolla pystyy ajamaan jopa 500 kilometrin matkoja kertalatauksella. Matka Omnian Espoossa järjestämästä tapahtumasta Tampereelle ei siis ole autolle homma eikä mikään

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja2023 Aftermovie on julkaistu – kiitämme upeasta vuodesta ja käännämme katseet seuraaviin kisoihin

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Tapiolan urheilupuistossa. Tapahtuman […]

Taitaja2023-kilpailun tulokset

Täydelliset Taitaja SM-lajien tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa. Taitaja9-kilpailun tulokset […]

TaitajaPlus Puhdistuspalvelu -lajin voittajat: 1. Ella Piipponen, Ammattiopisto Live, 2. Timo Vokkolainen Ammattiopisto Luovi, 3. Milla Heikkinen Ammattiopisto Spesia

TaitajaPLUS-kilpailuun osallistuminen vahvistaa niin opiskelijoiden kuin henkilöstön osaamista ja verkostoja

Live-säätiön toimitusjohtajan Marja Pajulahden mukaan noin joka kahdeksas nuori tarvitsee […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit