Viljami Turve som valdes till Mästarnas Mästare: Jag har aldrig vunnit någonting, så det känns fint – och konstigt

Viljami Turve kädessään kultamitali ja kukkakimppu.

Till ambassadör för Mästare-tävlingarna och för yrkesutbildningen valdes guldmedaljören i rörläggning Viljami Turve,  som studerar vid Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

Till Mästarnas Mästare utses varje år en guldmedaljör, som under tävlingen har visat sig vara stolt över sitt eget kunnande och sitt yrke samt över yrkesutbildningen.

Genast när han fick höra att han blivit vald var Viljami Turve framför allt omtumlad. – Inte hjälpte det något annat än att tassa upp på scenen och se vad som händer där. Jag har aldrig vunnit någonting i mitt liv, inte ens på lotteri, så känslorna var konstiga och fina, beskriver han.

Mästarnas Mästare representerar i ett år

Mästare-tävlingarnas jury har årligen bland de tävlande valt en Mästarnas Mästare ända sedan 2002. Den valda personen fungerar som representant för Mästare-tävlingarna och för yrkesutbildningen ända till följande års Mästare-tävlingar. Viljami Turve representerar alltså Mästare-tävlingarna och yrkesutbildningen ända till evenemanget Mästare2024 Kuopio (taitaja2024.fi).

– Det känns häftigt att vara en förebild, men det är också en verkligt fin grej, berättar vinnaren. Han tycker det är fint att han får uppmuntra också andra unga att söka sig till yrkesutbildningen.

Man kan följa med den färska Mästarnas Mästare också på TV, för Turve är med i serien Amispäiväkirjat (nelonen.fi) (Yrkesskoldagböcker) som under maj-juli visas på kanal Nelonen. I serien följer man livet för sju ungdomar som studerar inom yrkesutbildningen.

Från gymnasiet till yrkesinriktade studier

Turve hann studera två år i gymnasiet innan han beslöt att rikta in sig på yrkesutbildning. – I yrkesskolan har jag tyckt om att man får koncentrera sig ordentligt på en enda sak. På det sättet är undervisningen mycket annorlunda än i gymnasiet, där man studerar flera ämnen. I yrkesskolan får man lära sig just det som man tycker om att göra, berättar han.

Han blev intresserad av rörmontering, för arbetet verkade var lämpligt tekniskt och för att man får utföra rörmontering med händerna utan att t.ex. en dator är emellan. I yrket värdesätter Turve också det att man genast kan se resultat av det egna arbetet. – Man kan se vad arbetet har gett för resultat, och att det här är något som jag har gjort, beskriver han.

Tung men belönande finalvecka

Turve beskriver Mästare-finalveckan som en trevlig erfarenhet, men att den också var tung. – Arbetsdagarna var långa, men samtidigt måste man hela tiden vara noggrann, och göra jobben så bra som möjligt. En påfrestning i sig var det att det var så mycket folk och sorl på platsen, berättar han. – Men nog var det värt det!

Utöver deltagande rekommenderar han också att alla skulle besöka Mästare-evenemanget, för på Mästare får man en konkret uppfattning av tiotals yrken. – Det var fint att gå runt där och se vad allt studerande i olika yrkesgrenar hade gjort med sina egna händer.

En helt eldriven Volvo som pris

Det är redan tradition att Mästarnas Mästare belönas med en bil. I år har Volvo-nätverket starkt varit med i Mästare, och Turve får därför också i ett års tid använda en helt eldriven Volvo C40.

Vid evenemangets avslutning hälsade Volvo Car Finlands chef för teknisk service Jaana Kuivalainen vinnaren välkommen in i Volvo-familjen. Vinnaren hade lätt att le när han fick höra att men med den helt eldrivna Volvon rentav kan köra en 500 kilometer lång sträcka med en enda laddning. Resan från evenemanget, som Omnia arrangerade i Esbo, till Tammerfors är alltså ingen utmaning alls.

Du är möjligen intresserad av

Deltagande i MästarePLUS-tävlingen förstärker kunnande och nätverk både för studerande och personal

Enligt Live-stiftelsens verksamhetsledare Marja Pajulahti behöver ungefär var åttonde ung […]

Vid Mästare tacklar man bristen på yrkeskunniga med breda axlar

Petri Lempinen från Undervisnings- och kulturministeriet, Juha Ojajärvi  från Perho […]

Vid Mästare kan man få se, känna, dofta och smaka på framtiden

Mästare2023 Esbo -evenemanget är ett skyltfönster för yrkesutbildningen – och […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners