504 Servitör / Semifinal

Tid

Onsdag 1.2.2023

Tävlingsplatser

  • Perho Liiketalousopisto, Helsingfors
  • Gradia Jyväskylä

Semifinal-koordinator

Tidtabell

Tävlingstiden är sammanlagt 5 h. Tävlingen genomförs kl. 9-16.

Material och utrustning

  • kundbord och -stolar
  • sidobordspunkt, gemensam för alla
  • bordsdukar (tyg) och tygservetter (tyg)
  • bestick
  • tallrikar  
  • glas  
  • serveringsbestick och serveringskärl som behövs 
  • bordsdekoration: ljus 
  • barutrustning, alkoholmått, shaker
  • kaffe- och tekoppar.

Praktiska råd

Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:

  • fotoförsett identitetsbevis
  • servitörens arbetskläder (den egna läroanstaltens arbetskläder)
  • serveringshandskar  
  • vinkorköppnare  
  • penna  
  • litet anteckningsblock  
  • tändstickor.

Den tävlande får inte ha med sig några mått eller hjälpmedel för duknings- eller serveringsskedet. Egna telefoner och smartapparater lämnas för tävlingstiden i särskilt förvar/till följeslagarna.

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Bedömningen baserar sig på examensdelarna Kundservice och försäljning samt Servering av mat i portioner och av drycker i Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna  och är indelad i uppgiftsmoduler.

En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.

Kvalitativ bedömning 65 %

Kvantitativ bedömning 35 %

Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Affärsidé

Upgift

Restaurangen är en klassisk AC-restaurang med färska råvaror och traditionella portioner. Betjäningen beaktar kunderna, artigt och vänligt. Ansvarsfullhet har beaktats i alla val.

Kundborden i restaurangen har storleken fyrapersoners bord. Borden har tygdukar. Servetterna är av tyg, endera i storlek 50*50 eller 60*60.

I enlighet med affärsidén har borden på förhand dukats med dubbla kuvert innehållande efterrättskuvert, brödassiett och smörkniv, vattenglas och vinglas samt en servett med lämplig vikning. Ett ljus som prydnad. Salt- och pepparkar finns på borden.

Den tävlande presenterar, rekommenderar, säljer och serverar maträtter och drycker enligt restaurangens affärsidé. Den tävlande har klätt sig i lämpliga arbetskläder som passar affärsidén. Den tävlande har ett vårdat yttre. Hen har med sig servitörens arbetsredskap.

Den tävlande arbetar i kundserviceuppgifter i restaurangen. Hen tar emot kunderna och visar dem till bordet. Hen presenterar produkterna och tar emot kundernas beställningar. Den tävlande ser till att dukningen är enligt kundens beställning. Hen serverar maträtter och drycker och ser till att kundborden och utrymmena är snygga och prydliga.

Den tävlande har 4 kunder, som beställer från listan på plats. Kunderna äter förrätt, huvudrätt och efterrätt.  Alla rätter och drycker beställs från restaurangens meny. Rätterna serveras som tallriksportioner och soppan från soppskål. För soppan finns en klassisk sopptallrik inklusive underfat. Till maten serveras bröd och smör.

Restaurangens meny

FÖRRÄTT

Rotsaksfärs och picklade grönsaker
Ärtmossoppa och smetana

HUVUDRÄTT

Smörstekta siklöjor
Pankopanerade kycklingbröst
Kantarellrisotto

SÅS

Örtig gräddfilssås
Smör-vitvinssås
Bearnaisesås

SIDORÄTT

Grön sallad, grillad tomat och vinägrett
Stekt bladkål och Västerbotten ost
Rostad potatis, örtmajonäs

EFTERRÄTT

Husets bakelse
Hallonparfait

ATT DRICKA

Isvatten
Mineralvatten
Alkoholfritt vit- och rödvin
Husets vit- och rödvin
Bryggkaffe / Infusionste

Modul 2/Vinkunskap /Etikettkännedom

Upgift

Den tävlande får bekanta sig med en rödvinsflaska från Nya världen (Argentina/Chile), och ska ”sälja” vinet till domarna utgående från informationen på etiketten. När man bekantar sig med vinet har man hjälp av en blankett med grundläggande information, och från den hittar den tävlande de uppgifter hen behöver.

Modul 3/Tillverkning av dryckesblandningar

Upgift

Enligt den mängd som domarna meddelar ska den tävlande blanda till drycker från denna lista.

  • Negroni
  • Apple Collins
  • White Lady

Alkoholfria:

  • Mojito
  • Apple Collins
  • Cosmopolitan

Uppgiften preciseras i fråga om dryckesblandningarnas recept en månad före semifinalen.  Recepten uppgörs av FBSK/Greta Grönholm.

Reseptik

NEGRONI

2 cl gin
2 cl campari
2 cl röd vermouth

dekoration: apelsinskal eller apelsinskiva

glas: cocktailglas (serveras utan is) eller old fashioned glas (serveras med is)

tillverkningssätt: omrörning i rörglas

APPLE COLLINS

4 cl calvados
2-3 cl citronjuice
1-2 cl sockersirap
6-8 cl soda

dekoration: citronskiva

glas: collins/higball

tillverkningssätt: shake, toppning och lätt omrörning

WHITE LADY

3 cl gin
2 cl cointreau/triple sec
2 cl citronjuice

dekoration: halv sockerkant på glaset + citronskiva

glas: cocktailglas

tillverkningssätt: shake

ALKOHOLFRIA DRYCKER

MOJITO

en halv lime (3 klyftor)

2,5 barskedar rörsocker
8 st. myntablad
soda

dekoration: myntans tofs

glas: collins

tillverkningssätt: krossa lätt, bygg upp och rör om

APPLE COLLINS

4 cl äppeljuice
2-3 cl citronjuice
1-2 cl sockersirap
6-8 cl soda

dekoration: citronskiva

glas: collins/higball

tillverkningssätt: shake

COSMOPOLITAN

6 cl tranbärsjuice
2 cl limejuice
2 cl apelsinsirap

dekoration: lime (skal, klyfta eller skiva) eller apelsin (skalbit + olja från skalbiten/ skalbit)

glas: martiniglas/ större cocktailglas

tillverkningssätt: shake

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.

Evenemangets huvudsamarbetspartners