12.5.2023
TaitajaPLUS-kilpailuun osallistuminen vahvistaa niin opiskelijoiden kuin henkilöstön osaamista ja verkostoja
Live-säätiön toimitusjohtajan Marja Pajulahden mukaan noin joka kahdeksas nuori tarvitsee opinnoissaan erityistä tukea. Tuen tarpeen kasvaessa kasvaa myös TaitajaPLUS-kilpailun merkitys.
Tänä vuonna Taitajassa kilpailtiin peräti viidessä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-lajissa.
Kun Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta pari vuotta sitten pyydettiin Ammattiopisto Liveä (livesaatio.fi) mukaan järjestämään TaitajaPLUS-lajeja, Livessä tartuttiin heti toimeen. Ammattiopistolla oli jo entuudestaan kokemusta lajien toteutuksesta, koska se oli vuonna 2015 mukana järjestämisessä. – Halusimme ehdottomasti olla mukana mahdollistamassa lajeja myös niille, jotka tarvitsevat opiskelussaan vaativampaa tukea, jotta myös he pääsevät näyttämään osaamistaan vastaavalla tavalla kuin muutkin Taitaja-kisaajat, Live-säätiön toimitusjohtaja Marja Pajulahti kertoo.
Pajulahden mukaan Suomessa noin joka kahdeksas nuori tarvitsee tänä päivänä erityistä tukea. – Tämä tarkoittaa myös sitä, että PLUS-lajien merkitys kasvaa edelleen kilpailutoiminnassa. Lajivalintaa voisi mielestäni vielä lisätä ja monipuolistaakin.
TaitajaPLUS-kilpailu kasvattaa kohti ammattilaisuutta
Pajulahti kuvailee ammattitaitokilpailuja erinomaiseksi mahdollisuudeksi näyttää osaamista tuomareille ja yleisölle, mutta samalla myös suomalaiselle työelämälle. – TaitajaPLUS-kilpailut muistuttavat toivottavasti suomalaista yrityselämää ja koko yhteiskuntaa siitä, että meillä Suomessa on valtava määrä ammatillista osaamista. Toivon, että myös ammatillisen koulutuksen arvostus nousee, kun tapahtumassa pääsee itse näkemään ammattilaisten osaamista.
Pajulahti kuvailee kilpailukokemusta matkaksi, jonka aikana moni kokee kasvavansa kohti ammattilaisuutta omalla polullaan. Hän on kuullut, kuinka TaitajaPLUS-lajeihin osallistuneet ovat kuvailleet oppineensa paljon niin kilpailuun valmistautuessaan kuin itse kilpailutapahtuman aikana. – Myös heidän itseluottamuksensa ja taitonsa näyttää osaamistaan ovat kehittyneet. Lisäksi he löytävät tapahtumista uusia kavereita.
Pajulahti uskoo, että työnantajat arvostavat CV-merkintää TaitajaPLUS-kilpailuun osallistumisesta. – Kisat ovat paikka näyttää osaamista ja ilman muuta se on osoitus myös omasta aktiivisuudesta kehittyä.
TaitajaPLUS kasvattaa myös henkilöstön osaamista ja verkostoja
Marja Pajulahti näkee TaitajanPLUS-kilpailuun osallistumisen arvokkaana myös henkilöstön kehittämisen näkökulmasta.
– Kilpailutapahtumat tarjoavat henkilöstölle mahdollisuuksia näyttää osaamistaan, oppia itse uutta ja verkostoitua kollegoiden ja yrityskumppaneiden kanssa. Tapahtuman rakentamisessa myös kertyy sellaista osaamista, jota muuten ei saa. Lisäksi monet kuvaavat tätä projektiksi, josta jää pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ja jopa ystäviä.
Työelämälähtöisyyttä kilpailuissa ja opinnoissa
Pajulahti kertoo, että TaitajaPLUS-kilpailun lajien toteutuksessa pyritään työelämälähtöisyyteen. – Kisoissa on myös mukana yrityksiä, ja yrityskumppanit ovatkin erittäin tärkeitä kisojen mahdollistajia.
Ammatillisten opintojen työelämälähtöisyydestä huolimatta monet työnantajat empivät erityisen tuen osaajien palkkaamista. Pajulahti pitää yhtenä syynä tilanteeseen sitä, että kaikki työnantajat eivät tunne erimerkiksi palkkatuen mahdollisuuksia. Hän rohkaisee työnantajia seuraamaan muiden yritysten kokemuksia ja esimerkkejä erityisen tuen osaajien palkkaamisesta sekä kääntymään Live-säätiön asiantuntijoiden (https://www.livesaatio.fi) puoleen. – Meillä on näistä tilanteista paljon osaamista ja jaamme tietoa mielellämme työnantajille.
Hän muistuttaa, että monimuotoinen työyhteisö on rikkaus, joka lisää innovatiivisuutta ja sitä kautta tutkitusti myös tuloksia. – Lisäksi monet erityistä tukea alkuun tarvitsevat ovat erittäin sitoutuneita työntekijöitä ja usein työyhteisön vuorovaikutusta parantavia henkilöitä.
Lue myös AMKE ry:n hallituksen jäsenen ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kuntayhtymän johtajan Tuula Antolan ja Live-säätiön toimitusjohtajan Marja Pajulahden blogikirjoitus ”Täsmäosaamista työelämään – kaikkien työikäisten ja -kuntoisten panosta tarvitaan”.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Taitaja2023 Aftermovie on julkaistu – kiitämme upeasta vuodesta ja käännämme katseet seuraaviin kisoihin
Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Tapiolan urheilupuistossa. Tapahtuman […]
Taitaja2023-kilpailun tulokset
Täydelliset Taitaja SM-lajien tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa. Taitaja9-kilpailun tulokset […]
Taitajien Taitajaksi valittu Viljami Turve: En ole koskaan voittanut mitään, joten tuntuu hienolta – ja oudolta
Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen lähettilääksi valittiin putkiasennuksen kultamitalisti, Tampereen seudun […]