501 Bagare-konditor / Final
Finalister
Amanda Halen
Omnia
Ronja Kaupinsalo
WinNova
Tessa Kuittinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Suvi-Tuulia Porkka
OSAO
Tuuli Silvola
WinNova
Moa Ström
Optima
Erika Ukkonen
Etelä-Savon ammattiopisto
Neea Vainio
Ammattiopisto Tavastia
Tävlingsplats
Hagalund idrottspark, Metro Areena
Tidtabell
9.5. kl. 9-17
10.5. kl. 8-16.30
11.5. kl. 8-12
Material och maskiner
I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:
- Stickugn
- Frys
- Kylskåp
- Snabbfrys
- Universalmaskin (spade, degkrok & visp)
- Stavmixer
- små arbetsredskap
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- Arbetsskor
- Anteckningsmaterial, kalkylator
- Arbetsdräkten kommer från en sponsor (meddelas senare)
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
De tävlande utför fem olika uppgifter under tävlingsdagarna. Tävlingsuppgifterna är planerade så att den tävlande ska utföra en uppgift noggrant enligt anvisningarna men också använda sin egen kreativitet.
Planeringen av finaluppgifterna har genomförts av en grupp proffs inom bageribranschen. Finaluppgiften kan ändras med 30 %.
Uppgifterna i grenen ger en bra genomskärning av vad som hör till arbetet för en bagare-konditor, även specialarbeten.
Tävlingsuppgifterna baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom livsmedelsbranschen, kompetensområdet för bageribranschen.
Bedömningen utförs dagligen av två grupper (bagare och konditorer), och vardera gruppen har två domare.
Bedömningen fördelas på kvalitativ bedömning 70 % och kvantitativ bedömning 30 %.
Maxpoängen i grenen är 100 poäng och vid poängbedömningen används CIS-systemet.
Domare
- Huvuddomare Outi Suopanki, Koulutuskeskus Salpaus
- Sanni Kumpulainen, Leipomo Juuri
- Jarkko Laitila, Leipomo Salonen
- Älis Eber, Patisserie D’Eber
- Hannele Laaksonen, WinNova
- Tarja Sjöfelt, Leipurin Oyj
- Arto Kaasinen, Stadin AO
- Marko Paulus, Sakky
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Bagarens specialarbete
Uppgift
Tillverkas av dekorationsdegar (råg-, vete- och saltdeg) samt av en jästdeg.
Modellen och receptet ges på tävlingsplatsen.
20 poäng
Modul 2/Surdegsbröd
Uppgift
I uppgiften tillverkas 5 st. bröd á 500 g.
Receptet och modellen berättas på tävlingsplatsen.
22 poäng
Modul 3/Vegankaka
Uppgift
En krämkaka för 10 pers. tillverkas av veganska råvaror.
Receptet ges på tävlingsplatsen.
22 poäng
Modul 4/Efterrätt
Uppgift
I glas tillverkas 15 st. utsökta efterrättsportioner av flera komponenter.
Anvisningarna ges på tävlingsplatsen.
15 poäng
Modul 5/Fylld brödficka
Uppgift
I uppgiften tillverkas 12 st. mellanmålsbröd, med kryddig växtproteinbaserad fyllning.
Receptet ges på tävlingsplatsen.
15 poäng
Modul 6/Företagsamhet och Hållbar utveckling
Uppgift
3 poäng
Modul 7/Arbetshälsa och Arbetssäkerhet
Uppgift
3 poäng
Uppgiftsbanken
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.