Företagen löser bristen på kunnig arbetskraft vid Mästare

Vi frågade av Espoo Catering, Volvo, Kespro och Würth, varför företagen har gått med i Mästare2023 Esbo -evenemanget.

Kespro vill inspirera unga för restaurangbranschen

Kespro (kespro.com) ansvarar för VIP-matserveringen vid Mästare2023 Esbo -evenemanget. – I serveringarna märks våra värderingar, såsom närproducerat, ekomat och högaktning av rena råvaror. Vi vill erbjuda evenemangets VIP-gäster förstklassiga lösningar, berättar Kespros kommersiella chef Jerry Tiittala.

Kespro har ändå också ett starkt budskap till de unga som deltar i evenemanget. Företaget deltar i tävlingens domarkår och syns under evenemangsveckan på kanaler för sociala medier som de unga gillar. – Bristen på arbetskraft inom restaurangbranschen är en stor riskfaktor för oss. Vi är på Mästare för vi vill göra branschen intressantare och inspirera ungdomar att börja jobba i den. Vi vill i god tid vara med och påverka så det finns tillräckligt med kvalitativ arbetskraft inom restaurangbranschen.

Kespro samarbetar med läroanstalter också utanför Mästare. Tiittala har också märkt att man genom samarbete mellan företagen och läroanstalterna effektivt kan inverka på vilka arbetslivsfärdigheter de studerande har. – Ju bättre de studerande är förberedda för arbetslivet, desto bättre är det för arbetslivet, sammanfattar han. – Därför lönar det sig att aktivt samarbeta med läroanstalterna och tillsammans se längre in i framtiden.

Tiittala anser att yrkesutbildningen har en enormt stor betydelse för Kespro. – Fastän teknologin utvecklas så kan den inte ersätta handens färdigheter. Det behövs fortfarande sådana som jobbar i hantverkaryrken, och yrkesutbildningen svarar mot detta behov. Lär också Kespros bloggtext.

Volvo vill påverka vilken uppfattning man har av bilmekanikerns arbete

Volvo (volvocars.com) syns och hörs på Mästare på många olika sätt. Bilbranschens FM-tävlingar hålls i den autentiska studiemiljön i Suomenoja i Esbo. På samma plats finns också ett evenemangstält, där Omnias studerande i affärsverksamhet har planerat olika verksamhetspunkter. Vid Esport-punkten får besökarna köra ikapp om Sellos 200 euros gåvokort och vid Tiktok-utmaningen är priset en PlayStation 5-spelkonsol. På Volvo hoppas man också att ungdomar, som inte ännu känner till vilka möjligheter bilbranschen erbjuder, skulle söka sig dit i stora skaror.

I Metro Areena har Volvo ordnat en egen Fika-lounge för studiehandledare, och där får man också bekanta sig med en helt eldriven C40-modell lyx-Volvo under ledning av Omnias bilförsäljarstuderande. Vid evenemangets avslutning överlämnar Volvo bilen för ett år att användas av Mästarnas Mästare som väljs bland Mästare-guldmedaljörerna.

Volvo har också tidigare varit med vid Mästare-evenemanget, men i mindre format. I år är ett helt stort Volvo-nätverk med. – Beslutet att delta var enhälligt. På Volvo insåg man vilket värde evenemanget kan producera inte bara för Volvo utan för hela bilbranschen som lider av brist på arbetskraft, berättar Jaana Kuivalainen, Volvo Car Finlands chef för teknisk service.

Volvo har för egen del störst brist på kunniga mekaniker. Därför är företagets målgrupp vid Mästare särskilt grundskolans åttondeklassister och studiehandledare. – Vi vill konkretisera vad bilbranschen och mekanikernas arbete idag betyder i praktiken. Arbetet uppfattas vara tungt och smutsigt, men i verkligheten är arbetsplatsen som ett laboratorium. Därför vill vi erbjuda både de unga och studiehandledarna ett tillfälle att se yrket i praktiken, berättar Kuivalainen.

På Volvo gläds man över partnerskapet också därför att man har fått bygga Mästare så tätt tillsammans med unga studeranden. – För oss är det intressant och lärorikt att vi på samma gång får erfarenhet av att handleda studerande.

Läs också Volvos bloggtext.

Espoo Catering hoppas att de unga skulle hitta cateringbranschen

Espoo Catering (espoo.fi) ansvarar vid Mästare för att ordna lunchmåltider för tävlande och arbetare. Företaget har länge samarbetat med Omnia, och partnerskapet i tecknet av Mästare var därför en naturlig fortsättning. – Vi behövde inte ens en liten stund fundera om vi skulle gå med, berättar Espoo Caterings personal- och arbetarskyddschef Jaana Uusi-Kilponen.

Espoo Catering syns på Mästare förutom vid matserveringarna också på evenemangets mässavdelning, där besökarna får bekanta sig med  företagets verksamhet och med lediga arbetsplatser i företaget. På avdelningen finns också en tävling, där man lottar ut en PlayStation 5-konsol bland dem som svarat rätt.

Dessutom har Espoo Catering vid evenemanget en domare i grenen MästarePLUS Restaurang- och cateringservice för studerande som behöver särskilt stöd. Det är något som är naturligt för ett företag som också annars samarbetar med specialläroanstalter. – Jag tänkte att man inte kan klaga över bristen på arbetskraft om man inte tar emot studerande och praktikanter. Alla har en gång varit studerande och behövt en praktikplats.

Espoo Catering upplever också att deltagandet i Mästare är en bra samarbetsform framför allt därför att branschen har brist på arbetskraft. För företaget är partnerskapets salt framför allt möjligheten att göra företaget och hela cateringbranschen bekant samt att väcka potentiella arbetstagares intresse.

Uusi-Kilponen berättar att Espoo Catering har arbetsplatser för personer i olika situationer, som för läroavtalsstuderande och sådana som i stället för att avlägga en hel examen vill avlägga kanske bara en enskild examensdel. – Ut arbetslivets synvinkel är det verkligen värdefullt att yrkesutbildningen idag är mycket flexibel.

Läs också Espoo Caterings bloggtext.

Würth vill nå bra ’tüper’

Würth (wurth.fi) har sedan 2007 varit med i alla Mästare-evenemang på ett eller annat sätt. – Vid Mästare och i läroanstalterna finns företagets framtida arbetstagare liksom också kunder, och vi vill vara med på deras karriärstigar redan i ett tidigt skede. Dessutom vill vi föra in arbetslivsorientering i studierna och i yrkesskicklighetstävlingarna, berättar Würths branschchef Tuomas Syyrakki.

I år är Würth-personer domare i fem FM-tävlingsgrenar samt planerare av tävlingsuppgifter. På Würths mässavdelning kan man få träffa nationella experter och beslutsfattare, och med dem kan besökarna få diskutera möjligheter att få jobb. Dessutom har företaget levererat verktyg, personlig skyddsutrustning och andra tillbehör för användning av de tävlande, och vidare har man för användning av besökare levererat utrustning, tack vare vilken besökarna säkert får pröva sina egna färdigheter med händerna, t.ex. i att borra och skruva.

Även på Würth är man bekymrad över  hur det ska finnas tillräckligt med kunnig, motiverad arbetskraft . – Bristen på kunnig arbetskraft utgör en broms för den ekonomiska tillväxten och för en utveckling av samhället. Vi vill som en samhällsaktör vara med och lösa situationen och säkerställa att det också i framtiden finns tillräckligt med personer som utför yrkesuppgifter, berättar Syyrakki. För Würth är yrkesutbildningens kvalitet ett livsvillkor nu och i framtiden. – Yrken som utförs med händerna är värdefulla, och om de yrkeskunniga skulle försvinna skulle man snabbt märka det.

Hos Würth behövs kunniga personer särskilt för uppgifter i logistik, för underhållsservice, fastighetsskötsel och som försäljningspersonal. – Framför allt säker vid ändå lämpliga ’tüper’ – vi är mera intresserade av människan än av intyg och papper just över vissa bestämda examina. Det att en ung person har avlagt en examen berättar för oss att hen är motiverad att utveckla sig själv och klara av att arbeta planmässigt och självstyrt.

Läs också bloggtexten av AMKE ry:s styrelseordförande och Keskos regionchef för huvudstadsregionen Laura Rissanen samt av AMKE ry:s styrelsemedlem och Esboregionens utbildningssamkommuns ledare Tuula Antola ”Työvoimapula ei ratkea siirtelemällä tekijöitä alalta toiselle – työelämän ja koulutuksen järjestäjien vuoropuhelua tarvitaan”.

Du är möjligen intresserad av

Viljami Turve kädessään kultamitali ja kukkakimppu.

Viljami Turve som valdes till Mästarnas Mästare: Jag har aldrig vunnit någonting, så det känns fint – och konstigt

Till ambassadör för Mästare-tävlingarna och för yrkesutbildningen valdes guldmedaljören i […]

Deltagande i MästarePLUS-tävlingen förstärker kunnande och nätverk både för studerande och personal

Enligt Live-stiftelsens verksamhetsledare Marja Pajulahti behöver ungefär var åttonde ung […]

Vid Mästare tacklar man bristen på yrkeskunniga med breda axlar

Petri Lempinen från Undervisnings- och kulturministeriet, Juha Ojajärvi  från Perho […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners