103 Billackering

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom bilbranschen. Examensbenämningarna i grundexamen är bilplåtslagare, billackerare, bilförsäljare, fordonsmekaniker, småmaskinsreparatör och reservdelsförsäljare.

Beroende på kompetensområde kan arbetsplatsen vara till exempel en bilaffär eller ett transportföretag, en bilverkstad, en affär som säljer bilar och reservdelar, en lackeringsverkstad eller ett industriföretag som tillverkar fordonskarosser, specialfordon och husvagnar.

#mästare2023 #billackering #VarPro

Resultat

Resultaten kommer att publiceras efter finalen.

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

Tävlingsuppgifterna är vanliga uppgifter som krävs inom billackerarens arbete, till exempel reparation av krockskadeområden, plastreparationer samt lackeringsarbeten.

Arbetsuppgifter för en billackerare kan vara till exempel lackering av stötfångare på bil, reparation av stänkskärm, reparation och borttagning av rost på bildel, förnyande av lackerad yta eller reparation av lackerad yta. I lackeringsarbetet ingår både grund- och ytbehandlingsarbeten. En billackerare ska ha kompetens att genomföra kostnadsberäkningar för reparation eller uppgifter i enlighet med uppdraget samt själv bestämma en vettig ordningsföljd för sitt arbete.

En billackerare är ett proffs i ytbehandlingen av bilar. Till billackerarens arbetsuppgifter hör t.ex. grundarbeten, grundmålning och reparationsmålning av karosstrukturer samt ytbehandling, såsom fixering och vaxning. I billackerarens arbete behöver man både ett tekniskt kunnande och en konstnärlig kreativitet.

Tävlingen är en individuell.

Krav på kunnande

En billackerare ska behärska yrkets moderna arbetsuppgifter som en arbetshelhet. Hon/han ska kunna planera sitt dagliga arbete på ett sådant sätt att övergången från ett arbetsmoment till ett annat sker smidigt så att det inte uppstår onödiga avbrott, till exempel för att man är tvungen att vänta på att lackerade produkter ska torka. En billackerare ska vara särskilt omsorgsfull i fråga om arbetarskydd, miljöskydd och kundbetjäning, utan att glömma arbetets lönsamhet.

Grenansvariga

Styrgrupp

  • Timo-Pekka kauranen , Keskiuudenmaan koulutuskuntayhtymä 
  • Martti Järvinen , Keskiuudenmaan koulutuskuntayhtymä 
  • Martti Volotinen , Ykkösväri 
  • Jani Voimanen ,Ykkösväri  
  • Jari Salovuori , 3M 
  • Veini Pirttilahti , SP Automaali 
  • Tuomas Harjunpää , Proväri 
  • Tomi Äikäs , Hämeen Automaalaus 
  • Riku Honkanen , Wurth OY 
  • Timo Repo , Opetushallitus 

”En billackerare är precis och tålmodig”

Läs om karriärberättelser i branschen (ammattiosaaja.fi/sv).

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners