502 Kock / Final

Finalister

Adrian Andersson

Turun ammatti-instituutti

Niilo Suominen

Turun ammatti-instituutti

Jasper Juutinen

Turun ammatti-instituutti

Niki Sipilä

Turun ammatti-instituutti

Niko Kesonen

Lapin koulutuskeskus REDU

Sanni Oinas

Lapin koulutuskeskus REDU

Topi Lintunen

Savon ammattiopisto

Juuso Tenhunen

Savon ammattiopisto

Nicole Müller

Gradia

Isla Rossi

Gradia

Oona Larila

Perho Liiketalousopisto

Daniel Romi

Perho Liiketalousopisto

Lucas Kytösaari

Salon seudun ammattiopisto

Danel Pärtelson

Salon seudun ammattiopisto

Denis Aliaksiuk

Omnia

Jenni Poola

Omnia

Tävlingsplats

Hagalund idrottspark, Metro Areena

Tidtabell 

9.5. kl. 9-17

10.5. kl. 8-16.30

11.5. kl. 8-12

Material och utrustning 

Arbetspunkt, skärbräden, städdukar, engångshandskar och avfallskärl för sortering av avfall reserveras åt alla tävlingspar av tävlingsarrangören. Dessutom finns de vanligaste små köksredskapen tillgängliga för användning. De maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i restaurangkök. Tävlingskökens utrustning ifråga om maskiner, apparater och redskap finns i en särskild bilaga. Kärl för framdukning av maten finns reserverade. 

Lottning av tävlingsplatserna sker före tävlingens början och man har samma plats under hela tävlingen. Rökning av komponenter är inte möjligt i tävlingen. 

I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna: 

Arbetsredskap  antal / tävlingspar

  • GN plast GN 1/9-65  1 st.
  • GN ugnsplåt 1/1 stål 2
  • GN ugnsplåt 1/1, aluminium 4
  • GN plåt 1/2, stål 1
  • GN 1/2-65, perforerad, stål 1
  • GN 1/1-65, stål 1
  • GN 1/1-100, plats (som råvarukorg) 1
  • GN 1/2-100, stål 1
  • GN 1/1 ugnsgaller 1
  • Blandningsskålar, stål 6
  • Stålmått 1 dl, 5 dl, 1 ltr 1 + 1 + 1
  • Kittel, 1,5 ltr 2
  • Kastrull, 3 ltr 2
  • Kastrull, 5 ltr 1
  • Stekpanna, ytbehandlad 26 cm 2
  • Stekpanna, ytbehandlad 32 cm 1
  • Stekspadar, stål 1
  • Soppslevar 1,5 dl 1
  • Durkslag, stål diam. ca 20 cm 1
  • Såssil, tät ca 20 cm 1
  • Bollvisp 2
  • Spiralvisp 1
  • Skrapa, silikon/gummi 3
  • Hålslev 1
  • Såskanna ca 2 dl stor (särskild kanna för sås)

Skärbräda:

  • BLÅ = fisk 1
  • VIT = allmän 2
  • GRÖN = grönsaker 1

Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen: 

De tävlande får ta med sig egna små köksredskap. Det är inte tillåtet att ta med sig egna elektriska maskiner (våg och timer tillåtna). 

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet 

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Uppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet. Tävlingen är en partävling.  

Uppgiften är att planera och förbereda kalla och varma rätter för olika kundgrupper enligt separata anvisningar. I uppgiften mäts också de tävlandes kunnande i hållbar utveckling i teori och praktik.  

Bedömningen är kvalitativ och kvantitativ. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng. 

Bedömningsmetoderna är kvantitativ och kvalitativ bedömning, och båda bedömningsmetoderna används. 

Domare 

  • Huvuddömare Esa Koppelo, Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Linnea Vihonen Linnea & Lobsters OY
  • Teemu Sirainen, Laurea Ammattikorkeakoulu
  • Jukka Mäkinen, Suomen Keittiömestarit ry
  • Teemu Suomalainen, Ravintola Olkihattu
  • Ilari Kesti, Lisäpalvelu Pohjois- Suomi Oy
  • Miika Lilja, Ferm Foods Oy 
  • Anssi Nurminen, Kespro
  • Henna Antila, Metos
  • Mikael Kyyhkynen, Metos
  • Teemu Rönkkö, Metos
  • Markku Luola, Chef Luola- Ruokaluola Oy
  • Mikael Eskman, YIT Prakticum
  • Arto Johansson
  • Linnea Vihonen
  • Pertti Ulvi

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i finaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1

Uppgift

I modul A är uppgiften att planera och förbereda en tre rätters måltidshelhet för en representationstillställning för samarbetspartners. I uppgiften ingår en uppgift med portionskort. Planeringen för uppgiften sker enligt separata anvisningar som fås på morgonen för tävlingen. I planeringen får man använda sig av eKampus. 

Tid för uppgiften: 5 h innehåller planering av uppgiften, förberedelse av maten och framdukning. 
Poäng: 40 p. 

Modul 2

Uppgift

Uppgiften är att planera och förbereda plockmat för ett företags cocktail-evenemang. Planeringen för uppgiften sker enligt separata anvisningar som fås på morgonen för tävlingen. I planeringen får man använda eKampus.  

Tid för uppgiften: 4 h innehåller planering av uppgiften, förberedelse av maten och framdukning. 
Poäng: 35 p. 

Modul 3

Uppgift

De tävlandes kunnande mäts i teori, igenkänning av råvaror och en överraskningsuppgift. Uppgiften fördelas på alla tävlingsdagar. 

Tid för uppgiften: 3 h 
Poäng: 25 p. 

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners