Mästare9 / Lokal- och regionaltävlingar

Mästare9 består av tre skeden. I det första skedet tävlar lagen i en lokal kvaltävling. I den lokala kvaltävlingen kan samma skola delta med flera lag. Lagen ska bestå av tre personer. Lagen får bestå av deltagare från olika klasser, men alla ska representera samma skola och tillhöra klass 7–9.

I tävlingen lyfts kunnande inom olika branscher fram på ett roligt och lekfullt sätt. Tävlingsuppgifterna är från olika branscher och erbjuder deltagarna möjligheten att bekanta sig med olika yrken och utbildningsmöjligheter.

De lokala kvaltävlingarna genomförs på olika sätt beroende på ort, antingen som ett virtuellt Mästare9-spel eller som en livetävling. De lokala kvaltävlingarna arrangeras mellan september och november 2022. Årligen arrangeras kring 80 lokala kvaltävlingar i Finland med ca 2200 deltagande högstadie-elever.

Efter de lokala kvaltävlingarna kommer de regionala finalerna. Från de 12 regionala finalerna tar sig de bästa lagen vidare till den stora Mästare9-finalen. De regionala finalerna arrangeras främst som bantävlingar. Senast tre månader innan Mästare-finalen ska de regionala finalerna arrangeras, oftast sker detta mellan december och februari.

De bästa lagen från de regionala finalerna fortsätter vidare till Mästare9-finalen som arrangeras på våren 2023 i samband med det nationella Mästare-evenemanget. Mästare9 finalen pågår under två dagar, den 9-10.5.2023 i Hagalund idrottspark, Esbo.

Evenemangets huvudsamarbetspartners