Yritykset ratkovat Taitajassa osaajapulaa

Ihmisiä Taitaja2023-tapahtumassa Metro Areenalla.

Kysyimme Espoo Cateringiltä, Volvolta, Kesprolta ja Würthiltä, miksi yritykset ovat lähteneet mukaan Taitaja2023 Espoo -tapahtumaan.

Kespro haluaa kannustaa nuoria ravintola-alalle

Kespro (kespro.com) vastaa Taitaja2023 Espoo -tapahtuman VIP-ruokailusta. –Tarjoiluissa näkyvät arvomme, kuten lähiruoka, luomu ja kunnioitus puhtaita raaka-aineita kohtaan. Haluamme tarjota tapahtuman VIP-vieraille ensiluokkaisia ratkaisuja, Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala kertoo.

Kesprolla on kuitenkin vahva viesti myös tapahtumaan osallistuville nuorille. Yritys on mukana kilpailun tuomaristossa ja näkyy tapahtumaviikolla nuorten suosimilla sosiaalisen median kanavilla. – Ravintola-alan työvoimapula on meille iso riskitekijä. Olemme Taitajassa, koska haluamme lisätä alan kiinnostavuutta ja kannustaa nuoria alalle. Tahdomme olla hyvissä ajoin vaikuttamassa siihen, että ravintola-alalla on riittävästi laadukasta työvoimaa.

Kespro tekee yhteistyötä oppilaitosten kanssa myös Taitajan ulkopuolella. Tiittala onkin huomannut, että yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti opiskelijoiden työelämävalmiuksiin. – Mitä valmiimpia opiskelijat ovat työelämään, sitä parempi työelämälle, hän kiteyttää. – Siksi oppilaitosten kanssa kannattaa tehdä aktiivista yhteistyötä ja katsoa yhdessä pidemmälle tulevaisuuteen.

Tiittala katsoo, että ammatillisella koulutuksella on Kesprolle valtavan suuri merkitys. – Vaikka teknologia kehittyy, se ei voi korvata kädentaitoja. Käsityöammattien osaajia tarvitaan edelleen, ja ammatillinen koulutus vastaa tähän tarpeeseen. Lue myös Kespron blogikirjoitus.

Volvo haluaa vaikuttaa mielikuvaan automekaanikon työstä

Volvo (volvocars.com) näkyy ja kuuluu Taitajassa monin tavoin. Autoalan SM-kilpailut käydään Espoon Suomenojalla autenttisessa opiskeluympäristössä. Samassa paikassa on tapahtumateltta, jonne Omnian liiketalouden opiskelijat ovat suunnitelleet toimintapisteitä. Esport-pisteellä vierailijat pääsevät ajamaan kilpaa Sellon 200 euron lahjakortista ja Tiktok-haasteessa palkintona on PlayStation 5 -pelikonsoli. Volvolla toivotaankin paikalle sankoin joukoin nuoria, jotka eivät vielä tunne autoalan mahdollisuuksia.

Volvo on järjestänyt Metro Areenalle opojen oman Fika-loungen, ja paikalla pääsee myös tutustumaan täyssähköiseen C40-mallin luksus-Volvoon Omnian automyyjäopiskelijoiden johdolla. Tapahtuman päätteeksi Volvo luovuttaa auton vuodeksi Taitaja-kultamitalistien keskuudesta valittavan Taitajien Taitajan käyttöön.

Volvo on ollut aiemminkin mukana Taitaja-tapahtumassa, mutta pienimuotoisemmin. Tänä vuonna mukana on koko laaja Volvo-verkosto. – Päätös lähteä mukaan syntyi yksimielisesti. Volvolla nähtiin se arvo, minkä tapahtuma voi tuottaa paitsi Volvolle myös koko autoalalle, joka kärsii työvoimapulasta, Volvo Car Finlandin teknisen palvelun johtaja Jaana Kuivalainen kertoo.

Volvolla itsellään suurin pula on osaavista mekaanikoista. Siksi yrityksen kohderyhmää Taitajassa ovat erityisesti kahdeksasluokkalaiset sekä peruskoulun opot. – Haluamme konkretisoida sitä, mitä autoala ja mekaanikon työ tänä päivänä käytännössä tarkoittaa. Työtä pidetään raskaana ja likaisena, mutta tosiasiassa työpaikka on kuin laboratorio. Siksi haluamme tarjota sekä nuorille että opoille tilaisuuden nähdä ammattia käytännössä, Kuivalainen kertoo.

Volvolla iloitaan kumppanuudesta siksikin, että Taitajaa on päästy rakentamaan niin tiiviisti nuorten opiskelijoiden kanssa. – Meille on kiinnostavaa ja opettavaista, että saamme samalla kokemusta opiskelijoiden ohjaamisesta.

Lue myös Volvon blogikirjoitus.

Espoo Catering toivoo, että nuoret löytäisivät catering-alan

Espoo Catering (espoo.fi) vastaa Taitajassa kilpailijoiden ja työntekijöiden lounasruokailujen järjestämisestä. Yritys on tehnyt pitkään yhteistyötä Omnian kanssa, joten kumppanuus Taitajan merkeissä on luonnollinen jatkumo. – Meidän ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, lähtisimmekö mukaan, Espoo Cateringin henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö Jaana Uusi-Kilponen kertoo.

Espoo Catering näkyy Taitajassa ruokailujen lisäksi myös tapahtuman messuosastolla, missä kävijät pääsevät tutustumaan yrityksen toimintaan ja yrityksessä avoinna oleviin työpaikkoihin. Osastolla on myös kilpailu, jossa arvotaan oikein vastanneiden kesken PlayStation 5 -konsoli.

Lisäksi Espoo Cateringillä on tapahtumassa tuomari erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden

TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -lajissa. Se on luontevaa yritykselle, joka tekee muutenkin yhteistyötä erityisoppilaitosten kanssa. – Ajattelen, että ei voi valittaa työvoimapulaa, jos ei ota opiskelijoita ja harjoittelijoita. Jokainen on joskus ollut opiskelija ja tarvinnut harjoittelupaikan.

Espoo Catering kokeekin Taitajaan osallistumisen hyvänä yhteistyön muotona ennen kaikkea siksi, että alalla on työvoimapula. Yritykselle kumppanuuden suola on ennen kaikkea mahdollisuus tehdä yritystä ja koko catering-alaa tunnetuksi sekä herätellä potentiaalisten työntekijöiden kiinnostusta.

Uusi-Kilponen kertoo, että Espoo Cateringillä on työpaikkoja erilaisissa tilanteissa oleville, kuten oppisopimusopiskelijoille ja tekijöille, jotka haluavat suorittaa kokonaisen tutkinnon sijaan vaikka vain yksittäisen tutkinnon osan. – Työelämän näkökulmasta on todella arvokasta, että ammatillinen koulutus on tänä päivänä hyvin joustavaa.

Lue myös Espoo Cateringin blogikirjoitus.

Würth haluaa tavoittaa hyvät ’tüüpit’

Würth (wurth.fi) on ollut vuodesta 2007 lähtien mukana kaikissa Taitaja-tapahtumissa tavalla tai toisella. – Taitajassa ja oppilaitoksissa ovat yrityksen tulevaisuuden työntekijät kuin myös asiakkaat, ja haluamme olla mukana heidän urapolullaan jo varhaisessa vaiheessa. Lisäksi haluamme olla tuomassa työelämälähtöisyyttä opintoihin ja ammattitaitokilpailuihin, Würthin toimialapäällikkö Tuomas Syyrakki kertoo.

Tänä vuonna würthiläisiä on tuomareina viidessä SM-kilpailulajissa sekä kilpailutehtävien suunnittelijoina. Würthin messuosastolla on tavattavissa valtakunnallisia osaajia ja päättäjiä, joiden kanssa vierailijat pääsevät keskustelemaan työmahdollisuuksista. Lisäksi yritys on toimittanut sekä kilpailijoiden käyttöön työkaluja, henkilönsuojaimia ja muita tarvikkeita että tapahtumassa vierailevien käyttöön välineitä, joiden ansiosta kävijät pääsevät kokeilemaan turvallisesti omia kädentaitojaan, esimerkiksi poraamista ja ruuvaamista.

Myös Würthillä ollaan huolissaan osaavan, motivoituneen työvoiman riittävyydestä. – Osaajapula on talouskasvun ja yhteiskunnan kehittymisen jarru. Haluamme yhteiskunnallisena toimijana olla ratkomassa tilannetta ja varmistamassa, että tulevaisuudessakin riittää tekijöitä tekemään ammattitehtäviä, Syyrakki kertoo. Würthille ammatillisen koulutuksen laatu on elinehto nyt ja tulevaisuudessa. – Käsillä tehtävät ammatit ovat arvokkaita, ja jos ammattilaiset häviäisivät, sen huomaisi nopeasti.

Würthillä osaajia tarvitaan erityisesti logistiikan tehtäviin, huoltopalveluun, kiinteistönhoitoon sekä myyntihenkilökunnaksi. – Ennen kaikkea kuitenkin haemme sopivia ’tüüppejä’ – meitä kiinnostaa enemmän ihminen kuin todistukset ja paperit juuri tietyistä tutkinnoista. Se, että nuori on suorittanut jonkin tutkinnon kertoo meille, että hän on motivoitunut kehittämään itseään ja pystyy työskentelemään suunnitelmallisesti sekä itseohjautuvasti.

Lue myös AMKE ry:n hallituksen puheenjohtajan ja Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtajan Laura Rissasen sekä AMKE ry:n hallituksen jäsenen ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kuntayhtymän johtajan Tuula Antolan blogikirjoitus ”Työvoimapula ei ratkea siirtelemällä tekijöitä alalta toiselle – työelämän ja koulutuksen järjestäjien vuoropuhelua tarvitaan”.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja2023 Aftermovie on julkaistu – kiitämme upeasta vuodesta ja käännämme katseet seuraaviin kisoihin

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Tapiolan urheilupuistossa. Tapahtuman […]

Taitaja2023-kilpailun tulokset

Täydelliset Taitaja SM-lajien tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa. Taitaja9-kilpailun tulokset […]

Viljami Turve kädessään kultamitali ja kukkakimppu.

Taitajien Taitajaksi valittu Viljami Turve: En ole koskaan voittanut mitään, joten tuntuu hienolta – ja oudolta

Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen lähettilääksi valittiin putkiasennuksen kultamitalisti, Tampereen seudun […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit