Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom träindustrin och konstindustrin. Examensbenämningarna i grundexamen är snickare och artesan.
Beroende på kompetensområde kan arbetet utföras till exempel i företag som tillverkar träkonstruktionsdelar, i tillverknings- och vidareförädlingsuppgifter inom såg- och träskiveindustrin, i snickerier, möbelfabriker och verkstäder eller som självständig företagare.
I tävlingen tillverkas en typisk produkt för möbelsnickaren. Den tävlande ska kunna använda de vanligaste maskinerna och handverktygen inom snickeribranschen samt CNC-maskin. Den tävlande kan planera de olika arbetsskedena för tillverkningen av produkten samt arbeta på ett säkert sätt. Produkten ska vara klar i tid, måttnoggrann och uppfylla kvalitetskraven. Den färdiga produkten håller hög kvalitet och ska vara säljbar.
Tävlingsarbetet tillverkas av det material som finns på tävlingsplatsen, och enligt ritningar och arbetsbeskrivningar. Bedömningen baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i examensgrunderna. En separat introduktion ges för programmering och användning av CNC-maskinen.
Tävlingen är en individuell tävling utan övre åldersgräns.
Krav på kunnande
Krav på kunnande (berömlig nivå i examensgrunderna).
En framgångsrik tävlande behärskar följande innehåll i grundexamen inom träbranschen eller grundexamen inom trä- och konstindustri:
arbeten för maskinbearbetning, beslag, montering och slutbearbetning inom möbelindustrin
planering av tillverkningen
grunderna i CNC-programmering, arbetsritningar och -bestämmelser
kundinriktad tillverkning
centrala aspekter inom företagsamhet och yrkesetik
principerna för hållbar utveckling
arbetssäkerhet och -ergonomi.
Kunskapskrav:
förmåga att läsa ritningar
uppgörande av kapnota
behärskande av de vanligaste metoderna och konstruktionerna inom träbearbetning
materialkännedom
behärskande av de vanligaste verktygen och bearbetningsmaskinerna
behärskande av handverktyg och maskiner
maskinbearbetnings-, beslag-, monterings- och slutfinisharbete inom möbelindustrin