502 Kock / Final
Finalister
Adrian Andersson
Turun ammatti-instituutti
Niilo Suominen
Turun ammatti-instituutti
Jasper Juutinen
Turun ammatti-instituutti
Niki Sipilä
Turun ammatti-instituutti
Niko Kesonen
Lapin koulutuskeskus REDU
Sanni Oinas
Lapin koulutuskeskus REDU
Topi Lintunen
Savon ammattiopisto
Juuso Tenhunen
Savon ammattiopisto
Nicole Müller
Gradia
Isla Rossi
Gradia
Oona Larila
Perho Liiketalousopisto
Daniel Romi
Perho Liiketalousopisto
Lucas Kytösaari
Salon seudun ammattiopisto
Danel Pärtelson
Salon seudun ammattiopisto
Denis Aliaksiuk
Omnia
Jenni Poola
Omnia
Tävlingsplats
Hagalund idrottspark, Metro Areena
Tidtabell
9.5. kl. 9-17
10.5. kl. 8-16.30
11.5. kl. 8-12
Material och utrustning
Arbetspunkt, skärbräden, städdukar, engångshandskar och avfallskärl för sortering av avfall reserveras åt alla tävlingspar av tävlingsarrangören. Dessutom finns de vanligaste små köksredskapen tillgängliga för användning. De maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i restaurangkök. Tävlingskökens utrustning ifråga om maskiner, apparater och redskap finns i en särskild bilaga. Kärl för framdukning av maten finns reserverade.
Lottning av tävlingsplatserna sker före tävlingens början och man har samma plats under hela tävlingen. Rökning av komponenter är inte möjligt i tävlingen.
I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:
Arbetsredskap antal / tävlingspar
- GN plast GN 1/9-65 1 st.
- GN ugnsplåt 1/1 stål 2
- GN ugnsplåt 1/1, aluminium 4
- GN plåt 1/2, stål 1
- GN 1/2-65, perforerad, stål 1
- GN 1/1-65, stål 1
- GN 1/1-100, plats (som råvarukorg) 1
- GN 1/2-100, stål 1
- GN 1/1 ugnsgaller 1
- Blandningsskålar, stål 6
- Stålmått 1 dl, 5 dl, 1 ltr 1 + 1 + 1
- Kittel, 1,5 ltr 2
- Kastrull, 3 ltr 2
- Kastrull, 5 ltr 1
- Stekpanna, ytbehandlad 26 cm 2
- Stekpanna, ytbehandlad 32 cm 1
- Stekspadar, stål 1
- Soppslevar 1,5 dl 1
- Durkslag, stål diam. ca 20 cm 1
- Såssil, tät ca 20 cm 1
- Bollvisp 2
- Spiralvisp 1
- Skrapa, silikon/gummi 3
- Hålslev 1
- Såskanna ca 2 dl stor (särskild kanna för sås)
Skärbräda:
- BLÅ = fisk 1
- VIT = allmän 2
- GRÖN = grönsaker 1
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
De tävlande får ta med sig egna små köksredskap. Det är inte tillåtet att ta med sig egna elektriska maskiner (våg och timer tillåtna).
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Uppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet. Tävlingen är en partävling.
Uppgiften är att planera och förbereda kalla och varma rätter för olika kundgrupper enligt separata anvisningar. I uppgiften mäts också de tävlandes kunnande i hållbar utveckling i teori och praktik.
Bedömningen är kvalitativ och kvantitativ. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
Bedömningsmetoderna är kvantitativ och kvalitativ bedömning, och båda bedömningsmetoderna används.
Domare
- Huvuddömare Esa Koppelo, Koulutuskuntayhtymä OSAO
- Linnea Vihonen Linnea & Lobsters OY
- Teemu Sirainen, Laurea Ammattikorkeakoulu
- Jukka Mäkinen, Suomen Keittiömestarit ry
- Teemu Suomalainen, Ravintola Olkihattu
- Ilari Kesti, Lisäpalvelu Pohjois- Suomi Oy
- Miika Lilja, Ferm Foods Oy
- Anssi Nurminen, Kespro
- Henna Antila, Metos
- Mikael Kyyhkynen, Metos
- Teemu Rönkkö, Metos
- Markku Luola, Chef Luola- Ruokaluola Oy
- Mikael Eskman, YIT Prakticum
- Arto Johansson
- Linnea Vihonen
- Pertti Ulvi
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1
Uppgift
I modul A är uppgiften att planera och förbereda en tre rätters måltidshelhet för en representationstillställning för samarbetspartners. I uppgiften ingår en uppgift med portionskort. Planeringen för uppgiften sker enligt separata anvisningar som fås på morgonen för tävlingen. I planeringen får man använda sig av eKampus.
Tid för uppgiften: 5 h innehåller planering av uppgiften, förberedelse av maten och framdukning.
Poäng: 40 p.
Modul 2
Uppgift
Uppgiften är att planera och förbereda plockmat för ett företags cocktail-evenemang. Planeringen för uppgiften sker enligt separata anvisningar som fås på morgonen för tävlingen. I planeringen får man använda eKampus.
Tid för uppgiften: 4 h innehåller planering av uppgiften, förberedelse av maten och framdukning.
Poäng: 35 p.
Modul 3
Uppgift
De tävlandes kunnande mäts i teori, igenkänning av råvaror och en överraskningsuppgift. Uppgiften fördelas på alla tävlingsdagar.
Tid för uppgiften: 3 h
Poäng: 25 p.
Uppgiftsbanken
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.