P1 Restaurang- och cateringservice / Final
Finalister
Raine Leppinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Eetu Putkonen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Samuli Haavisto
Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Isabel Paju
Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Kiira Rajaharju
Ammattiopisto Live
Evelia Soturi
Ammattiopisto Live
Aino Leinonen
Kainuun ammattiopisto
Enni Saari
Kainuun ammattiopisto
Sanika Marjomaa
Ammattiopisto Luovi
Venla Vuokila
Ammattiopisto Luovi
Tävlingsplats
Hagalund idrottspark, Metro Areena
Tidtabell
9.5. kl. 9-17
10.5. kl. 8-16.30
11.5. kl. 8-12
Material och utrustning
Tävlingsarrangören skaffar på förhand alla råvaror som behövs i tävlingen. I tävlingen används maskiner och apparater för storkök.
Den tävlande använder en arbetsdräkt som förutsätts enligt livsmedelslagen.
Den tävlande får ta med egna knivar och andra små handverktyg.
Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material.
Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Tävlingen är en partävling. Det finns tre tävlingsuppgifter: tillredning av hamburgare, en överraskningslåda som har med bakning att göra samt en skriftlig och funktionell uppgift. Maträtterna får komponeras och dekoreras fritt genom att man använder tävlingskökets råvaror. Egenkontrollprov ska tas av alla maträtter.
Kraven på kunnande i grenen baserar sig på kravnivån goda (G3) i examensgrunderna för grundexamen inom restaurang- och cateringsbranschen.
Domare
- Petra Wickman, Taitotalo, Huvuddomare
- Jari Lehto, Antell, Domare
- Elina Hiltunen, S-gruppen, Domare
- Kari Lindberg, Parilla Steak House, Domare
- Essi Mikkonen, Espoo Catering, Domare
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Tillredning av mat
Uppgift
Tillredning av hamburgare 6 timmar. Uppgiften är att tillreda hamburgare genom att använda de råvaror som getts. Tillredningen sker under två dagar så att 2 timmar har reserverats för den förberedande tillredningen den första dagen (måndag) och den slutliga produkten tillreds följande dag (tisdag), och då har 4 timmar har reserverats. Åtta portioner ska tillredas.
Råvaror som får användas:
KÖTT
- malet nötkött 20 % fett
- bacon
MJÖLKPRODUKTER
- mjölk
- smör
- ägg
- jäst
- cheddar
- gorgonzola
GRÖNSAKER OCH FRUKTER
- rödlök
- tomat
- sallat
- ruccolasallad
- citron
- chili
- ananas
- vitlök
KRYDDOR
- salt
- peppar
- ättika
- senap
- balsamico
- ketchup
- paprikapulver, rökt
- worcerstershire-sås
TORRA INGREDIENSER
- olja
- olivolja
- skorpmjöl
- socker
- syltsocker
- farinsocker
- vetemjöl
- sesamfrö
- rödvin, alkoholfritt
- coca-cola
- jordnötssmör
- sirap
Tid för uppgiften: 6 h (förberedande tillredning 2 h, tillredning 4 h)
Max poäng: 50 p.
Modul 2/Bakning
Uppgift
Överraskningslåda, tid 4 timmar ( på onsdag). De studerande får på förhand en lista över råvaror som får användas för bakningen. Dessutom får de i tävlingen fler råvaror som finns i en överraskningslåda. Efter att överraskningslådan har avslöjats har de tävlande 45 minuter tid på sig att planera vad de ska baka. Avsikten är att alla råvaror som getts ska användas så mångsidigt och påhittigt som möjligt. Bakverken tillverkas 12 st. eller för 12 personer.
Råvaror som får användas:
- smör
- vetemjöl
- socker
- ägg
- bakpulver
- överraskningslådans innehåll
Tid för uppgiften: 4 h (planering 45 min, arbete 3h 15 min)
Max poäng: 32 p.
Modul 3/Skriftlig och funktionell uppgift
Uppgift
De studerande får i tävlingen särskilda anvisningar för att utföra dessa uppgifter.
Tid för uppgiften: 1½ h
Max poäng: 18 p.