504 Servitör / Final

Finalister

Lucas Hollming

Perho Liiketalousopisto

Saana Keränen

Gradia

Tuomo Laurila

Perho Liiketalousopisto

Helli Leppikangas

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Katri Ollikainen

Hyria

Katarina Tyllin

Riveria

Tävlingsplats

Hagalund idrottspark, Metro Areena

Tidtabell 

9.5. kl. 9-17

10.5. kl. 8-16.30

11.5. kl. 8-12

Material och utrustning 

I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:  

  • kundbord och -stolar  
  • bordsdukar och servetter    
  • sidobord  
  • tallrikar, bestick och glas samt kaffe- och tekoppar  
  • serveringskärl och -bestick  
  • bordsdekorationer  
  • barutrustning  
  • maskiner och redskap för tillredning av kaffe och té  
  • Alla arbetsdräkter som behövs i tävlingarna kan hämtas från närmaste Image Wear butik.  

Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:  

  • fotoförsett identitetsbevis  
  • vinkorköppnare  
  • anteckningsredskap  
  • serveringshandskar och -förkläde samt tändstickor  
  • termometer, trancheringsredskap  

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet 

Under tävlingsdagarna arbetar servitörerna med kundbetjäningsuppgifter i restauranger och i en bar som verkar enligt olika affärsidéer. Servitören kan ställa i ordning både kund- och arbetsutrymmen. Servitören presenterar, säljer och serverar produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Servitören kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och andra servitörer. En servitör ska betjäna inhemska och internationella kunder, agera på ett ansvarsfullt sätt och aktivt kunna beakta olika kunders behov. I arbetet ska servitören följa egenkontrollinstruktionerna och andra bestämmelser för den egna yrkesbranschen. Servitören ska iaktta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling i sitt arbete.  

Tävlingsuppgifterna i grenen – 504 servitör – baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.  

Uppgiften i finalbeskrivningen kan ändras med ca 30 %.  

Domare

  • Huvuddömare Markku Häiväläinen, Cafè Adjutant
  • Allikivi Egle Noho
  • Fäldt Olli Primulator
  • Heino Joonas CC-kilta
  • Heinonen Taina Keuda
  • Hyvönen Veikko Stadin ammattiopisto
  • Ilves Mikko FBSK
  • Jalava Veera Practicum
  • Kairenius Topi  Fat Lizzard
  • Karhunen Leila Ravintola Mami
  • Kilpinen Kai HDCO
  • Kuusisto Olli Ravintola BASE
  • Lehtinen Anikò Olutliitto
  • Nyrhilä Noora Chihuahua Julep
  • Sildt Andre, Espoon kahvipaahto
  • Tarvonen Jyrki, Hotel Arthur
  • Töyrylä Mervi, Stadin AO
  • Vainonen Timo, BPF
  • Vataja Pasi, Noho Oyj
  • Välimäki Nico, VipBartenders
  • Maija Valta, Savon ammattiopisto
  • Pukarinen Jyrki, Omnia

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1 och 2/Gastro Pub

Uppgift

Den tävlande arbetar i högklassiga Gastro Pub i Esbo. Puben beskrivs med orden: ”Kundbemötande från hjärtat på adelsnivå”. Den har ett stort sortiment av högklassiga lokala drycker och espressobaserade kaffedrycker. I serviceverksamheten beaktas olika slags kundgrupper. Den tävlande arbetar med kundbetjäningsuppgifter i Gastro Pub. Hen färdigställer och dukar kundborden enligt affärsidén. Den tävlande tillreder och serverar mat och drycker och ser till att utrymmena är snygga och prydliga. Hen betjänar alla kunder som anländer vid olika tider till Gastro Pub och beaktar deras olika behov.  

Kaffe-, dryck- och menylistan publiceras på tävlingsdagens morgon.  

Modul 3/Ölsorter

Uppgift

Den tävlande ska sensoriskt – doft och färg – identifiera fyra (4 st.) ölsorter. Från en lista med nio (9) olika öl. Ölsorter som ska identifieras: savu, lager, mörk lager, veteöl, Pils, Ale, Ipa, Stout och specialöl.  

Modul 4/Fine Dining 

Uppgift

En högklassig klassisk matrestaurang som verkade redan på 1970-talet. Ett sällskap på fyra personer anländer för att äta middag. Menyhelheten med måltidsdrycker har man kommit överens om och beställt på förhand. En kund som talar engelska ska uppmärksammas. Alla uppgifter som behövs finns i beställningsordern på tävlingsdagens morgon. Den tävlande dukar bordet enligt beställningsordern för en högklassig middag, ställer sidobordet i ordning och använder en servettvikning i tyg av de sex servettvikningar som meddelats på förhand. Den tävlande tar emot kunderna. Den tävlande serverar maträtterna enligt överenskommen serveringsteknik. I uppgiften ingår tranchering av kött och olika serveringstekniker. Ett personligt buffet-sidobord med duk används.  

Måltidsdrycker (länk produktuppgifter om vinerna).  

Vin 1. (bfb.finland.fi) 

Vin 2. (bfb.finland.fi)  

Vin 3. (bfb.finland.fi)  

Vin 4. (bfb.finland.fi)  

Meny, i samband med uppgiftsbeskrivningen på tävlingsdagens morgon  

Vikningar  

1. Crown Fold (youtube.com) 

2. Elegant (youtube.com 

3. Drama Fan (youtube.com) 

4. Dinner Jacket (youtube.com) 

5. Feather (youtube.com) 

6. Harmony (youtube.com) 

Modul 5/Bar 

Uppgift

Den tävlande arbetar i en internationell cocktailbar i anslutning till ett hotell. I baren serveras klassiska cocktaildrycker samt mocktails. Kunderna tillbringar kvällen sittande i aulabaren. Den tävlande förbereder sin arbetspunkt. Kunderna beställer olika dryckesblandningar av den tävlande. De dryckesblandningar som ska tillverkas får man veta i samband med uppgiftsbeskrivningen på tävlingsdagens morgon. I tävlingen följer man nedanstående receptik för olika drycker.  

WHISKY SOUR  

4 cl Bourbon whiskey  
3 cl citronjuice 
1 cl sockersirap 
1 cl äggvita/kikärtsbuljong  

Glas: Old Fashioned 
Dekoration: citronskiva och körsbär 
Tillverkningssätt: shake 

SWEET MANHATTAN  

3 cl bourbon  
2 cl röd vermouth 
2 dash Angostura Aromatic Bitters  

Glas: cocktailglas 
Dekoration: körsbär 
Tillverkningssätt: rörs  

OLD FASHIONED  

4 cl bourbon   
1 sockerbit  
dash soda  
2 dash Angostura Aromatic Bitters  

Glas: Old Fashioned 
Dekoration: apelsinskiva + körsbär  
Tillverkningssätt: rörs 
  

ESPRESSO MARTINI  

3 cl vodka  
1 cl kaffelikör  
1 cl sockersirap  
3 cl espresso  

Dekoration: kaffebönor (3 st.) 
Glas: cocktailglas 
Tillverkningssätt: shake 
  

COSMOPOLITAN  

3 cl citronvodka (Absolut Citron)  
1 cl Cointreau 
3 cl tranbärsjuice 
1 cl limejuice  

Dekoration: en bit limeskal 
Glas: cocktailglas 
Tillverkningssätt: shake 

DAIQUIRI  

4 cl ljus rom 
3 cl limejuice 
1 cl sockersirap  

Dekoration: limeskiva 
Glas: cocktailglas 
Tillverkningssätt: shake 

BLOODY MARY  

4 cl vodka 
8 cl tomatjuice 
1 cl färskpressad citronsaft  
1 cl Worcestershire Sauce  
3 droppar Tabasco 
svartpeppar 
salt  

Glas: Old Fashioned 
Dekoration: stjälkselleri/citronklyfta  
Tillverkningssätt: rörs  
  

ALKOHOLFRIA DRYCKER   

SHIRLEY TEMPLE  

10 cl ginger ale  
2 cl grenadin  

Glas: Highball  
Dekoration: cocktailkörsbär  
Tillverkningssätt: byggs upp  

VIRGIN MARY  

12 cl tomatjuice  
2 cl citronjuice  
2 droppar Tabasco  
5 droppar Worcestershire sauce  
(salt och peppar)  

Glas: Old Fashioned  
Dekoration: selleristjälk eller citronklyfta  
Tillverkningssätt: rörs  

Till cocktailrestaurangen i ett internationellt hotell anländer tre kunder. I restaurangen serveras cocktails och mocktails. Kunderna tillbringar kvällen sittande i aulabaren. Den tävlande tar emot beställningen, tillverkar och serverar de beställda dryckerna till bordet.  

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners