P1 Restaurang- och cateringservice / Final

Finalister

Raine Leppinen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Eetu Putkonen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Samuli Haavisto

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Isabel Paju

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Kiira Rajaharju

Ammattiopisto Live

Evelia Soturi

Ammattiopisto Live

Aino Leinonen

Kainuun ammattiopisto

Enni Saari

Kainuun ammattiopisto

Sanika Marjomaa

Ammattiopisto Luovi

Venla Vuokila

Ammattiopisto Luovi

Tävlingsplats

Hagalund idrottspark, Metro Areena

Tidtabell 

9.5. kl. 9-17

10.5. kl. 8-16.30

11.5. kl. 8-12

Material och utrustning 

Tävlingsarrangören skaffar på förhand alla råvaror som behövs i tävlingen. I tävlingen används maskiner och apparater för storkök. 

Den tävlande använder en arbetsdräkt som förutsätts enligt livsmedelslagen.   

Den tävlande får ta med egna knivar och andra små handverktyg.   

Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material.  

Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.  

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet 

Tävlingen är en partävling. Det finns tre tävlingsuppgifter: tillredning av hamburgare, en överraskningslåda som har med bakning att göra samt en skriftlig och funktionell uppgift. Maträtterna får komponeras och dekoreras fritt genom att man använder tävlingskökets råvaror. Egenkontrollprov ska tas av alla maträtter. 

Kraven på kunnande i grenen baserar sig på kravnivån goda (G3) i examensgrunderna för grundexamen inom restaurang- och cateringsbranschen. 

Domare

  • Petra Wickman, Taitotalo, Huvuddomare 
  • Jari Lehto, Antell, Domare 
  • Elina Hiltunen, S-gruppen, Domare 
  • Kari Lindberg, Parilla Steak House, Domare 
  • Essi Mikkonen, Espoo Catering, Domare

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Tillredning av mat 

Uppgift

Tillredning av hamburgare 6 timmar. Uppgiften är att tillreda hamburgare genom att använda de råvaror som getts. Tillredningen sker under två dagar så att 2 timmar har reserverats för den förberedande tillredningen den första dagen (måndag) och den slutliga produkten tillreds följande dag (tisdag), och då har 4 timmar har reserverats. Åtta portioner ska tillredas. 

Råvaror som får användas: 

KÖTT 

  • malet nötkött 20 % fett 
  • bacon 

MJÖLKPRODUKTER 

  • mjölk  
  • smör 
  • ägg 
  • jäst 
  • cheddar 
  • gorgonzola 

GRÖNSAKER OCH FRUKTER 

  • rödlök 
  • tomat 
  • sallat 
  • ruccolasallad 
  • citron 
  • chili 
  • ananas 
  • vitlök 

KRYDDOR 

  • salt 
  • peppar 
  • ättika 
  • senap 
  • balsamico 
  • ketchup 
  • paprikapulver, rökt 
  • worcerstershire-sås 

TORRA INGREDIENSER 

  • olja 
  • olivolja 
  • skorpmjöl  
  • socker 
  • syltsocker 
  • farinsocker 
  • vetemjöl 
  • sesamfrö 
  • rödvin, alkoholfritt 
  • coca-cola 
  • jordnötssmör 
  • sirap 

Tid för uppgiften: 6 h (förberedande tillredning 2 h, tillredning 4 h) 

Max poäng: 50 p.

Modul 2/Bakning

Uppgift

Överraskningslåda, tid 4 timmar ( på onsdag). De studerande får på förhand en lista över råvaror som får användas för bakningen. Dessutom får de i tävlingen fler råvaror som finns i en överraskningslåda. Efter att överraskningslådan har avslöjats har de tävlande 45 minuter tid på sig att planera vad de ska baka. Avsikten är att alla råvaror som getts ska användas så mångsidigt och påhittigt som möjligt. Bakverken tillverkas 12 st. eller för 12 personer. 

Råvaror som får användas: 

  • smör 
  • vetemjöl 
  • socker 
  • ägg 
  • bakpulver 
  • överraskningslådans innehåll 

Tid för uppgiften: 4 h (planering 45 min, arbete 3h 15 min) 

Max poäng: 32 p.

Modul 3/Skriftlig och funktionell uppgift

Uppgift

De studerande får i tävlingen särskilda anvisningar för att utföra dessa uppgifter.  

Tid för uppgiften: 1½ h 

Max poäng: 18 p.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners