504 Servitör / Final
Finalister
Lucas Hollming
Perho Liiketalousopisto
Saana Keränen
Gradia
Tuomo Laurila
Perho Liiketalousopisto
Helli Leppikangas
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Katri Ollikainen
Hyria
Katarina Tyllin
Riveria
Tävlingsplats
Hagalund idrottspark, Metro Areena
Tidtabell
9.5. kl. 9-17
10.5. kl. 8-16.30
11.5. kl. 8-12
Material och utrustning
I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:
- kundbord och -stolar
- bordsdukar och servetter
- sidobord
- tallrikar, bestick och glas samt kaffe- och tekoppar
- serveringskärl och -bestick
- bordsdekorationer
- barutrustning
- maskiner och redskap för tillredning av kaffe och té
- Alla arbetsdräkter som behövs i tävlingarna kan hämtas från närmaste Image Wear butik.
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- fotoförsett identitetsbevis
- vinkorköppnare
- anteckningsredskap
- serveringshandskar och -förkläde samt tändstickor
- termometer, trancheringsredskap
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Under tävlingsdagarna arbetar servitörerna med kundbetjäningsuppgifter i restauranger och i en bar som verkar enligt olika affärsidéer. Servitören kan ställa i ordning både kund- och arbetsutrymmen. Servitören presenterar, säljer och serverar produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Servitören kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och andra servitörer. En servitör ska betjäna inhemska och internationella kunder, agera på ett ansvarsfullt sätt och aktivt kunna beakta olika kunders behov. I arbetet ska servitören följa egenkontrollinstruktionerna och andra bestämmelser för den egna yrkesbranschen. Servitören ska iaktta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling i sitt arbete.
Tävlingsuppgifterna i grenen – 504 servitör – baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.
Uppgiften i finalbeskrivningen kan ändras med ca 30 %.
Domare
- Huvuddömare Markku Häiväläinen, Cafè Adjutant
- Allikivi Egle Noho
- Fäldt Olli Primulator
- Heino Joonas CC-kilta
- Heinonen Taina Keuda
- Hyvönen Veikko Stadin ammattiopisto
- Ilves Mikko FBSK
- Jalava Veera Practicum
- Kairenius Topi Fat Lizzard
- Karhunen Leila Ravintola Mami
- Kilpinen Kai HDCO
- Kuusisto Olli Ravintola BASE
- Lehtinen Anikò Olutliitto
- Nyrhilä Noora Chihuahua Julep
- Sildt Andre, Espoon kahvipaahto
- Tarvonen Jyrki, Hotel Arthur
- Töyrylä Mervi, Stadin AO
- Vainonen Timo, BPF
- Vataja Pasi, Noho Oyj
- Välimäki Nico, VipBartenders
- Maija Valta, Savon ammattiopisto
- Pukarinen Jyrki, Omnia
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1 och 2/Gastro Pub
Uppgift
Den tävlande arbetar i högklassiga Gastro Pub i Esbo. Puben beskrivs med orden: ”Kundbemötande från hjärtat på adelsnivå”. Den har ett stort sortiment av högklassiga lokala drycker och espressobaserade kaffedrycker. I serviceverksamheten beaktas olika slags kundgrupper. Den tävlande arbetar med kundbetjäningsuppgifter i Gastro Pub. Hen färdigställer och dukar kundborden enligt affärsidén. Den tävlande tillreder och serverar mat och drycker och ser till att utrymmena är snygga och prydliga. Hen betjänar alla kunder som anländer vid olika tider till Gastro Pub och beaktar deras olika behov.
Kaffe-, dryck- och menylistan publiceras på tävlingsdagens morgon.
Modul 3/Ölsorter
Uppgift
Den tävlande ska sensoriskt – doft och färg – identifiera fyra (4 st.) ölsorter. Från en lista med nio (9) olika öl. Ölsorter som ska identifieras: savu, lager, mörk lager, veteöl, Pils, Ale, Ipa, Stout och specialöl.
Modul 4/Fine Dining
Uppgift
En högklassig klassisk matrestaurang som verkade redan på 1970-talet. Ett sällskap på fyra personer anländer för att äta middag. Menyhelheten med måltidsdrycker har man kommit överens om och beställt på förhand. En kund som talar engelska ska uppmärksammas. Alla uppgifter som behövs finns i beställningsordern på tävlingsdagens morgon. Den tävlande dukar bordet enligt beställningsordern för en högklassig middag, ställer sidobordet i ordning och använder en servettvikning i tyg av de sex servettvikningar som meddelats på förhand. Den tävlande tar emot kunderna. Den tävlande serverar maträtterna enligt överenskommen serveringsteknik. I uppgiften ingår tranchering av kött och olika serveringstekniker. Ett personligt buffet-sidobord med duk används.
Måltidsdrycker (länk produktuppgifter om vinerna).
Vin 1. (bfb.finland.fi)
Vin 3. (bfb.finland.fi)
Vin 4. (bfb.finland.fi)
Meny, i samband med uppgiftsbeskrivningen på tävlingsdagens morgon
Vikningar
Modul 5/Bar
Uppgift
Den tävlande arbetar i en internationell cocktailbar i anslutning till ett hotell. I baren serveras klassiska cocktaildrycker samt mocktails. Kunderna tillbringar kvällen sittande i aulabaren. Den tävlande förbereder sin arbetspunkt. Kunderna beställer olika dryckesblandningar av den tävlande. De dryckesblandningar som ska tillverkas får man veta i samband med uppgiftsbeskrivningen på tävlingsdagens morgon. I tävlingen följer man nedanstående receptik för olika drycker.
WHISKY SOUR
4 cl Bourbon whiskey
3 cl citronjuice
1 cl sockersirap
1 cl äggvita/kikärtsbuljong
Glas: Old Fashioned
Dekoration: citronskiva och körsbär
Tillverkningssätt: shake
SWEET MANHATTAN
3 cl bourbon
2 cl röd vermouth
2 dash Angostura Aromatic Bitters
Glas: cocktailglas
Dekoration: körsbär
Tillverkningssätt: rörs
OLD FASHIONED
4 cl bourbon
1 sockerbit
dash soda
2 dash Angostura Aromatic Bitters
Glas: Old Fashioned
Dekoration: apelsinskiva + körsbär
Tillverkningssätt: rörs
ESPRESSO MARTINI
3 cl vodka
1 cl kaffelikör
1 cl sockersirap
3 cl espresso
Dekoration: kaffebönor (3 st.)
Glas: cocktailglas
Tillverkningssätt: shake
COSMOPOLITAN
3 cl citronvodka (Absolut Citron)
1 cl Cointreau
3 cl tranbärsjuice
1 cl limejuice
Dekoration: en bit limeskal
Glas: cocktailglas
Tillverkningssätt: shake
DAIQUIRI
4 cl ljus rom
3 cl limejuice
1 cl sockersirap
Dekoration: limeskiva
Glas: cocktailglas
Tillverkningssätt: shake
BLOODY MARY
4 cl vodka
8 cl tomatjuice
1 cl färskpressad citronsaft
1 cl Worcestershire Sauce
3 droppar Tabasco
svartpeppar
salt
Glas: Old Fashioned
Dekoration: stjälkselleri/citronklyfta
Tillverkningssätt: rörs
ALKOHOLFRIA DRYCKER
SHIRLEY TEMPLE
10 cl ginger ale
2 cl grenadin
Glas: Highball
Dekoration: cocktailkörsbär
Tillverkningssätt: byggs upp
VIRGIN MARY
12 cl tomatjuice
2 cl citronjuice
2 droppar Tabasco
5 droppar Worcestershire sauce
(salt och peppar)
Glas: Old Fashioned
Dekoration: selleristjälk eller citronklyfta
Tillverkningssätt: rörs
Till cocktailrestaurangen i ett internationellt hotell anländer tre kunder. I restaurangen serveras cocktails och mocktails. Kunderna tillbringar kvällen sittande i aulabaren. Den tävlande tar emot beställningen, tillverkar och serverar de beställda dryckerna till bordet.
Uppgiftsbanken
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.