504 Servitör / Semifinal
Tid
Onsdag 1.2.2023
Tävlingsplatser
- Perho Liiketalousopisto, Helsingfors
- Gradia Jyväskylä
Semifinal-koordinator
Tidtabell
Tävlingstiden är sammanlagt 5 h. Tävlingen genomförs kl. 9-16.
Material och utrustning
- kundbord och -stolar
- sidobordspunkt, gemensam för alla
- bordsdukar (tyg) och tygservetter (tyg)
- bestick
- tallrikar
- glas
- serveringsbestick och serveringskärl som behövs
- bordsdekoration: ljus
- barutrustning, alkoholmått, shaker
- kaffe- och tekoppar.
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- fotoförsett identitetsbevis
- servitörens arbetskläder (den egna läroanstaltens arbetskläder)
- serveringshandskar
- vinkorköppnare
- penna
- litet anteckningsblock
- tändstickor.
Den tävlande får inte ha med sig några mått eller hjälpmedel för duknings- eller serveringsskedet. Egna telefoner och smartapparater lämnas för tävlingstiden i särskilt förvar/till följeslagarna.
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Bedömningen baserar sig på examensdelarna Kundservice och försäljning samt Servering av mat i portioner och av drycker i Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna och är indelad i uppgiftsmoduler.
En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.
Kvalitativ bedömning 65 %
Kvantitativ bedömning 35 %
Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Affärsidé
Upgift
Restaurangen är en klassisk AC-restaurang med färska råvaror och traditionella portioner. Betjäningen beaktar kunderna, artigt och vänligt. Ansvarsfullhet har beaktats i alla val.
Kundborden i restaurangen har storleken fyrapersoners bord. Borden har tygdukar. Servetterna är av tyg, endera i storlek 50*50 eller 60*60.
I enlighet med affärsidén har borden på förhand dukats med dubbla kuvert innehållande efterrättskuvert, brödassiett och smörkniv, vattenglas och vinglas samt en servett med lämplig vikning. Ett ljus som prydnad. Salt- och pepparkar finns på borden.
Den tävlande presenterar, rekommenderar, säljer och serverar maträtter och drycker enligt restaurangens affärsidé. Den tävlande har klätt sig i lämpliga arbetskläder som passar affärsidén. Den tävlande har ett vårdat yttre. Hen har med sig servitörens arbetsredskap.
Den tävlande arbetar i kundserviceuppgifter i restaurangen. Hen tar emot kunderna och visar dem till bordet. Hen presenterar produkterna och tar emot kundernas beställningar. Den tävlande ser till att dukningen är enligt kundens beställning. Hen serverar maträtter och drycker och ser till att kundborden och utrymmena är snygga och prydliga.
Den tävlande har 4 kunder, som beställer från listan på plats. Kunderna äter förrätt, huvudrätt och efterrätt. Alla rätter och drycker beställs från restaurangens meny. Rätterna serveras som tallriksportioner och soppan från soppskål. För soppan finns en klassisk sopptallrik inklusive underfat. Till maten serveras bröd och smör.
Restaurangens meny
FÖRRÄTT
Rotsaksfärs och picklade grönsaker
Ärtmossoppa och smetana
HUVUDRÄTT
Smörstekta siklöjor
Pankopanerade kycklingbröst
Kantarellrisotto
SÅS
Örtig gräddfilssås
Smör-vitvinssås
Bearnaisesås
SIDORÄTT
Grön sallad, grillad tomat och vinägrett
Stekt bladkål och Västerbotten ost
Rostad potatis, örtmajonäs
EFTERRÄTT
Husets bakelse
Hallonparfait
ATT DRICKA
Isvatten
Mineralvatten
Alkoholfritt vit- och rödvin
Husets vit- och rödvin
Bryggkaffe / Infusionste
Modul 2/Vinkunskap /Etikettkännedom
Upgift
Den tävlande får bekanta sig med en rödvinsflaska från Nya världen (Argentina/Chile), och ska ”sälja” vinet till domarna utgående från informationen på etiketten. När man bekantar sig med vinet har man hjälp av en blankett med grundläggande information, och från den hittar den tävlande de uppgifter hen behöver.
Modul 3/Tillverkning av dryckesblandningar
Upgift
Enligt den mängd som domarna meddelar ska den tävlande blanda till drycker från denna lista.
- Negroni
- Apple Collins
- White Lady
Alkoholfria:
- Mojito
- Apple Collins
- Cosmopolitan
Uppgiften preciseras i fråga om dryckesblandningarnas recept en månad före semifinalen. Recepten uppgörs av FBSK/Greta Grönholm.
Reseptik
NEGRONI
2 cl gin
2 cl campari
2 cl röd vermouth
dekoration: apelsinskal eller apelsinskiva
glas: cocktailglas (serveras utan is) eller old fashioned glas (serveras med is)
tillverkningssätt: omrörning i rörglas
APPLE COLLINS
4 cl calvados
2-3 cl citronjuice
1-2 cl sockersirap
6-8 cl soda
dekoration: citronskiva
glas: collins/higball
tillverkningssätt: shake, toppning och lätt omrörning
WHITE LADY
3 cl gin
2 cl cointreau/triple sec
2 cl citronjuice
dekoration: halv sockerkant på glaset + citronskiva
glas: cocktailglas
tillverkningssätt: shake
ALKOHOLFRIA DRYCKER
MOJITO
en halv lime (3 klyftor)
2,5 barskedar rörsocker
8 st. myntablad
soda
dekoration: myntans tofs
glas: collins
tillverkningssätt: krossa lätt, bygg upp och rör om
APPLE COLLINS
4 cl äppeljuice
2-3 cl citronjuice
1-2 cl sockersirap
6-8 cl soda
dekoration: citronskiva
glas: collins/higball
tillverkningssätt: shake
COSMOPOLITAN
6 cl tranbärsjuice
2 cl limejuice
2 cl apelsinsirap
dekoration: lime (skal, klyfta eller skiva) eller apelsin (skalbit + olja från skalbiten/ skalbit)
glas: martiniglas/ större cocktailglas
tillverkningssätt: shake
Uppgiftsbanken
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills uppgiftsbanken.